Hoppa till huvudinnehållet

Tommy Ternemar har gått bort

Publicerad:
Tommy Ternemar blev 74 år gammal.
Tommy Ternemar blev 74 år gammal. Foto: Magnus Carlsson

Tommy Ternemar föddes i Motala 1947 och flyttade till Kristinehamn 1975. Han arbetade som personalkonsult vid A9 innan han gav sig in i politiken som socialdemokrat. 1988 blev han ordförande i socialnämnden. Efter valförlusten 1991 blev det en mandatperiod som oppositionsråd och sedan två som kommunalråd.

Under hans tid som kommunalråd genomfördes flera satsningar som vi idag tar för givna. Kulturismprojektet var en av dessa satsningar. I det ingick både bygget av bojorten och etableringen av Kristinehamns konstmuseum.

Arbetet med att tillgängliggöra skärgården startade också under de åren. Muddringen av Hjälmaresundet gjorde det enklare att ta sig västerut med båt då man slapp ta vägen runt Vålön.

Det var också Tommy Ternemar som kom med idén till vad som idag är Näringslivssamverkan i Kristinehamn AB. ”Företagen var så missnöjda med hur kommunen skötte näringslivsfrågorna. De klagade och klagade så till slut tröttnade jag och sa åt dem att de fick ta hand om dem bäst de ville, men att vi från kommunens sida kunde betala.” berättade han i en intervju med NKP i samband med Närsams 20-årsjubileum.

Tyvärr fick Tommy Ternemar klä skott för sjukhusnedläggningen som drevs igenom av Socialdemokraterna i landstinget. Den lokala opinionen menade att han borde ha stått upp för sin hemkommun. Vissa kritiker gick så långt att de menade att han offrade sjukhuset för en riksdagsplats.

I riksdagen blev det två mandatperioder. Han valdes in 2002 och återvaldes 2006. ”Mitt första år satt jag i kulturutskottet men sedan ville de ha mig i finansutskottet”, berättade han för NKP i samband med att han lämnade rikspolitiken.

Som ledamot i finansutskottet fick han arbeta med tre olika finansministrar. Bosse Ringholm och Per Nuder för Socialdemokraterna och moderaten Anders Borg när Socialdemokraterna satt i opposition.

I sju år satt han också i Socialdemokraternas partistyrelse. De år som han var ordförande i partidistriktet i Värmland. ”Det är där som det mesta egentligen avgörs”, sade han i en intervju med NKP.

Så såg det ut när Tommy Ternemar lämnade kommunhuset för att ta plats i riksdagen.
Så såg det ut när Tommy Ternemar lämnade kommunhuset för att ta plats i riksdagen. Foto: "Stig Olander"

I samma intervju lyfte han fram att han skulle vara morfar på heltid när han dragit sig tillbaka från riksdagen.

Men det dröjde inte så länge innan det nya kapitlet i hans liv kom att innehålla lokala förtroendeuppdrag inom styrelsen för Kristinehamns energi med dotterbolag. Vid sin död var han vice ordförande i det kommunala energibolaget.

Lokala politiker NKP har talat med berättar att de upplevde Tommy Ternemar som en sansad och resonabel politiker, trots att de inte alltid delade varandras uppfattning.

Han efterlämnar fru, barn samt barnbarn.

Artikeltaggar

Familj

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.