Hoppa till huvudinnehållet

Inför obligatorisk samhällstjänst

Publicerad:
”Jag vill att Karlstads kommun inför obligatorisk samhällstjänst för mellan- och högstadieelever en dag varannan månad”, skriver insändarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är inte sällan man ser skräp i dikeskanter eller klotter på skolvägar, broar, tåg och elskåp. Det kan vara matrester, glasflaskor, ölburkar eller plastpåsar.

Allt möjligt slängs i diken och i vägkanter när man har haft en lite för livlig utekväll eller är för lat för att leta upp en soptunna. Eller när man inte orkar ha kvar omslaget från maten man åt i bilen tills man har en soptunna till hands hemma.

Det kanske inte finns något vi kan göra för att alla de människor som slänger saker i naturen ska sluta med det, men det finns definitivt sätt för att plocka upp det.

Jag vill att Karlstads kommun inför obligatorisk samhällstjänst för mellan- och högstadieelever en dag varannan månad.

Nu kanske du som läser tycker att det här låter som världens dummaste idé. Vilken tonåring vill krypa runt i diken och plocka upp skräp? Det kanske inte är vad de flesta tonåringar vill göra på fritiden, nej. Men jag har pratat med flera stycken i min skola och det är många som tycker att det är en bra idé att införa samhällstjänst på skoltid.

På varje klassråd kommer minst ett förslag om att ”vi måste ha fler schemabrytande dagar” men när vi sedan har omröstning om vad vi kan göra så kommer vi ändå inte fram till något som majoriteten av klassen vill. Det är alltid en liten grupp killar som vill spela hockey, det är någon som vill gå ut i skogen och så är det alltid någon som säger ”vi måste göra något som alla vill”. Grejen är att man inte kan komma fram till något som alla vill när man är en klass på över trettio personer. Speciellt inte när alla har olika intressen.

Däremot är det många av dem jag pratade med som inte tycker att det är en så dum idé att få gå runt en dag och prata med sina kompisar samtidigt som man tvättar en vägg eller knipsar upp skräp med en klo. De flesta tonåringar gör vad som helst för att slippa sitta i skolbänken hela tiden.

Man skulle kunna börja med en eller två skolor i Karlstad för att se hur det går, och om det funkar så kan man fylla på med skolor och klasser som alla har samhällstjänst en gång varannan månad. Tänk hur mycket renare Karlstad kommer att bli!

Det får också de ungdomar som mest sitter framför datorn att komma ut i den friska luften. Det är ett perfekt tillfälle att få röra lite extra på benen och koppla av i naturen i stället för att sitta framför skolbänken och sedan åka hem, bara för att byta skoldatorn till en gamingdator.

Enligt Folkhälsomyndigheten så främjar naturkontakten både den fysiska och psykiska hälsan. De antyder att det kan medföra minskad stress, bättre kognitiv förmåga och det kan även förbättra det psykiska måendet. Alla dessa saker är viktigt för att människor i allmänhet ska må bra, men kanske framför allt för skolungdomar som har mycket prov och läxförhör.

Det här är ett indirekt sätt att få ungdomar att tänka sig för innan de kastar något i naturen, eftersom de i så fall kommer behöva ta rätt på sin egen nedskräpning. Det är något som kommer gynna oss alla!

Cornelia Harnesk, 15 år

Artikeltaggar

InsändareSkräp