Hoppa till huvudinnehållet

Oskar Steen om nya målsättningar och mångmiljonkontraktet

Publicerad:
24-årige Oskar Steen har många skäl att jubla. Här gör han det tillsammans med NHL-lagkamraten Anton Blidh (till vänster). Foto: Chris O'Meara/AP/TT

Det går bra nu, Oskar Steen.

Värmlänningen kan se tillbaka på en fin säsong och ett nytt NHL-avtal med Boston värt cirka 15 miljoner kronor.

– Att det blev ett bra kontrakt är bara extra roligt, att de visar att de tror på mig, säger han.

Den 24-årige centern Oskar Steen med Forshaga IF som moderklubb spelade den här säsongen 49 AHL-matcher med Providence Bruins där han noterades för 15 mål och totalt 35 poäng.

Men störst kliv tog nog värmlänningen ändå i NHL där han inför säsongen hade tre matcher på sitt cv. Nu kan Steen addera ytterligare 20 samt sex poäng i världens bästa liga (två mål och fyra assist).

– En väldigt rolig säsong framför allt, och lärorik, säger den förre Färjestadsspelaren Oskar Steen och fortsätter summera säsongen:

– Jag har utvecklats mycket och det blev en häftig säsong i och med att jag gjorde så pass många NHL-matcher och skrev ett nytt kontrakt. Det känns väldigt kul.

Vad har du utvecklat mest?

– Jag skulle nog säga spelet med puck, att vara stark på puck. Att vara lite mer som spelet är där borta i NHL, det är lite mer intensivt och så vidare. Det är den sortens hockey jag har blivit bättre på, att spela mer intensivt och på lite mindre ytor och sådana grejor, konstaterar Steen och förklarar vad han lärde sig specifikt i NHL:

– I och med att det är så bra spelare i alla matcher så lär man sig saker. Det behöver inte vara stora grejor utan bara någon detalj man snappar upp, exempelvis puckhantering.

Värmlänningen Oskar Steen har fixat ett nytt tvåårskontrakt värt cirka 15 miljoner kronor.
Värmlänningen Oskar Steen har fixat ett nytt tvåårskontrakt värt cirka 15 miljoner kronor. Foto: Ross D. Franklin/AP/TT

Envägskontrakt

Den 10 april gick Boston Bruins ut med nyheten att klubben skrivit ett nytt tvåårsavtal med Oskar Steen värt 800 000 dollar per säsong, alltså totalt cirka 15 miljoner kronor. Det är dessutom ett envägskontrakt vilket gör att han får samma lön oavsett spel i NHL eller AHL.

Hur nöjd är du att det blev så här?

– Först och främst är jag väldigt glad att det blev två år till så att jag får stanna. Det var mitt mål med de här tre åren där jag har varit på rookiekontrakt. Att det blev ett bra kontrakt är bara extra roligt, och att de visar att de tror på mig.

Ett kontrakt värt 15 miljoner, vad gör de summorna med dig?

– Det gör väl inte jättemycket med mig mer än att det känns skönt att man vet vad man får de kommande åren.

– Nu får man en bra chans, eller jag hoppas att jag får det, och att jag tar den. Det här är ett steg för att slå sig in i ligan och få en ordinarie NHL-plats på heltid, och det är det jag jobbar efter.

Och det är såklart Steens stora målsättning för säsongen 2022-2023.

– Ja, jag ska göra allt jag kan för att spela så många NHL-matcher det går.

Är det något speciellt du vill förbättra till nästa säsong?

– Kanske att jag blir ännu lite kvickare och snabbare. Eftersom jag är ganska liten så gäller det att vara snabb på skridskorna.

Steen i SM-slutspelet 2019 med Färjestad innan han lämnade för Nordamerika och Boston Bruins organisation.
Steen i SM-slutspelet 2019 med Färjestad innan han lämnade för Nordamerika och Boston Bruins organisation. Foto: Fredrik Karlsson/BILDBYRÅN

Artikeltaggar

Boston BruinsFärjestad BK HerrForshaga IF IshockeyIshockeyNHLOskar SteenSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.