Dregen har 500 knattrande, värmländska mil på meritlistan, men när rockstjärnan nu återvänder till Värmland är det inte för att åka packmoped.
Istället möter han publiken med en av de alternativa karriärer han utvecklat under två pandemiår.
– Jag har målat och bryggt öl, säger han.
När Dregen ‒ mindre känd under dopnamnet Andreas Tyrone Dregen ‒ kliver ut ur en svart van utanför Laxholmens kulturhus blir det glada leenden och stora famnen direkt.
Göran Samuelsson som är Mr Packmopedsturnén möter upp och det blir ett kärt återseende. Den här gången är det dock inte som musikerkollegor de möts, utan båda två är målande musiker som ställer ut på Laxholmen i sommar.
– Är det verkligen sista packmopedsturnén nu i sommar? hör sig Dregen för och låter redo för ett varv till om chansen ges, men Göran står fast vid att så är det.
500 mil på moppe
Å andra sidan hör Dregen troligen redan till de mest beresta artisterna i just detta knattrande sammanhang.
– Göran, hur många packmoppeturnéer jag har åkt? Är det fyra med den jag inte åkte? säger Dregen och förklarar sig:
– Den första var egentligen en bröllopsresa, min dåvarande fru skulle åka men så hade vi gift oss och då åkte jag bara med.
Sen blev det tre turnéer till som artist, så han känner sitt Värmland.
– Det är 500 mil i Värmland på moppe kan man säga, sammanlagt. Jag kan Glaskogen och allt utantill nästan. Troligtvis är det detta landskapet jag åkt i mest i hela mitt liv, på grund av alla packmopedsturnéer, säger han och upplyser också om att han varit en del i landskapet redan som ung, eftersom en syster till hans mamma bor i Karlstad.
Pensionärsgrejen ‒ nu
Nu är det alltså som gästutställare på Laxholmen Dregen angör Värmland denna sommar. Det är en alternativ karriär som fick ett lite oväntat skutt framåt beroende på pandemin.
Jag var arbetslös och hade inte ett gig på två år. Då får man gräva där man står. Då började jag ställa ut
– Det här är något jag hållit på med hela tiden, men som jag haft en tanke att jag skulle syssla med när jag gick i pension, när jag inte orkade turnera lika mycket, på äldre dar. Sen kom en pandemi, förkylningstider på två år! Jag var arbetslös och hade inte ett gig på två år. Då får man gräva där man står. Då började jag ställa ut och hade lite virtuella vernissage och även lite mindre utställningar. Jag har ställt ut i Landskrona, Stockholm och Berlin. Sedan började jag med näthandel och det funkade. Folk verkade gilla det.
Öl, musik, möbler...
– Sen har jag gjort en öl som heter Riff, säger han och även det visar sig vara något av en pandemieffekt.
– Jag vill vara med till 100 procent när jag går in i något och inte bara sätta mitt namn på något. Det har inte hunnits med innan, för det har varit så mycket musik, men under pandemin fanns det tid så jag har målat och bryggt öl ‒ och spelat in en ny skiva med Hellacopters.
Han har även börjat göra möbler.
– Tavlor är fint men det är 2D-aktigt. Oftast är det ju en rektangel som är platt och hänger på väggen. Möbler är också fina att titta på men de är mer funktionella. De är konst man kan sitta i, säger han.
På utställningen finns också några skulpturer i metall med gitarrtema och överlag har de flesta verken anknytning till musik. Själv gör han knappt skillnad på att göra musik och att göra konst.
– Konsten är som att skriva musik, det är typ samma process. Man ska hitta ett uttryck som man ska få ur sig och sen skriver man en låt eller målar en tavla, och så blir den jättebra eller så blir den skitdålig och så får man börja om. Det är ungefär samma sak!
Ketchupeffekt
Och nu är han alltså musiker, konstnär, möbelmakare och ölbryggare... och pandemin är över.
– Det blev lite ketchupeffekten. Nu kommer allt på en gång!
Kommer du hinna att fortsätta måla?
– Ja! Jag tror fortfarande att jag kommer att börja måla på allvar när jag pensionerar mig. Jag tycker fortfarande att det är jättekul, men det är musiken som är nummer ett. Det här är fortfarande lite läskigt, tycker jag. Det här är väl mitt femte vernissage och jag har gjort över tusen gigg. Samtidigt är det spännande med nya grejer och det ena ger det andra. Måleri ger också något till musiken och vice versa.
Men när kommer du att bli pensionär tror du?
– Så tidigt jag bara kan. När får man bli pensionär egentligen, är det vid 55? Jag vet inte. Jag tror inte jag kommer sluta jobba någon gång, erkänner han och tillägger att han ”försöker ha kul på jobbet!”.
Du verkar orädd inför att pröva nya saker?
– Det är nog både och. Jag tvingar nog mig själv att göra grejer ibland. Jag tror överlag att folk borde spela mer musik och sjunga. Alla kan ju måla, liksom, det är det som är det fina om man jämför musik och konst med sport. Jag är väldigt hockeyintresserad och det tråkiga med sport är att det är väldigt enkelt: den som gör flest mål, den vinner. Djupare än så går det inte att gå. Men vem målar bäst? Du kan aldrig säga det. Vilken låt är bäst? Det är upp till var och en. Alla skulle må bra av att måla mer. Man behöver aldrig visa det man gör heller, men man mår bra av att måla!
Och var har konsten betytt för dig?
– Man tvingar sig själv att utvecklas och det är bra terapimässigt att slänga sig ut i situationer som man inte riktigt hanterar. Det har hjälpt mig jättemycket och sen har det hjälpt mig att betala hyran också!
Viktig kändisfaktor
Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef, är öppen med att kändiseffekten är viktig för att dra folk till Laxholmen.
Dregen själv tar inte illa upp över att ha blivit inbjuden med det perspektivet i åtanke:
– Nej, men jag kan förstå konstnärer som tycker att ”här har jag målat konst och så kommer...” De får passa sig för nu kommer jag! De är välkomna att göra en skiva också. Jag kommer inte att klaga på det, jag välkomnar dem till det, men lycka till säger jag!
Birgitta Svensson är nöjd med vad rock-kändisen levererat:
– Coolt och lite annorlunda! Munkfors behöver ha lite kändisfeeling ibland och det drar också lite till övriga utställare, säger hon.
En vägg var vit och tom vid pressvisningen: där ska sommarens andra kändis CajsaStina Åkerströms bilder upp. De levereras under onsdagen och den målande sångerskan är med vid lördagens vernissage.
Det är däremot inte Dregen:
Festivalen går före
– De har ju lagt vernissaget så sjukt dumt. Jag kan inte prioritera Laxholmen före Sweden Rock!
– Det blir en Dregendag den 7 juli istället, lovar Birgitta Svensson.
– Då kommer jag hit, man får träffa mig eller köpa skivor och få signerade och jag ska försöka övertyga dem om varför de ska köpa just den tavlan. Eller bara hänga. Jag kommer att vara här hela dan och dricka kaffe och snacka skit, säger Dregen.
Utställningsfakta
Laxholmen 2022
2022 års sommarutställning har temat 100 procent palett.
Visas: 11 juni till 21 augusti.
Gästutställare: Dregen och CajsaStina Åkerström
Medverkande: Lovisa Ljungberg, Sofia Linder, Kerstin Wessberg, Mia Jansson, Anna Lundin, Margareta Henningsson, Grete Lindström, Emma Salmi, Olga Andersson, Carolina Levén, Daniel Zausnig, Håkan Gidebratt, Göran Samuelsson, Super-G, Pär Westling, Petter Hjerpe, Jörgen P Karlsson, Mark van den Heuvel, Hans Westlund och Samuel Samuelsson. På Laxholmen finns även en permanent utställning med skulpturer av Bo Englund.
Bonus: Den 7 juli arrangeras en ”Dregen-dag”, då Dregen kommer att vara på plats för att träffa besökarna.