Hoppa till huvudinnehållet

Lerins gamla hus är sålt: ”Vi har hittat ett par som verkligen passar in”

Publicerad:
Huset i Smedsby i Östra Ämtervik har ägts av konstnären Lars Lerin innan han sålde det vidare till fotografen JH Engström. Nu har fastigheten sålts till ännu okända köpare.
Huset i Smedsby i Östra Ämtervik har ägts av konstnären Lars Lerin innan han sålde det vidare till fotografen JH Engström. Nu har fastigheten sålts till ännu okända köpare. Foto: Husfoto

NWT kunde i april berätta att ett hus i Östra Ämtervik som renoverats av konstnären Lars Lerin var till salu. Nu är fastigheten såld till det begärda priset 6,8 miljoner. Men vilka köparna är vill mäklaren inte gå ut med.

– Vi letade verkligen efter någon som såg det konstnärliga och hade användning för ateljén och ser det hela som en livsstil. Nu har vi hittat ett par som verkligen passar in, säger mäklaren Anna-Karin Wallinder på Svensk Fastighetsförmedling i Sunne.

Fastigheten i Smedsby i Östra Ämtervik är rik på kulturellt kapital. Det var också här Lars Lerin bodde när han träffade sin man Manoel ”Junior” Marques Lerin. Paret sålde fastigheten och flyttade till Hammarö 2010. Ny ägare blev fotografen JH Engström som nu valt att sälja fastigheten som även har konstnärsparet Marc och Karin Broos och Alma Löv Museum som granne.

– Det är ett fantastiskt läge och härlig byggnad och otroligt gedigna material och man har ju inte lämnat något åt slumpen, säger Anna-Karin Wallinder.

Det har varit många intressenter från när och fjärran.

– Det har varit en hel del från Värmland, som till exempel Karlstadsbor som letat fritidsfastighet, samt från Stockholm och södra Sverige. Det har även varit internationella intressenter från till exempel Belgien, Tyskland och Holland.

Två grupper av intressenter

Anna-Karin Wallinder berättar att två kategorier av intressenter utkristalliserade sig för kulturfastigheten. Det var dels personer som tittat på renoveringsobjekt, men sedan känt att det är för mycket jobb och dels personer som tittat på nybyggnation, men tyckt att det verkade för sterilt.

– Det här var något som tilltalade båda väldigt mycket. Dels läget och dels för att den typen av renovering som gjorts är i gammaldags stil och känsla. Det är väldigt hemtrevligt.

Paret som nu har köpt fastigheten i Smedsby fann allt de sökte efter.

– Det bara klickade och de ser jättemycket fram emot att flytta hit, säger Anna-Karin Wallinder.

Artikeltaggar

Bostad och byggenHammaröLars LerinÖstra ÄmtervikSmedsbySvensk fastighetsförmedling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.