Hoppa till huvudinnehållet

Satsa på centrum i Deje och Forshaga

Publicerad:
Riv Centrumhuset och bygg nytt, gärna med bostadsrätter så att äldre som vill lämna villa och trädgårdsjobb har ett alternativ till att flytta till annan kommun, skriver Gunnar Ström. Foto: Lena Fosselius Peterson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Forshaga kommun är en bra plats att bo i. Men vi vill se ett ännu bättre Forshaga genom ökade ambitioner för bostadsbyggandet, skriver Gunnar Ström.

Fler vill flytta ut från de stora städerna. Närheten till naturen betyder mycket. Till det kommer lägre priser på hus och bostadsrätter.

Kanske kommer några intresserade för att kolla läget i Deje eller Forshaga. Klarälven, naturen, priserna! Och nära till Karlstad. Men, centrum i våra båda tätorter dämpar nog lusten att flytta hit. I Deje står Centrumhuset i dåligt skick och med tomma ytor. I Forshaga är de tomma affärslokalerna många.

För snart ett år sedan väckte Liberalerna en motion i fullmäktige. Satsa på Deje! Riv Centrumhuset och bygg nytt, gärna med bostadsrätter så att äldre som vill lämna villa och trädgårdsjobb har ett alternativ till att flytta till annan kommun.

Så skriver du en debattartikel

Motionen remitterades på kommunledningens initiativ till kommunens fastighetsbolag, FABO. Nu efter många månaders betänketid, svarar FABO att de inte ser någon möjlighet utan att bryta mot ägardirektiven och aktiebolagslagen genomföra de åtgärder som Liberalerna föreslår.

Kommunledningen vet naturligtvis vad ägardirektiven säger. Och vet vad som står i aktiebolagslagen. Så varför remitterades motionen till FABO? Och varför tog det nästan ett år för FABO att komma med detta svar?

De tomma lokalerna i centrala Forshaga är inte kommunens. Men frågan är vad kommunen har gjort och kan göra för att bilden av Forshaga ska förändras till det bättre?

Forshaga kommun är en bra plats att bo i. Men vi vill se ett ännu bättre Forshaga genom ökade ambitioner för bostadsbyggandet. Vi vill höja målet från 50 till 100 fler Forshagabor varje år, mest för att ge en signal till alla aktörer – inklusive egna förvaltningar – att vi vill mer. Det finns många områden, från Lyckan och Dyvelsten i söder till Hagen och Olsäter i norr, med gott om plats med närhet till älven, sjöarna och naturen.

Så vad väntar kommunledningen på?

Gunnar Ström (L)

Forshaga

Artikeltaggar

DebattDejeForshagaForshaga kommunForshagabostäder ABLiberalerna