Hoppa till huvudinnehållet

Ett ständigt misstroende

Publicerad:
Källa till misstro.
Källa till misstro. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Morgan Johansson (S) torde vara en av regeringens allra sämsta ministrar. Han är snarstucken, hämndlysten, skarvar och far alltför ofta med osanning. På än annan post än justitieministerns hade det kanske inte gjort så mycket – och det finns andra statsråd som också skulle kvala in på bottenlistan, men de har å andra sidan inte en sådan tung portfölj.

Därför kan man fog säga att det under lång tid rått ett stort missnöje från oppositionspartierna mot Morgan Johansson, och därför är det inte konstigt att det nu kommer att läggas fram en misstroendeförklaring mot honom i riksdagen. Rent formellt kommer den i kölvattnet på den granskning som konstitutionsutskottet, KU, gjort av regeringen, och där är Johansson bara en del.

Det som ett enigt KU har synpunkter på är när justitieministern hävdade att det inte skulle vara förenligt med grundlagen att hjälpa tolkar och lokalanställda i Afghanistan, och att det skulle röra sig om ett stort antal personer. KU konstaterar att "uttalandena inte gav en rättvisande bild".

Sedan har KU också synpunkter på en mängd andra saker som regeringen gjort (eller inte gjort), bland annat i samordningen av pandemihanteringen. Att statsminister Magdalena Andersson (S) uttalade sig om misstankarna om sexuellt ofredande mot Tomas Eneroth innan förundersökningen var klar får också kritik. Men nu är det alltså hennes justitieminister som är i blickfånget.

Att väcka frågan om misstroende har stängt taget inget med en KU-granskning att göra, utan kan göras när som helst av vilka skäl som helst. Nu passar man bara på. Det är den sammantagna bedömningen av ett statsråds prestationer som gäller. Som Henrik Vinge från Sverigedemokraterna, som väckte misstroendet, sade är "den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson". Kristdemokraternas Andreas Carlson säger att "vi har inte haft förtroende för Morgan Johansson någon gång egentligen".

Moderaterna, Liberalerna, KD och SD ställer sig bakom misstroendet och då ligger avgörandets hand hos Centern, som ännu inte vill säga hur de ställer sig. Men givet att de på senare tid strävat efter att närma sig regeringen kommer de inte att fälla. Att Magdalena Andersson nu gör det till en kabinettsfråga och säger att hon avgår om Johansson fälls bådar för att C inte kommer att rösta för. Partiledaren Annie Lööf har också sagt också att hon är ”lite allergisk mot alla de misstroendeförklaringar som riksdagen fått rösta om under åren”.

Misstroendeförklaringar kan dock vara vanskliga verktyg. De går nästan aldrig igenom vilket länder en viss stämpel av politisk impotens till de som väcker frågan. Å andra sidan är det markeringar som kan vara nödvändiga, i synnerhet under de senaste mandatperiodernas oklara parlamentariska situation. Det är också därför vi sett betydligt fler av dem på sistone. I alla händelser är det många som saknar förtroende för Morgan Johansson.

Artikeltaggar

AfghanistanAnnie LööfCenterpartietGrundlagHenrik VingeKristdemokraternaKULedareLiberalernaMagdalena AnderssonModeraternaMorgan JohanssonRegeringenRiksdagenSocialdemokraternaSverigedemokraternaTomas Eneroth