Hoppa till huvudinnehållet

BILDSPEL: Torleif Styffe och mopedrally på nationaldagsfiranden

Publicerad:
Nationaldagsfirande på Dalby hembygdsgård i Ransby. Ingemar Folkesson delar ut pris till nya hedersmedlemmen Torleif Styffe.
Nationaldagsfirande på Dalby hembygdsgård i Ransby. Ingemar Folkesson delar ut pris till nya hedersmedlemmen Torleif Styffe. Foto: Morgan Bäckvall

I vanliga fall brukar Torsby kommun stå som arrangör för nationaldagsfirandet i norra Värmland.

Den här gången anordnades den av tre hembygdsföreningar.

På Dalby hembygdsgård söder om Sysslebäck blev det nationaldagstal och man avslöjade vem man utsett som hedersmedlem. På Kollsbergs hembygdsgård i Torsby var det mopedrally.

Cirka 200 personer hade bänkat sig framför Tronsgården på Dalby hembygdsgård söder om Sysslebäck.

Dagen bjöd på dansuppvisning från kulturskolan och invigningstal av Daniel Eriksson, lärare på Kvistbergsskolan i Sysslebäck och därefter var det dags att presentera en ny hedersmedlem.

Dagen till ära hade man gjort i ordning en nationaldagsbakelse som gick åt som smör i solsken.

Det känns fint att få priset, speciellt som det är på hemmaplan
Torleif Styffe

Läraren, författaren, diktaren, krönikören och kompositören Torleif Styffe tilldelades ständigt medlemsskap i Dalby hembygdsförening.

– Utmärkelsen har delats ut sedan 1928, säger Ingemar Folkesson, ordförande i hembygdsföreningen.

Som tillägger:

– I år fick hembygdsgårdar i uppdrag att arrangera nationaldagsfirandet och för det får vi en slant, säger Ingemar Folkesson.

– Det känns fint att få priset, speciellt som det är på hemmaplan, säger Torleif Styffe.

Så mycket mer hemmaplan än så kan det inte bli, då han bor bara ett par hundra meter från hembygdsgården.

Alldeles intill ligger Utmarksmuseet, som är mest känd för sin 40 meter långa pilgrimstapet. Till den var det gratis inträde under dagen.

Ludde Eriksen och Hampus Rådström laddar inför mopedrally på Kollsbergs hembygdsgård i Torsby.
Ludde Eriksen och Hampus Rådström laddar inför mopedrally på Kollsbergs hembygdsgård i Torsby. Foto: Morgan Bäckvall

På Kollsbergs hembygdsgård inleddes nationaldagsfirandet med en rullande mopedrallystart arrangerad av Torsby styrveteraner, en grupp i MK Ratten.

– Rekordet i antalet deltagare är 107 stycken. Hur många det blir idag vet jag inte, för det fortsätter att strömma in deltagare, säger Mikael Persson i arrangörsstaben.

På hembygdsgården Hagen i Östmark stod underhållning med folkmusikgruppen Sunnlåt och stråkgänget från kulturskolan under ledning av riksspelman Per-Thomas Eriksson på programmet och högtidstal av en hemvändande Östmarking.

Artikeltaggar

Dalby hembygdsgårdHembygdsgården KollsbergNationaldagenNyheterSysslebäckTorleif StyffeTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.