Hur har föräldraskapet sett ut genom tiderna? Vad skiljer dagens föräldrar mot våra mor- och farföräldrar? Det här är tankar som Sofia Wirzén och Cathrine Kolping vill lyfta fram i föreställningen "Minnenas trädgård – Scener ur ett föräldraskap".
Sofia Wirzén och Cathrine Kolping är engagerade i dansgruppen Värmdans och under pandemin påbörjade de arbetet med föreställningen "Minnenas trädgård – Scener ur ett föräldraskap". De har intervjuat ett 60-tal personer för att ta del av erfarenheter, minnen och upplevelser ur olika generationer, allt med målet att skapa en insiktsfull och intressant föreställning.
– Temat är föräldraskap genom olika generationer, börjar Sofia Wirzén.
– Inledningsvis var tanken att göra något till en seniorpublik, men nu är projektet bredare – det riktar sig till alla som kan relatera till att vara förälder.
Folkmusikern Nina Pérez svarar för nyskriven musik och projektet görs med stöd från Kulturrådet, Vuxenskolan och Region Värmland.
– Föreställningen bygger till stor del på intervjuer vi har gjort med människor mellan 60 och 90 år. De har berättat hur det var när de själva var barn, men vi har också frågat om minnen kring deras egen tid som småbarnsföräldrar.
Sofia Wirzén, Cathrine Kolping och Nina Pérez är alla småbarnsföräldrar i dag och deras egna tankar och upplevelser vävs även de in i föreställningen.
– Hur ser den äldre generationen på vårt sätt att vara föräldrar? Vad skiljer sig i föräldraskapet från då och nu? Och hur upplevde de föräldraskapet som barn?
Bland de som intervjuats finns Sofia Wirzéns 89-åriga mormor.
– Det är spännande att ta del av de här berättelserna. Just att höra ens nära och kära berätta blir extra speciellt, man känner sig mer nära. Man kan känna igen ett arv man fått.
Var det något som stack ut just vad gäller olikheterna i föräldraskapet mellan generationerna?
– Ja, något som vi upplever utifrån intervjuerna, är att förr var barnen med på de vuxnas villkor i större utsträckning. Som barn var man viktig, men man fick vara med i det som gjordes och hände genom de vuxna. I dag följer vi vuxna barnen, det är de som styr. På gott och ont.
Flera av berättelserna de tagit del av har gett dem bilder att arbeta med på scenen. Sofia Wirzén nämner ett minne där en äldre kvinna berättat om hur hon varje lördag badade karbad och en tant kom och skrubbade barnen på ryggen.
– Minnen och händelser blir inspirationsbilder.
60 ord på föräldraskapet
I "Minnenas trädgård – Scener ur ett föräldraskap" gestaltas föräldraskapet genom dans, musik och teater.
– Föräldraskapet ligger så nära oss i livet just nu så vi har skrivit ner 60 verb som beskriver vad man gör som förälder. Sedan har vi satt en rörelse till varje ord och komponerat ihop dem.
I arbetet med det här, har du tagit del av erfarenheter som du kommer att ha nytta av i ditt eget föräldraskap?
– Ja, absolut. Varje människa bär en unik historia. Det är fantastiskt att få höra alla fina berättelser, men här finns också det svåra och det sorgliga. Några förlorar sina barn, några föds inte friska. Det är mycket att ta in, föräldraskap är ett så stort spektrum. Men på många sätt är det fint att känna igenkänningen – som den konstanta oron som jag upplever som förälder. Oro kring hur det ska gå för mitt barn, oro kring om jag är en bra nog förälder.
FAKTA: Värmdans
Dansgruppen Värmdans bildades 2015. Idag har gruppen sex medlemmar och projekt genomförs i olika konstellationer.
Att gestalta genom dans beskriver Sofia Wirzén som ett unikt sätt att kommunicera.
– Genom dans kan man uttrycka det som orden inte räcker till för. Rörelser ger en dimension som kan vara svår att nå upp till genom det berättade ordet. I föreställningen har vi inspelat tal med också, det här är en föreställning som gränsar mellan dans och teater. Plus då att vi har livemusik genom Nina.
Tidigt i arbetsprocessen bestämde de att använda livemusik på scenen. Valet föll naturligt på Nina Pérez, en folkton passade sammanhanget utmärkt.
– Vi har testspelat inför en publik och det verkar som att föreställningen sätter sig kvar hos människor. Här finns så många människoöden och innehållet är så allmängiltigt.
Premiär för " Minnenas trädgård – Scener ur ett föräldraskap" blir den 6 juni på Folkteatern Järnet på Gjuteriet i Karlstad. Fyra föreställningar är planerade i dagsläget, ambitionen är att flera ska bokas på andra sidan sommaren.