Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens kovändning – förskola i Vitsand öppnas igen?

Publicerad:
En ny förskoleavdelning kan komma att öppna i gamla Aspeds skola, i samma lokaler som den förra, Junibacken. Foto: Daniel Olausson

Först lades Aspeds skola i Vitsand ned och elever och förskolebarn flyttades. Nu visar det sig att på grund av inflyttning har antalet barn i förskoleålder ökat. Nu ska barn- och utbildningsnämnden utreda om man kan öppna en förskola igen – på samma plats som tidigare genom att hyra in sig i lokalerna.

Det var under 2020 som Torsby kommun på ett debattfyllt kommunfullmäktige beslutade att lägga ned Aspeds skola i Vitsand.

Det ledde till stora protester och manifestation i samband med junisammanträdet för kommunfullmäktige, utanför Frykenskolans aula i Torsby.

Det här ger en signal till alla som bor eller flyttat till det här området att: ser vi att behovet ökar är vi beredda att göra förändringar
Peter Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande

När barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott hade sitt sammanträde under torsdagen togs beslut om att låta skolchefen Johan Nilsson låta utreda en återupptagen förskoleverksamhet i Vitsand.

Det berättar Torsby kommun på en pressträff under fredagen.

Dag Nyström (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Dag Nyström (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande. Foto: Daniel Olausson

– Som bekant avvecklades Aspeds skola och med sex barn då i förskoleverksamheten såg vi inga möjligheter att ”drifta” det. Men det är vårt jobb i politiken att följa hur det ser ut i bygderna var barnen finns. Att ha barnomsorgen långt bort blir jobbigt för föräldrarna. Vi ser att barnkullarna växt i Nyskoga, Kristinefors och Vitsand och nu har vi gett våra förskolerektor och skolchefen Johan Nilsson i uppdrag att se vad det skulle kosta, säger Dag Nyström (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Skolchefen Johan Nilsson säger:

– Det vi vet i nuläget är att vi har elva barn där man anmält intresse. Vi vet att det finns fler barn i området, men vi vet inte exakt hur många, men vi ska utreda förutsättningarna. Vi får titta på kostnaderna och se hur vi ska lösa det, säger Johan Nilsson.

Johan Nilsson, skolchef Torsby kommun.
Johan Nilsson, skolchef Torsby kommun. Foto: Daniel Olausson

Efter skolans nedläggning togs fastigheten över av Brockensjöarnas byalag som driver olika verksamheter i delar av lokalerna. Det senaste är att man öppnar en obemannad butik, några lokaler hyrs ut till lokala företagare och det finns även fysiska gruppaktiviteter i huset.

– Det här ger en signal till alla som bor eller flyttat till det här området att: ser vi att behovet ökar är vi beredda att göra förändringar, säger Peter Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

I utredningen ingår även att se om en ny förskoleavdelning kan öppna på Oleby skola. Där finns idag två avdelningar. Ett tiotal barn har förskoleplats i Torsby och visar intresse för Oleby.

Förslag om skolnedläggning - en process har påbörjatsFöräldrar vill rädda skolan med öppet brevBUN:s beslut: Aspeds skola avvecklasFortsatta beslut om avveckling i AspedFöräldrar demonstrerar för Aspeds skolaFöräldrar söker juridisk hjälp om Aspeds skolaFöräldrar överklagar skolnedläggningByalaget kan få köpa Aspeds skola för en kronaGamla skolan lades ned – obemannad butik öppnar i ”Asped centrum”

Artikeltaggar

Aspeds skolaBarn- och utbildningsförvaltningenDag NyströmJohan NilssonPeter JonssonSkola och utbildningVitsand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.