Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska countryartisten släpper nytt: ”Som att låta folk läsa min dagbok”

Publicerad:
Nu släpper countryartisten Erika Jonsson från Kil sitt fjärde album.
Nu släpper countryartisten Erika Jonsson från Kil sitt fjärde album. Foto: Frank Werle

Hon beskriver sig som en rastlös och rotlös själ.

Nu är den värmländska countryartisten Erika Jonsson aktuell med ett nytt album där hon blottar sina innersta tankar för att skapa samhörighet.

Dessutom medverkar flera kända amerikanska musiker samt Erika Jonssons treåriga dotter på skivan.

Det har varit en omtumlande tid för countryartisten Erika Jonsson från Kil. Ett liv helt fokuserat på musiken – med turnéer och skivinspelningar – vältes på ända av pandemin och hon fick ta jobb som lastbilschaufför för att få vardagen att gå ihop. Nu, några år senare, trivs hon utmärkt med livet. Vardagen bakom ratten och gett henne rutiner och stadga, skapat förutsättningar för hennes drömmar som låtskrivare och artist.

Nu släpper Erika Jonsson sitt fjärde album "Rootless". Hennes country rymmer såväl pop, rock och ensliga ballader som twang och klassisk honkytonk.

– Jag är jäkligt stolt över det här albumet, säger hon.

Vi hörs av när hon har en rast i schemat, uppdraget för dagen är att frakta schaktmassa på en industritomt.

– Äntligen låter musiken på skiva så som den låter i mitt huvud och när vi spelar live.

Erika Jonsson slog igenom med "Sången om Värmland" för nästan tio år sedan, en låt som i dag har miljontals streams på strömningstjänsterna. Genom åren har hon sjungit på både svenska och engelska, på "Rootless" är texterna uteslutande på engelska med siktet på en publik även utanför Sveriges gränser.

– Målet är inte nödvändigtvis USA, men de får gärna få upp ögonen för mig i våra grannländer och ute i Europa.

Just valet av språk beror inte bara på den presumtiva publiken, hon upplever det enklare att uttrycka sig med engelska ord.

– Det är många som har gjort country på svenska som känns både fräsch och cool, men det krävs mycket för att det inte ska bli töntigt, resonerar hon.

– Den country på svenska som jag har gjort har varit på värmländska och det känns som att folk inte tagit det riktigt seriöst. Det ska alltid skojas och skrattas om folk från Värmland. Så fort man öppnar käften skrattas det, "Säg det där igen, det låter så roligt".

Erika Jonsson har sedan flera år bytt Kil och Värmland mot Gävle.

– Så för att bli tagen mer seriöst sjunger jag på engelska nu. Musiken är det viktigaste för mig, jag känner att orden betyder mer på engelska. Det är svårt att förklara, men så känns det för mig.

I låtar som "Mother With a Dream", "Heartache and Blues" och "Don't Kiss Cowboys" är det en djupt personlig Erika Jonsson som uttrycker sig.

– Låtarna på albumet är en salig blandning. Men en röd tråd är att det handlar om att vara ute på vägarna. Jag har skrivit låtarna i hytten på lastbilen, från början till slut handlar det om mina innersta tankar. För mig är albumet som en saga där jag berättar vad som har hänt i mitt liv den senaste tiden.

I sagan om hennes liv får varje låt representera ett eget kapitel.

– Albumet känns väldigt mycket jag. Alla låtarna handlar om mitt liv, de bottnar i mig. Att släppa musik är som att blotta sig, som att låta folk få läsa min dagbok. Det känns gôtt att göra det.

Varför?

– Ja, du. Bra fråga. Som människa vill man känna samhörighet med andra. Få feedback och bekräftelse från andra som känner eller har upplevt samma saker. Det känns så himla fint när jag har släppt något som verkligen får betydelse för någon annan. Det goaste som finns är att veta att man inte är ensam.

Snart väntar en omfattande sommarturné.
Snart väntar en omfattande sommarturné. Foto: Frank Werle

Amerikanska musiker

Bland musikerna på skivan finns Amanda Örtenhag och Nashvilletrubaduren Sheyna Gee.

– Dessutom har vi fiolspel från Jenee Fleenor som var den första kvinnan att vinna Årets musiker på Country Music Awards i USA.

Jenee Fleenor har spelat med namn som Blake Shelton och Rascal Flatts och skrivit låtar åt bland andra Dolly Parton. På Erika Jonssons album gästar hon på låten "Hey Mama".

– Många musiker som jag länge har beundrat är med, det känns också som en saga.

Hon berättar att det finns en musikalisk bredd på "Rootless".

– Jag gillar inte bara en slags country, jag gillar både den poppiga, rockiga och honkeytonkiga. Och det hörs. Jag är rastlös som person vilket avspeglar sig i musiken.

Utöver de välrenommerade musikerna medverkar även hennes treåriga dotter Helly på ett hörn.

– Hon är med på låten "Mother With a Dream" som handlar om mina drömmar, om hur det är att vara mamma och turnerande artist. Helly säger redan att hon vill följa med och själv spela gitarr och stå på scenen.

Erika Jonsson skrattar varmt.

– Fast hon gillar inte när jag sjunger country! Hon vill hellre att jag sjunger något på spanska. Men hon gillar verkligen musik, det är fint att ha med hennes prat på en låt.

Snart väntar en omfattande sommarturné som flera gånger om tar vägen över Värmland. Den 10 juni är det första värmländska datumet, då gästar hon Kil Arena. Senare väntar bland annat Putte i parken.

– Det blir även några spelningar i Norge. Jag har väntat så länge på det här!

Hon trivs på vägarna som sagt, albumtiteln skvallrar om en rotlöshet som hon känner igen sig i.

– Jag har alltid känt mig som en rotlös, rastlös själ. Jag trivs som allra bäst när jag har mina saker i en resväska och får resa runt. Jag vill alltid se och uppleva något nytt.

"Rootless" släpps den 3 juni.

Artikeltaggar

CountrymusikErika JonssonEuropaGävleKilKilMusikNöje/KulturNorgePopPsykisk ohälsaRockUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.