Hoppa till huvudinnehållet

Södra Råda timmerkyrka invigd – kunskaper kan användas internationellt

Publicerad:
Många kom till den stora invigningen av Södra Råda timmerkyrka.
Många kom till den stora invigningen av Södra Råda timmerkyrka. Foto: Per Claesson

Kunskap som vunnits genom det unika projektet att resa timmerkyrkan i Södra Råda på medeltida vis kan komma till användning internationellt, som i Ukraina där ett flertal kyrkor förstörts.

Det framhöll riksantikvarie Joakim Malmström i sitt tal vid invigningen av Södra Råda timmerkyrka.

Riksantikvarie Joakim Malmström återvände till 2001 i sitt invigningstal.

– En av Sveriges allra finaste träkyrkor reducerades efter branden till förkolnade rester. Det var en personlig sorg för många människor med kopplingar till kyrkan. Det var en enorm förlust för kulturarvet i Sverige, sa han.

Riksantikvarieämbetet hade förvaltat kyrkan under lång tid. Redan på 1800-talet ansågs den så värdefull att den köptes in av staten för att bli museikyrka.

Riksantikvarie Joakim Malmström vid Riksantikvarieämbetet i samspråk med hantverkaren Mattias Hallgren som deltagit i bygget.
Riksantikvarie Joakim Malmström vid Riksantikvarieämbetet i samspråk med hantverkaren Mattias Hallgren som deltagit i bygget. Foto: Per Claesson

Efter branden kändes det hopplöst uttryckte Joakim Malmström, men snart infann sig tankar om hur man skulle kunna vända på situationen och skapa något positivt efter den stora katastrofen. Därav initiativet till Södra Råda-projektet och att återuppföra kyrkan på ett sätt där man inte enbart reser en byggnad utan även återskapar kunskaper i medeltida bygghantverk.

– Det är Sveriges mest ambitiösa restaureringsprojekt, ett unikt projekt, sa Joakim Malmström.

Han nämnde även sina och myndighetens kontakter med kollegor i Ukraina där över 60 kyrkor har förstörts i det brutala kriget.

– När vi frågar vad kommer ni att behöva lyfter de fram hantverkskunskap, kunnande om hur man kan restaurera. All den här kunskapen som vi tillägnat oss kommer att underlätta för att ta oss an framtiden, det har gjort oss bättre rustade, sa han.

- Stort grattis till länet och hela landet till att vi fått tillbaka den här klenoden som blir ett viktigt besöksmål, sa Magnus Peterson, vikarierande länsöverdirektör, i sitt invigningstal.
- Stort grattis till länet och hela landet till att vi fått tillbaka den här klenoden som blir ett viktigt besöksmål, sa Magnus Peterson, vikarierande länsöverdirektör, i sitt invigningstal. Foto: Per Claesson

Från Länsstyrelsen Västra Götaland var Magnus Peterson, vikarierande länsöverdirektör, på plats.

– Det var en unik medeltida kyrkobyggnad som gick förlorad inte bara för er utan för hela landet, sa han.

Även han lyfte de nya kunskaperna i medeltida byggnadsteknik som återuppbyggnaden bidragit till.

– Jag hoppas att den kunskap som byggandet av timmerkyrkan gett ska användas inte bara nationellt, utan även internationellt, sa han.

  • Gullspångs kommunfullmäktiges ordförande Ann-Christin Erlandsson fick byta ordförandeklubban mot en hammare vid invigningen och spika i ett kyrkspån.
    Gullspångs kommunfullmäktiges ordförande Ann-Christin Erlandsson fick byta ordförandeklubban mot en hammare vid invigningen och spika i ett kyrkspån. Foto: Per Claesson
  • Carina Gullberg, ordförande i Insamlingsstiftelsen Södra Råda gamla kyrkplats, var sist ut som talare.
    Carina Gullberg, ordförande i Insamlingsstiftelsen Södra Råda gamla kyrkplats, var sist ut som talare. Foto: Per Claesson
  • Invigningstalarna: Carina Gullberg, Magnus Peterson, Björn Broberg, Joakim Malmström, Helena Holmberg och Ann-Christin Erlandsson.
    Invigningstalarna: Carina Gullberg, Magnus Peterson, Björn Broberg, Joakim Malmström, Helena Holmberg och Ann-Christin Erlandsson. Foto: Per Claesson
  • Här spikar Björn Broberg, sekreterare i Grevillis fond, i ett kyrkspån.
    Här spikar Björn Broberg, sekreterare i Grevillis fond, i ett kyrkspån. Foto: Per Claesson

Först ut av talarna var Gullspångs kommunfullmäktiges ordförande Ann-Christin Erlandsson, som bland annat framhöll att många bidragit i arbetet med timmerkyrkan. Från Västra Götalandsregionen var Helena Holmberg, vice ordförande i regionutvecklingsnämnden, på plats för att tala.

– En plats där människor samlats för att möta varandra och Gud under 800 år väcker ödmjukhet, sa hon.

Hon förklarade även regionens ansvar för regionutveckling och att regionen i stor omfattning bidragit ekonomiskt till återuppbyggnaden. En annan finansiär är Grevillis fond och dess sekreterare Björn Broberg invigningstalade också.

Många kom till invigningen – ”Otroligt arbete de gjort”

Avslutningstalare var Carina Gullberg, kommunalrådet i Gullspång som också är ordförande i Insamlingsstiftelsen Södra Råda gamla kyrkplats. Hon uppskattade antalet personer vid invigningen till 300 och uttryckte även hon att många bidragit till återuppbyggnaden.

– Det har varit ett samarbete där så många hjälpt till. Det hade aldrig gått utan er, sa hon.

Många har under årens gång undrat när kyrkan ska bli färdig, berättade hon, men i själva verket är den ännu inte helt klar.

– Det handlar om kunskap och kunnande, menade hon.

För att markera invigningen spikade sedan de sex talarna upp varsitt kyrkspån på fasaden. Detta även för att visa att arbetet med att återuppbygga kyrkan fortsätter, även sedan den nu rests och invigts.

Speciella innertaket spikas upp i Södra Råda - ”häftig känsla”

Artikeltaggar

Bostad och byggenNöje/KulturSödra Råda

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.