Hoppa till huvudinnehållet

Gränsen för vad man får se från stängda gränsen går vid Finnskogscentrum

Publicerad:
Adrian Øhrn Johansen är årets sommarutställare på Finnskogscentrum.
Adrian Øhrn Johansen är årets sommarutställare på Finnskogscentrum. Foto: Morgan Bäckvall

Det finns egentligen bara 58 hinder så som fotografen Adrian Øhrn Johansen ser det.

Åtminstone är det bilder på 58 gränshinder som han ställer ut på Finnskogscentrum i Lekvattnet och detta under årets sommarutställning som pågår 1 juni till 31 augusti.

Finnskogscentrum ligger i gamla Lekvattnets skola och Värmlands museum laddar inför sommarens evenemang och aktiviteter.

I februari och mars 2021 gjorde den norska fotografen Adrian Øhrn Johansen en resa med sin lilla bil, en VW Golf utan ”piggedäck”, längs den svenska-norska gränsen.

Det blev en fotodokumentation av alla de gränsövergångar som stängdes och som Adrian tog avstamp i efter att ha sett en bild i norska ”avisen” VG.

58 gränsposteringar finns på utställningen och boken ”Gränsundersökning 2021”.
58 gränsposteringar finns på utställningen och boken ”Gränsundersökning 2021”. Foto: Morgan Bäckvall

– När jag såg bilden tänkte jag att det här måste dokumenteras. Första bilden jag tog var vid en väg i Halden som skulle stängas fysiskt. Polisen höll på att sätta upp tolv bildäck, sådana målade bildäck. Det blev första bilden, säger Adrian Øhrn Johansen.

Därpå har mängder av bilder tagits och det har blivit över 800 mil i bil på bitvis knaggliga vägar. Från Narvik i norr till Halden i söder.

– Det här är min första utställning av bilderna. Värmland blev först, och visst vore det fint om jag kunde ha utställning i Norge också, säger Adrian.

Utställningen pågår 1 juni till 31 augusti.
Utställningen pågår 1 juni till 31 augusti. Foto: Morgan Bäckvall

På grund av gränsrestriktionerna kunde han bara fotografera från den norska sidan, men hade gärna velat åka på svenska sidan också.

– Det är oftast närmare att åka genom Sverige. På grund av att jag måste åka inne i Norge kunde vissa resor bli 15 mil längre, säger Adrian.

Han har gett ut boken ”Gränsundersökning 2021” och den kommer att finnas för inköp i butiken på Finnskogscentrum i sommar.

– Jag har tryckt boken i 1 300 exemplar och har sålt en del av den redan.

Skogsfinskt kulturarv

Finnskogscentrum ställer det skogsfinska kulturarvet i fokus och under sommaren blir det olika aktiviteter och evenemang. Det är dagligen guidade visningar. Mellan Finnskogscentrum och Karmenkynna hembygdsgård går naturstigen Karmenpolku. Stigen är en kilometer och vandring sker över gamla finnbosättningar med guide.

Det blir även allt från lokal marknad till hantverkscafé med näverstickning, ull, skinn och närproducerad mat och borstbindning.

Adrian Øhrn Johansen tog första bilden vid en väg i Halden, där polisen satte upp tolv målade bildäck som gränsavpärrning.
Adrian Øhrn Johansen tog första bilden vid en väg i Halden, där polisen satte upp tolv målade bildäck som gränsavpärrning. Foto: Morgan Bäckvall

Vidare blir det musik på finnskogen med duon Lerin/Hystad med sitt performance Elektronisk flora. Datumet är 27 juli.

– Vi har haft coronarestriktioner i två år. Nu kan man säga att allt återgår till det normala igen, säger Monica Björklund, byggnadsarkivarie på Värmlands museum.

Sommaren på Finnskogscentrum invigdes under tisdagseftermiddagen med vernissage, invigningstal av Janne Log, Svensk-Norska samarbetsfonden och det blev även grillkväll på gården i Lekvattnet.

”Plötsligt var öppenheten borta” – han åkte 800 mil i stängt gränsland

Artikeltaggar

Adrian Øhrn JohansenLekvattnetNöje/KulturVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.