Ny musik från Värmland: ”Rädsla och ångest kring framtiden”

Publicerad:
Olivia Ahltorp gör musik under artistnamnet Aevy Lore. Foto: Pressbild

Hennes debut bottnar i ilska och ångest över de globala miljöproblemen.

Nu släpper Olivia Ahltorp musik under artistnamnet Aevy Lore med en förhoppning att kunna nå fram bortom frustrationen och pekpinnarna.

Olivia Ahltorp bytte Uppland mot Värmland för att studera musikproduktion på Ingesund Musikhögskola utanför Arvika. Efter examen bestämde hon sig för att vara kvar i Värmland och numera bor hon i Molkom.

– Här har jag hittat samarbeten och ett sammanhang. Det känns väldigt fint att vara kvar i Värmland, det är så lätt att hitta ut i skogen. Och att kunna vara verksam inom musik här, att inte behöva söka mig till en storstad, känns väldigt meningsfullt för mig.

Hon skriver och producerar sin musik under namnet Aevy Lore, ett namn som är skapat utifrån en lek som hon lekte med sin syster under uppväxten.

– Vi vände på bokstäverna och möblerade om orden. Det är en spegling av namnet Olivia. "Lore" är ett ord för berättartradition. Hela mitt artisteri handlar om berättande.

Mer aktuell musik med Värmlandskoppling:

Under namnet Sam Charles gör Samuel Karl Näsström från Kristinehamn modern pop. Nyligen släppte han singeln ”Goodbye For Now” och i dagarna kommer ytterligare en singel – ”Fly”. Sam Charles beskriver sin stil som pop med en touch av country.

Säfflebandet Tipsy Licks är en trio som släppts sitt andra album ”Supersonic Tonic”. Bandet gästas på flera låtar av sångerskan Julia Lindström.

Tina Wåhlén från Höljes har uppträtt i flera kyrkor och har gett ut två låtar på strömningstjänsterna: "En sommardag på Washington Square" och "Drömmer nu". Torleif Styffe svarar för text och Leif Nygren för musik.

Jazzbandet Makross har släppt sitt fjärde album "Soppatorsk". I bandet återfinns medlemmar från Kristinehamn och Bäckhammar.

På söndag, på Världsmiljödagen, släpper Aevy Lore sin debutsingel "Am I going Blind?", en låt som hon beskriver som en hyllning till naturen, men också som en reflektion över vår relation till den.

– Jag skrev låten under en tid när jag kände att jag började tappa greppet, det blev för mycket ångest och rädsla. Jag växte upp intill skogen, jag har alltid känt en närhet till naturen men jag kunde inte riktigt känna min koppling till den. I dagens samhälle, i den civilisation vi har byggt upp, kan det vara svårt att hitta den starka kopplingen vi har till naturen. Jag kan känna att hela mänskligheten har distanserat sig från naturen.

 Aevy Lore på scenen.
Aevy Lore på scenen.

Hon vill att musiken ska fylla en funktion.

– Den ska nå djupare, beröra människor på ett annat sätt än demonstrationer och pekpinnar gör. Det finns så mycket ilska kring hållbarhetsfrågorna. Mycket frustration.

Alla markeringar och försök att väcka uppmärksamhet kring miljöfrågor behövs, menar hon.

– Jag har själv känt både ilska och frustration och försökt agera pekpinne, men nu önskar jag inspirera och väcka reflektion för omvärldsfrågorna från en mer konstnärlig plats. Jag bär på en stor kärlek till naturen, men känner också mycket rädsla och ångest kring framtiden, berättar Olivia Ahltorp.

I samband med releasen arrangerar hon ett event via sin hemsida där hon samlar in berättelser från människor som handlar om deras relationen till naturen.

Artikeltaggar

ÅngestArvikaCountrymusikHöljesJazzKlimatKristinehamnMolkomMusikNöje/KulturPopSäffleTipsy LicksVärldsmiljödagen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare