Hoppa till huvudinnehållet

Våldsutsatta kan få gratis samtalsstöd – nu avgör politikerna

Publicerad:
I september öppnar dörrarna till den nya Behandlings- och samtalsmottagningen för våldsutsatta i Karlstad. Frågan är om det blir gratis för patienterna.
I september öppnar dörrarna till den nya Behandlings- och samtalsmottagningen för våldsutsatta i Karlstad. Frågan är om det blir gratis för patienterna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Våldsutsatta kan få gratis samtalsstöd i Karlstad i höst.

Men föst måste politikerna rösta ja eller nej.

Prislappen är 600 000 kronor.

Den 1 september öppnar Behandlings- och samtalsmottagningen i Karlstad som riktar sig till våldsutsatta. De handlar om personer som utstår våld i nära relationer och för de i beroendeförhållanden.

Nu är frågan vem som ska betala för vården. På onsdag nästa vecka ska regionfullmäktige rösta om vården där ska vara avgiftsfri för den här gruppen.

Det handlar om ett bortfall av patientavgifter på cirka 600 000 kronor per år, enligt regionens tjänstemän som har gjort en grov uppskattning.

Utsatt grupp

Argumenten för att rösta igenom förslaget är att dessa personer befinner sig i ”ett ekonomiskt utsatt läge”, enligt tjänsteskrivelsen, och på grund av det finns det en risk att de avstår vårdbesök.

De kan också utsättas för ytterligare risker om vårdfakturorna skickas hem. Vissa i den här gruppen har också skyddade personuppgifter och bör behandlas med största diskretion.

Artikeltaggar

RegionfullmäktigeVåldVåld i nära relationerVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.