Hoppa till huvudinnehållet

(S)uccén – går mot stor valframgång i Värmland: ”En ’Magdaeffekt’”

Publicerad:
Statsminister Magdalena Andersson, här på besök i Washington, har stor del i den socialdemokratiska framgången i opinionen, enligt värmländska riksdagsledamoten Gunilla Svantorp.
Statsminister Magdalena Andersson, här på besök i Washington, har stor del i den socialdemokratiska framgången i opinionen, enligt värmländska riksdagsledamoten Gunilla Svantorp. Foto: Pontus Lundahl/TT

Socialdemokraterna går framåt – på bekostnad av de flesta andra partierna.

Det visar NWT/Novus stora opinionsundersökning om hur värmlänningarna skulle rösta om det vore val till riksdagen i dag.

– Det är klart det är en ”Magdaeffekt”, säger riksdagsledamoten Gunilla Svantorp (S).

Med drygt 37 procent är S det klart största partiet i Värmlands län, enligt mätningen. Resultatet är en ökning med mer än tre procentenheter jämfört med valet 2018.

– Roligt att det ökar, säger Gunilla Svantorp.

S går framåt även nationellt – partiet noterades nyligen för 33,3 procent i SCB:s stora mätning – och det är något Gunilla Svantorp tillskriver nya partiordföranden och statsministern Magdalena Andersson.

– Hon är en väldigt stabil och lugn partiledare som tar täten och visar vägen.

Riksdagsledamoten Gunilla Svantorp tänker jobba för att S ska få ännu större stöd än 37 procent i valet.
Riksdagsledamoten Gunilla Svantorp tänker jobba för att S ska få ännu större stöd än 37 procent i valet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hur mycket av framgången är en kriseffekt med tanke på pandemin och kriget i Ukraina?

– Det är klart det är en effekt av det. Jag tror att den trygghet och det lugn Magdalena visar i väldigt svåra situationer inger förtroende.

Novus vd Torbjörn Sjöström anser att den internationella osäkerheten har en stor del i S-framgången.

– Socialdemokraterna går fram kraftigt. Det är den största förändringen, konstaterar han.

Läget i samhället är extraordinärt och kommer att påverka valrörelsen, spår Novus vd Torbjörn Sjöström.
Läget i samhället är extraordinärt och kommer att påverka valrörelsen, spår Novus vd Torbjörn Sjöström. Foto: Mathias Blom The Happy Creative

Högre rörlighet bland väljarna

Torbjörn Sjöström beskriver läget i samhället som extraordinärt, där pandemin avlösts av Rysslands invasion av Ukraina, Sveriges Natoansökan och en het inhemsk debatt om såväl dödsskjutningar som höga el- och bränslepriser.

Något han tror kommer ha stor effekt på valrörelsen och göra utgången av valet mer osäker.

– Vi har nu en situation med försenad start på valrörelsen. Och en mer komprimerad valrörelse riskerar att leda till ännu hårdare tonläge och med det en ännu högre väljarrörlighet.

Utöver ökningen för S står Moderaterna och Vänsterpartiet för mindre framgångar, medan Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet tappar.

Inga förändringar

Skulle mätningens resultat bli valresultat blir det ingen förändring i fördelningen av de nio fasta mandaten på riksdagens Värmlandsbänk, enligt Valmyndighetens simulator.

Vad som skulle hända med KD:s och L:s respektive utjämningsmandat går inte att sia om utifrån undersökningen.

Fakta

Värmlands riksdagsledamöter

Socialdemokraterna: Lars Mejern Larsson, Gunilla Svantorp, Mikael Dahlqvist.

Moderaterna: Pål Jonsson, Marléne Lund Kopparklint.

Sverigedemokraterna: Runar Filper, Patrick Reslow.

Centerpartiet: Daniel Bäckström.

Vänsterpartiet: Håkan Svenneling.

Kristdemokraterna: Kjell-Arne Ottosson (utjämningsmandat).

Liberalerna: Arman Teimouri (utjämningsmandat).

Källa: Valmyndigheten

Svårt läge för L

Liberalernas tillbakagång, både nationellt och lokalt, gör att det kan bli tajt för Arman Teimouri att behålla sin riksdagsplats. Redan förra valet blev det klart sent att han knep mandatet.

– Vi hade inget mandat när vi fick in i förra valrörelsen, men vi tog det. Vi har blodad tand och ska göra allt vi kan för att behålla det, säger han.

”Vi har blodad tand och ska göra allt vi kan för att behålla det”, säger Arman Teimouri om Liberalerna i Värmlands mandat i riksdagen.
”Vi har blodad tand och ska göra allt vi kan för att behålla det”, säger Arman Teimouri om Liberalerna i Värmlands mandat i riksdagen. Foto: ALI LORESTANI/TT

Hur ser du på siffrorna?

– Nej men alltså, det är samma som i övriga landet. Vi behöver än tydligare visa att L står för lösningar, särskilt när det gäller skolan, integrationen och klimatet.

– Nu kommer vi äntligen komma ut och prata med väljare. Träffa dem på gator och torg. Det är stor skillnad och vi är taggade för valrörelsen.

Det är alltid roligare att gå upp än ner, men det här är en mätning och vi får ta den med en nypa salt.
Kjell-Arne Ottosson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Trots att Kristdemokraterna backar är riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson hoppfull.

– Det är alltid roligare att gå upp än ner, men det här är en mätning och vi får ta den med en nypa salt, säger han.

– När man är ute och pratar med folk är det väldigt mycket positivt och ryggdunkningar.

Kjell-Arne Ottosson låter sig inte bekymras av att KD tappat stöd sedan valet, enligt mätningen från NWT/Novus.
Kjell-Arne Ottosson låter sig inte bekymras av att KD tappat stöd sedan valet, enligt mätningen från NWT/Novus. Foto: Håkan Strandman

Inte bekymrad

Runar Filper, Sverigedemokraternas riksdagsledamot, bekymrar sig inte över att partiet tappar.

– En opinionsundersökning kan se olika ut. Det är inte så att man lägger större vikt på det. Det är det långsiktiga perspektivet som är viktigt, säger han.

Runar Filper som är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna lägger ingen större vikt på att SD tappat i NWT/Novus opinionsundersökning.
Runar Filper som är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna lägger ingen större vikt på att SD tappat i NWT/Novus opinionsundersökning. Foto: Peter Bäcker

Moderaternas riksdagsledamot Marléne Lund Kopparklint gläds över att hennes parti ökar sitt stöd i Värmland.

– Fantastiskt, ska jag börja med att säga. Det visar att vi når ut med vår politik och har berört de områden som faktiskt betyder något i vardagen. Och det ska vi givetvis fortsätta att göra, säger hon.

Marléne Lund Kopparklint ser positivt på resultatet i NWT/Novus opinionsundersökning.
Marléne Lund Kopparklint ser positivt på resultatet i NWT/Novus opinionsundersökning. Foto: HP Skoglund

Fakta

Opinionsundersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av NWT. 1 500 personer i Värmlands län intervjuades på telefon under perioden 29 april och 12 maj 2022.

De intervjuade fick bland annat svara på frågan ”Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?”.

11,2 procent var tveksamma/visste ej, 4,0 procent ville ej svara och 3,7 procent uppgav inget parti eller att de skulle rösta blankt.

Källa: Novus

Artikeltaggar

Arman TeimouriCenterpartietKjell-Arne OttossonKristdemokraternaLiberalernaMarléne Lund KopparklintMiljöpartietModeraternaNovusPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVal 2022ValmyndighetenVänsterpartietVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.