Hoppa till huvudinnehållet

Unikt gårdshägn återställs: ”Jag har inte sett något liknande”

Publicerad:
Gårdshägnet vid Gäserudsstugan i unikt och ska nu med hjälp av pengar från länsstyrelsen och egna krafter renoveras. Vid en träff i onsdags deltog byggnadsantikvarie Lars Bergström. Lennart Lundgren, Torgny Arvidsson, hantverkare Mattias Wallin-Brandt, Arne Johansson och Siv Martinsson.
Gårdshägnet vid Gäserudsstugan i unikt och ska nu med hjälp av pengar från länsstyrelsen och egna krafter renoveras. Vid en träff i onsdags deltog byggnadsantikvarie Lars Bergström. Lennart Lundgren, Torgny Arvidsson, hantverkare Mattias Wallin-Brandt, Arne Johansson och Siv Martinsson. Foto: Tommy Lofgren

När Gäserudsstugan i Håbol öppnar den 1 juni kan besökarna få se hur den unika gårdshägnaden av timmerstockar återställs. I dagarna startar ett arbete som beräknas bli klart lagom till semestermånaden juli.

Det är snickaren och hantverkaren Mattias Wallin-Brandt från Säffle som fått uppdraget. Han var nyligen på plats tillsammans med länsantikvarie Lars Bergström och medlemmar i Håbols Hembygdsförening.

– Det timrade gårdshägnet runt tunet vid Gäserudsstugan är unikt. Jag har inte sett något liknande i länet, säger Lars Bergström.

K-märkt parstuga

Gäserudsstugan är Dals-Eds enda K-märkta byggnad. Den är en timrad parstuga som byggdes på 1600-talet. Dess historia är fascinerande.

Från Gäserud härstammar de kända Håbols- och Bågenholmssläkterna. Den är de vilda Håbolsgossarnas stamgård och där den viljestarka och omtalade Katrina Bågenholm en gång styrde.

Det behövs många krafter för att hålla Gäserudsstugan i Håbol i fint skick. Från vänster Arne Johansson, Siv Martinsson, byggnadsantikvarie Lars Bergström, hantverkare Mattias Wallin-Brandt, Torgny Arvidsson och Lennart Lundgren.
Det behövs många krafter för att hålla Gäserudsstugan i Håbol i fint skick. Från vänster Arne Johansson, Siv Martinsson, byggnadsantikvarie Lars Bergström, hantverkare Mattias Wallin-Brandt, Torgny Arvidsson och Lennart Lundgren. Foto: Tommy Lofgren

Numera råder det fredligare förhållanden när Håbols Hembygdsförening förvaltar byggnaden och lägger ner ett stort ideellt arbete för att hålla den i skick. Varje sommar är den öppen för besökare med guidad visning.

Vi har räknat ut att vi lägger 287 arbetstimmar på det här projektet.
Torgny Arvidsson, ordförande i Håbols Hembygdsförening

Hösten 2020 sökte hembygdsföreningen pengar av länsstyrelsen för att renovera sitt gårdshägn. I april fick de klartecken med bidrag. Totalt satsar länsstyrelsen med 92 500 kronor inklusive moms. Föreningen får i sin tur bistå med ideellt arbete motsvarande drygt 50 000 kronor med moms.

287 arbetstimmar

– Vi har räknat ut att vi lägger 287 arbetstimmar på det här projektet, säger Torgny Arvidsson, ordförande i Håbols Hembygdsförening.

Lars Bergström är byggnadsvårdsantikvarie i Västra Götalandsregionen. Här på besök i Gäserudsstugan.
Lars Bergström är byggnadsvårdsantikvarie i Västra Götalandsregionen. Här på besök i Gäserudsstugan. Foto: Tommy Lofgren

Det handlar om att föreningen står för timret, som fällts, körts fram och barkats och nu är klart att användas. Men det stoppar inte där.

– Det underlättar och går fortare om jag får lite hjälp under arbetets gång, säger Mattias Wallin-Brandt, med ett skratt.

Han möts av gillande nickar från de närvarande. Det är ideellt arbete som gäller inom föreningslivet.

Artikeltaggar

EdFritid och livsstilLars Bergström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.