Hoppa till huvudinnehållet

Svårt sänka skatt

Publicerad:
Svårsänkt i Hammarö.
Svårsänkt i Hammarö. Foto: Tommy Andersson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Trots att Hammarö har det elfte högsta kommunalskattetrycket i Sverige så väljer den styrande koalitionen i kommunen (Socialdemokraterna, Centern, Vänstern och Miljöpartiet) bara sänka den med 20 öre nästa år. Man får kanske vara glad att de överhuvudtaget sänker den alls.

Det borde gå att sänka den ännu mer, för att ligga så högt som man gör är inget som främjar kommunens anseende. För det krävs det dock mer vilja och förmåga att faktiskt prioritera och styra upp de kommunala verksamheterna.

Oppositionen (Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna) säger att de vill sänka skatten mer. Men de har faktiskt sig själva att skylla för att kommunen hamnat där den är. Det var när de styrde (med C och MP) som skatten tokhöjdes med hela 1,50 kronor på en gång, vilket är Sverigerekord. Redan där och då gick det att förutspå att även om det är enkelt att höja (och dessutom känns skönt för stunden) så kommer det att vara betydligt svårare när den skall sänkas igen. Och där är vi nu. Vilket skulle bevisas.

Artikeltaggar

CenterpartietHammarö kommunKommunalskattKristdemokraternaLedareLiberalernaMiljöpartietModeraternaSocialdemokraternaVänsterpartiet