Hoppa till huvudinnehållet

Avsiktsförklaring mellan Region Värmland och Hagfors kommun: ”En stor dag”

Publicerad:
Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen, Thony Liljemark (OR), ordförande i individ- och omsorgsutskottet, Jens Fischer (OR), kommunalråd och Marianne Utterdahl (SIV), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden utanför Region Värmlands fastighet i Hagfors som inrymmer vårdcentral och tomma lokaler där Hagfors sjukhus en gång låg. Foto: Pia Holmström

Region Värmland och Hagfors kommun ska teckna en gemensam avsiktsförklaring för att utveckla god och nära vård till invånarna. Det här innebär att Hagfors sjukhus tomma lokaler kan renoveras och inrymma nya verksamheter. På sikt innebär det här också nya arbetstillfällen.

Region Värmland och Hagfors kommun presenterade nyheten vid en gemensam pressträff på Hagfors vårdcentral under onsdagsmorgonen.

– Jag är oerhört glad idag. Det här är en stor dag att vi nu fördjupar vårt samarbete med Region Värmland, säger Thony Liljemark (OR) ordförande i individ- och omsorgsutskottet .

Tomma byggnader

Sedan 2019 har Hagfors kommun och Region Värmland fört en dialog om hur man kan utveckla fastigheten Samariten som ägs av Region Värmland som består av tre byggnader uppförda 1982, 1968 och 1956.

I den nyaste byggnaden är det full verksamhet med bland annat vårdcentral. Men i de två äldre byggnaderna, där Hagfors sjukhus fanns är det ytor på cirka 12 000 kvadratmeter som står tomma.

Oberoende realister har tidigare haft förslag om att inrätta ett särskilt boende här. Men vilka verksamheter som det slutligen kommer att bli här genom den gemensamma avsiktsförklaringen är en fråga som är helt öppen.

– Det finns saker som vi har pratat om tidigare som säbo, demensboende korttidsboende och hemtjänsten. Vart det landar vet vi exakt inte än det får arbetet leda fram till, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen är nöjd över att man nu ser en lösning på lokalsituationen i Hagfors.

– Det här är jätteroligt att vi gör något tillsammans för att ta ett rejält kliv framåt. Stjärnorna står rätt nu. Det finns en politisk vilja från Hagfors kommun och Region Värmland. Det finns ett utvecklingsarbete med god och nära vård. Vi är vid en punkt nu när vi måste ta ställning till vad vi på lång sikt ska ha i verksamhetslokalerna och hur vi ska bemöta behoven som finns i den här delen av Värmland.

Vård där människor bor

Marianne Utterdahl(SIV), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden berättar vad god och nära vård kan innebära.

– Ända sedan vi tog fram utvecklingsplanen i landstinget har vi tittat på vad det är för vård vi kan flytta ut i länet till befintliga lokaler. Det handlar om att så mycket vård som möjligt ska formas nära där människor bor och lever. Det är både den vård och omsorg som kommunerna ger och det som vi ger från regionen. Mycket av den nära vården formas i den enskildes hem i framtiden, men vi kommer också behöva lokaler nära patienterna. Det gäller att forma verksamheten så att hela Värmland ska leva.

Avsiktsförklaringen befinner sig just nu i beslutsprocessen. I Hagfors kommun ska den närmast beslutas i kommunstyrelsen och i Region Värmland kommer den upp i regionstyrelsen om ett par veckor.

Ska vara lyhörda

Tidsplanen för utvecklingen av fastigheten är ännu inte utkristalliserad.

– Avsiktsförklaringen bygger på att vi kommer överens om hur vi vill att det ska bli och sedan får det styra vilken tidsplan som ska finnas, säger Fredrik Larsson.

– Sedan måste vi ju också vara lyhörda och ta reda på vad befolkningen vill ha för verksamhet här, säger Marianne Utterdahl.

När alla verksamheter är på plats kommer det innebära fler arbetstillfällen till kommunen.

– Vår ambition och önskan är ju att det ska bli fler. Vi behöver ju arbetsplatser på fler ställen i Värmland för att vi ska kunna bo överallt. Många med de kompetenser som vi efterfrågar kanske inte vill bo i centralorterna utan vill bo på andra platser i länet och då måste det finnas arbetsplatser på fler ställen, säger Marianne Utterdahl.

Artikeltaggar

Fredrik LarssonHagforsHagfors vårdcentralJens FischerMarianne UtterdahlRegion VärmlandThony LiljemarkVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.