Det har sagts förr, nu sägs det igen.
Norge vill ”strypa” gränshandeln då allt för mycket pengar försvinner över gränsen, in i Sverige.
– Ärligt talat tror jag inte att det ger någon större effekt, säger butiks-vd:n Torbjörn Swartz.
Gränshandeln har stått för en stark återhämtning de senaste månaderna, efter att pandemirestriktionerna lyfts. NWT har flera gånger pratat med handlare som sagt att man nästan är tillbaka på nivåer man hade innan pandemin.
Påskhandel,n 17 maj och den norska grillsäsongen har så klart hjälpt till.
Samtidigt har den inhemska handeln sjunkit i samma takt.
Detta har såklart inte gått obemärkt förbi i Norge och nu vill man se att krafttag tas.
– Det finns ingen anledning att ge Systembolaget och Sverige våra jobb och kronor, säger Ingunn Jordheim, generalsekreterare för Vin- och spritleverantörers förening, till norska Dagbladet.
Punktskatter bra
Sedan gränsen ”öppnades” i februari har över två miljarder norska kronor spenderats i Sverige, visar en rapport från den norska statistiska centralbyrån.
Under Kristi himmelsfärdsdag hade shoppingcentret i Nordby, utanför Strömstad, en omsättning på 24 miljoner kronor.
Så vad vill då Norge göra för att ”strypa” gränshandeln i största möjliga mån?
– Man måste göra något åt alkoholskatterna, menar Ingunn Jordheim och säger vidare att man måste sluta med den indexering som görs varje år.
– Det gör att avståndet till svenska priser ökar, även om finansdepartementet och politikerna anser att det inte sker någon höjning av skatterna.
Men punktskatter på alkohol och tobak anses dock effektivt begränsa konsumtionen, hävdar Janicke Andreassen, statssekreterare i Närings- och fiskeridepartementet, i samma artikel
Regeringsfråga
Även den norska regeringen har uppmärksammat problemet. I sin regeringsplattform skriver man att man kommer att se över gränshandelsproblematiken och ”föreslå konkreta åtgärder som minskar gränshandeln och stärker konkurrenskraften för norskt näringsliv”.
Men kommer det att gå att stoppa läckaget av norska kronor?
– Läckaget är betydande och nu ser de om det går att göra något för att begränsa det, men ärligt talat tror jag inte att det ger någon större effekt, säger Torbjörn Swartz, vd för Gränsköp som driver Maximat-butikerna i Töcksfors och Charlottenberg, och fortsätter:
– Men inget är omöjligt. De kan göra några tilltag och sänka några tullar, men i en norsk butik kanske du har 4 000–5 000 artiklar, medan det i en gränshandelsbutik kan finnas uppåt 15 000.
Prisökning väntar
En stor del i norrmännens ”handelsutflykter” är just att det – en utflykt.
– Och för att kunna köpa sådant som de inte har hemma. Vi har ett helt annat sortiment av drycker och konfektyr eftersom vi importerar mer.
Den 1 juli väntar en större prisökning av varor i Norge. Medan Sverige haft ett antal höjningar under våren så har det stått mer eller mindre stilla på andra sidan gränsen.
– Jag tror att det kommer att öka prisgapet ytterligare, säger Torbjörn Swartz.
Någon oro känner han inte för att Norge ska lyckas täppa till flödet av kronor.
– Vi bevakar så klart det här, men vi är inte oroliga och jag tror jag kan tala för hela gränshandeln.