Hoppa till huvudinnehållet

Recension: Briljant och berörande Jesus Christ Superstar

Publicerad:
Peter Jöback i rollen som Jesus.
Peter Jöback i rollen som Jesus.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jesus Christ Superstar

Löfbergs Arena, Karlstad

Text: Tim Rice

Musik: Andrew Lloyd Webber

Regi och koreografi: Fredrik Rydman

Musikaliskt ansvarig: Kristofer Nergårdh

Medverkande: Peter Jöback, Ola Salo, Janice, Patrik Martinsson med flera

Publik: Drygt 4400

Det är första gången som Ola Salo och Peter Jöback spelar mot varandra i en musikal. Och det blir som väntat briljant. Denna version av Jesus Christ Superstar, med koreografi och regi av Fredrik Rydman, är modern, dynamisk, fängslande och berörande.

Jesus Christ Superstar berättar om Jesus sista vecka i livet. Det som först var ett konceptalbum, med musik av Andrew Lloyd Webber och text av Tim Rice, blev sedan en rockopera med premiär första gången 1971. En musikal utan talad dialog. Här framförd på originalspråket engelska. Musik och sång har förstås en självklar central roll, men lika häftigt i denna uppsättning är den visuella upplevelsen.

I en arenamiljö är storbilder ett måste. Här används de på ett nytänkande sätt som förstärker historiens intensitet. Istället för att försöka dölja kameramännen är de en del av berättandet. I tidsenlig kostym och handhållen kamera följer de särskilt Judas och Jesus – ibland i scenens förgrund mitt i myllret, ibland backstage när karaktärerna drar sig undan. Som paparazzis följer kameramännen med där det händer. Det gör att även de bakre bänkraderna får komma riktigt nära karaktärerna, men det är inte kamerornas enda syfte. De skapar också en intressant parallell till nutid och gör föreställningen flerdimensionell. Produktionen har även en effektfull ljussättning, snygg koreografi och genomtänkt scenografi.

Ola Salo och Peter Jöback, Judas och Jesus.
Ola Salo och Peter Jöback, Judas och Jesus.
Jöback och Salo i Karlstad: ”Judas är – precis som Jesus – en drömroll”

Det är en stark ensemble, med några musikalveteraner och några som gör sin musikaldebut. Patrik Martinsson, som tidigare spelat Judas i fem olika produktioner, gör här en lysande insats i rollen som Pontius Pilatus, som pressas av Kaiafas (Kristoffer Hellström) och Annas (David Lindström) att korsfästa Jesus. En kärleksfull Maria Magdalena gestaltas av r&b-sångerskan Janice. Och vi ser Anton Lundqvist i rollen som Herodes, som likt ett bortskämt barn vill att Jesus ska underhålla honom. Nämnas bör också Linda Pritchard, som gör en imponerande sånginsats i rollen som Simon.

? Nämnas bör att några ord är svåra att uppfatta för oss åhörare. Tur då att annat väger upp för dessa stunder med avsaknad av artikulation.

! Regi och koreografi av Fredrik ”Benke” Rydman gör denna föreställning till något utöver det vanliga!

Och så har vi de två superstjärnorna. Ola Salo, som har spelat Jesus i flera uppsättningar av Jesus Christ Superstar, är fenomenal i rollen som Judas. Från berättelsens början, där han vädjar till Jesus att lyssna, till slutet där han i ånger och ångest tar sitt liv ger Ola Salo denna karaktär ett djup och en mänsklighet som berör. Peter Jöback gör en strålande gestaltning av Jesus. Särskilt i andra akten, då hans karaktär blir mer nyanserad och komplex. Denna duo, i rollerna som Jesus och Judas, har en stark scenkemi vilket förstärker kontrasterna och känslorna i denna fantastiska berättelse.

Artikeltaggar

Jesus Christ SuperstarKonserterLöfbergs ArenaMusikMusikalerNöje/KulturOla SaloPeter JöbackRecensionRockTeater