Hoppa till huvudinnehållet

Har vindkraftsbolaget lurat Torsby kommun?

Publicerad:
Det tyska bolaget WPD har alltså sökt och fått tillstånd av länsstyrelsen i Dalarna för uppförandet av en vindkraftsindustri på Stöllsäterberget, men majoriteten av vindkraftverken kommer att stå i Torsby kommun i Värmlands län, skriver Joe Bengtsson, Magnus Blomgren och Johnny Steen. (Arkivbild)
Det tyska bolaget WPD har alltså sökt och fått tillstånd av länsstyrelsen i Dalarna för uppförandet av en vindkraftsindustri på Stöllsäterberget, men majoriteten av vindkraftverken kommer att stå i Torsby kommun i Värmlands län, skriver Joe Bengtsson, Magnus Blomgren och Johnny Steen. (Arkivbild) Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Har Torsby kommun och länsstyrelsen i Värmland godkänt detta? Varför har allmänheten inte informerats om att det nu byggs vindkraftsverk i Torsby kommun, skriver Joe Bengtsson, Magnus Blomgren och Johnny Steen.

Har det tyska vindkraftsbolaget WPD lurat Torsby kommun? Frågan måste ställas eftersom WPD nu håller på att bygga vägar och uppställningsplatser för sju stycken vindkraftverk på Torsbysidan av Stöllsäterberget och fem verk på Malung-Sälen-sidan.

Undertecknade tog kontakt med Naturvårdsverket den 16 maj och fick till svar att de inte hade en aning om att projektet påbörjats. Den 16 maj fick vi också ut alla handlingar från Torsby kommun med avseende på projektet. Något samrådsunderlag som avser uppförandet av sju stycken vindkraftverk i Torsby kommun finns inte registrerat.

Den 10 april 2015 fick WPD tillstånd av miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Dalarnas län att uppföra 15 stycken 200 meter höga vindkraftverk på Stöllsäterberget. Den 20 december 2018 ansökte WPD om ändringstillstånd för 12 stycken vindkraftverk med en höjning av totalhöjden till 250 meter. På den karta som WPD bifogade denna ansökan finns sju verk placerade på Torsbysidan och fem stycken på Malungsidan. Den 13 december 2021 meddelar WPD på sin hemsida att arbetet med Stöllsäterberget har inletts.

Så skriver du en debattartikel

Naturvårdsverket har heller inte informerat sin motpart i Norge, miljödirektoratet, i enlighet med den så kallade Esbokonventionen från 1991, om vindkraftsprojektet på Stöllsäterberget. En sådan anmälan måste innehålla information med miljökonsekvensbeskrivningar och samrådsunderlag. Stöllsäterberget ligger inom ett avstånd mindre än 50 kilometer till norska gränsen så en sådan anmälan måste ske.

Det tyska bolaget WPD har alltså sökt och fått tillstånd av länsstyrelsen i Dalarna för uppförandet av en vindkraftsindustri på Stöllsäterberget, men majoriteten av vindkraftverken kommer att stå i Torsby kommun i Värmlands län. Hur har det gått till? Har Torsby kommun och länsstyrelsen i Värmland godkänt detta? Varför har allmänheten inte informerats om att det nu byggs vindkraftverk i Torsby kommun? Och varför finns inget samrådsunderlag som avser nuvarande omfattning av projektet?

När vi försökt följa alla turer och beslut som tagits i ärendet kan vi bara konstatera att det är någonting som inte stämmer. Och därför hoppas vi att ledningen i Torsby kommun själva ställer sig frågan; Har vi blivit lurade av vindkraftsbolaget WPD? Och därefter gör en egen utredning.

Vi misstänker nu att samma sak håller på att hända med det i Malung så kontroversiell vindkraftprojektet Ripfjället. Vindkraftverken hamnar i Torsby. Vi återkommer om detta.

Joe Bengtsson

Magnus Blomgren

Johnny Steen

Aktionsgruppen mot vindkraft i Höljes

Artikeltaggar

DebattElHöljesJoe BengtssonLänsstyrelsenNaturvårdsverketNorgeStöllsäterbergetTorsby kommunVindkraftWPD