Många drabbas av hedersförtryck

Debatt
PUBLICERAD:
Det är begripligt att Martin Ådahl (bilden) inte förstår omfattningen. Han har säkert läst om hederskultur, men har han upplevt den, skriver Soheila Fors.
Foto: Christine Olsson/TT
Där görs en daglig social kreditvärdering. Man tittar särskilt på hur kvinnor och flickor agerar. På deras axlar läggs både hedern och skammen, skriver Soheila Fors.

Hedersförtryck utövas av en pytteliten minoritet.” Så lät det när Centerpartiets vice ordförande Martin Ådahl medverkade i en integrationsdebatt i SVT:s Sverige Möts. Ådahl är tyvärr inte ensam om den föreställningen. Frågan om hederskultur, om invandrarkvinnors fri- och rättigheter, har blivit en elefant i rummet som alla vet finns där men som alldeles för ofta ignoreras, osynliggörs eller rationaliseras bort.

Märkligt nog är det ofta just de rörelser som annars strider hårdast för kvinnors rättigheter och kämpar mot religiösa föreställningar som väljer att tiga när det gäller oss invandrarkvinnor och våra fri- och rättigheter.

Så hur liten är den ”pyttelilla minoritet” som Ådahl talar om? Ingen vet exakt, men docent Astrid Schlytter vid Stockholms universitet är en av Sveriges ledande experter på området. Redan 2017 beräknade hon att det handlar om närmare en kvarts miljon unga. Det är knappast pyttelite, i ett land med bara tio miljoner invånare. Dessutom gäller hennes uträkning just unga. Men hederskraven drabbar även många vuxna. Siffran var alltså förmodligen högre redan då, och ännu högre i dag.

Hedersförtrycket är en systematiskt och mycket djupt rotat i kulturer som under de senaste trettio-fyrtio åren har blivit starkt representerade i Sverige. Det är begripligt att Martin Ådahl inte förstår omfattningen. Han har säkert läst om hederskultur, men har han upplevt den? Har han känt den på sitt bara skinn? Jag tvivlar. Så låt mig försöka förklara.

Alla har vi varit med om händelser i familjen som vi intensivt önskar att grannarna inte sett. Ett gräl i mataffären, tonåringar som stormar ut ur huset och smäller igen ytterdörren så att det ekar i farstun. Tänk dig då ett samhälle och ett familjeliv som helt är uppbyggt kring vad grannarna ska säga. Där varje ögonblick levs i oro för anseendet, där inget pris är för högt för att upprätta anseendet. Så är livet i hederskulturen.

Där görs en daglig social kreditvärdering. Man tittar särskilt på hur kvinnor och flickor agerar. På deras axlar läggs både hedern och skammen. Vad de gör, hur de klär sig, vilka vänner de har – allt detta avgör om familjen är ärbar. Hela tiden ställs medvetet eller omedvetet frågan: ”Vad ska grannarna säga?”

Den familj som anses ha heder har även anseende, får göra goda affärer, får gifta sig fint och ha inflytande i samhället. Den familj som har skam är tvärtom utesluten från allt detta och från gemenskapen i gruppkulturen. Även föräldrar och syskon som egentligen inte vill utöva denna kontroll kan tvingas till det, eftersom det sociala priset för att låta bli är skyhögt.

Så Martin Ådahl, det här är inget litet problem. Det drabbar hundratusentals. Det kväver hela familjer. Det är en osynlig polis som hårdbevakar hela områden. I hemmen, i portuppgångarna, på torgen, i skolorna och till och med förskolorna. Du hjälper inte en enda drabbad – däremot deras förövare – när du säger att detta är något som bara utövas av några få personer. Det är en typ av klimatförnekelse, fast det du förnekar är ett samhällsklimat.

Jag hoppas innerligt att du gör det av okunskap. Att det inte är en kalkyl som du, eller Centerpartiet, gör för att ställa er in i vissa väljargrupper eller fula ut oss i andra partier. Om du verkligen är intresserad av frågan, ta då kontakt med någon av oss som har sett detta på nära håll. Eller hör av dig till mig så ordnar jag ett studiebesök. Vi är hundratals kvinnor som gärna berättar om våra upplevelser. För i motsats till vad du säger, så är vi väldigt många som har drabbats.

Soheila Fors

Driver Tehuset i Karlskoga, en samlingsplats för utsatta kvinnor och partistyrelseledamot i Kristdemokraterna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.