Hoppa till huvudinnehållet

Efter Värmlands stöd: Kriminalvården och Åmåls kommun i fängelsemöte

Publicerad:
Två kommunalråd, Dag Rogne (C) i Säffle och Michael Karlsson (S) i Åmål, visade enad front i önskan om att få en kriminalvårdsanstalt till Åmål. Nyligen informerades representanter från Region Värmland, Business Värmland och Karlstads universitet.Bakre raden: Ingemar Rosén, kommunchef Säffle; Dag Rogne (C), kommunstyrelsens ordförande Säffle; Ann Mlakar (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande Säffle; Jan-Erik Samuelsson, kommundirektör Åmål; Michael Karlsson (M), oppositionsföreträdare Åmåls kommun; Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande Åmål; Åsa Johansson (S), vice ordförande regionala utvecklingsnämnden Region Värmland, Ingrid Ivars, investment manager Business Värmland.Främre raden: Björn Wennerström, samhällsbyggnadschef Åmåls kommun och projektledare; Thomas Blom, prorektor vid Karlstads universitet; Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden Region Värmland, och Pia Proper, näringslivschef för Säffle kommun.
Två kommunalråd, Dag Rogne (C) i Säffle och Michael Karlsson (S) i Åmål, visade enad front i önskan om att få en kriminalvårdsanstalt till Åmål. Nyligen informerades representanter från Region Värmland, Business Värmland och Karlstads universitet.Bakre raden: Ingemar Rosén, kommunchef Säffle; Dag Rogne (C), kommunstyrelsens ordförande Säffle; Ann Mlakar (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande Säffle; Jan-Erik Samuelsson, kommundirektör Åmål; Michael Karlsson (M), oppositionsföreträdare Åmåls kommun; Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande Åmål; Åsa Johansson (S), vice ordförande regionala utvecklingsnämnden Region Värmland, Ingrid Ivars, investment manager Business Värmland.Främre raden: Björn Wennerström, samhällsbyggnadschef Åmåls kommun och projektledare; Thomas Blom, prorektor vid Karlstads universitet; Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden Region Värmland, och Pia Proper, näringslivschef för Säffle kommun. Foto: Elinor Thuresson

Informationen om att Säffle kommun och region Värmland ställer sig bakom Åmåls fängelseplaner har nått Kriminalvården.

På onsdag har Kriminalvården bokat in ett digitalt möte med Åmåls kommun.

– Det är positivt att de är intresserade över hur långt vi har kommit, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S).

Åmåls kommuns lobbyarbete för en etablering av en kriminalvårdsanstalt för 400–500 interner fortskrider.

Efter informationsmötet i Säffle, där bland andra Säffle kommun och Region Värmland uttryckte sitt stöd för Åmåls fängelseplaner, kontaktade Åmåls kommun Kriminalvården om framstegen. Viktoria Rydholm, på Kriminalvårdens ekonomi- och fastighetsavdelning, svarade och kallade till det digitala möte som kommer att äga rum under onsdagsförmiddagen.

– Det är ett helt förutsättningslöst möte med Viktoria Rydholm. Det är henne vi har haft kontakt med hela tiden. Jag har inga förhoppningar om att de kommer att säga att de ska etablera i Åmål, men det är viktigt att ha diskussionen igång hela tiden, säger Michael Karlsson (S).

Vad kommer ni att trycka på i mötet?

– Att vi uppfyller de krav som Kriminalvården ställer, att vi har med oss två regioner i det här, att vi har marken och att vi har haft dialoger med övriga riksdagspartier – att en förankring har skett.

Från kommunens sida deltar Michael Karlsson, samhällsbyggnadschef Björn Wennerström och kommundirektör Jan-Erik Samuelsson i mötet.

– Jag vet inte om Viktoria kommer att ha med någon mer från Kriminalvården, säger Michael Karlsson.

Åmål säkrar mark för fängelset – men det kan också bli industri eller bostäderKlart: Straffrabatt för unga slopasInget fängelse i Åmål: ”Vi jobbar vidare för andra etableringar”Stöttar planer på fängelse i DalslandÅmål går vidare med sin fängelseplanFängelse kan leda till ökad brottslighet i Åmål

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunÅmåls kommunBjörn WennerströmKriminalvårdenMichael KarlssonSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.