Hoppa till huvudinnehållet

Svår förkortning

Publicerad:
Ingen förkortning. Foto: Lisa Olaison

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Det blir ingen förkortning av arbetstiden på akutmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad. Planerna som lades fram i januari av den styrande koalitionen Värmlandssamverkan tillsammans med Vänsterpartiet skjuts på framtiden, vad nu det betyder. Detta hade man nästan kunnat räkna ut på förhand.

Det är svårt nog att rekrytera sjuksköterskor och undersköterskor, i synnerhet till akuten, så att det hela skulle falla på att man inte får ihop bemanningen om man inför en sextimmarsdag torde inte komma som någon överraskning. Lägg på det att vi nu går in i semestertider. Men bortsett från semestrarna så kan man undra vad som blir annorlunda i höst.

Kanske är det inte arbetstiden som det hänger på utan på arbetssituationen i stort. Bättre disponerad så att vårdpersonalen inte sliter ut sig gör att de ändå skulle kunna arbeta full tid. Öppnar man för en arbetstidsförkortning (med bibehållen lön) kommer fler att kräva det och vem skall då bestämma vem som har det allra jobbigast? Regionen borde försöka hitta andra sätt att motivera sjukvårdspersonalen.

Artikeltaggar

AkutsjukvårdArbetstidsförkortningCentralsjukhuset i KarlstadLedareSjuksköterskaUndersköterskaVänsterpartietVärmlandssamverkan