Hoppa till huvudinnehållet

"Vi har en skatt i ett uthus” ‒ värmländsk gård får kulturarvsstöd till unik samling

Publicerad:
Bengt Sahlström på Sahlströmsgården är glad över kulturarvet som breven till familjen Sahlström utgör. ”Det är fantastiska brev” säger han och vittnar om spännande läsning, ”värre än Hänt i veckan”.
Bengt Sahlström på Sahlströmsgården är glad över kulturarvet som breven till familjen Sahlström utgör. ”Det är fantastiska brev” säger han och vittnar om spännande läsning, ”värre än Hänt i veckan”. Foto: Lena Richardson

Sju värmländska kulturarvsprojekt ror hem bidragsstöd från Riksantikvarieämbetet. Pengarna går till bland annat en bangård, en silvergruva och en unik brevsamling.

– Vi har en skatt i ett uthus här, avslöjar Bengt Sahlström på Sahlströmsgården.

Största summan i Värmland från årets bidragsomgång går till ett portbyte på Arvika fordonsmuseum: 80 000 kronor. Nästan lika mycket, 79 000, landar hos Krukmakeriets vänner i Arvika krukmakerimuseum på Övre Stortorpet.

Familjerna Sahlströms och Ärlingssons minnesfond får 66 000 som ska gå till Sahlströmsgårdens brevsamling.

– Det är fantastiska brev! Jag hittade 5000 brev ungefär, som är från 1800-talet och framåt, berättar Bengt Sahlström.

”Värre än Hänt i veckan”

Det är många år sedan nu han hittade buntvis med brev i lador, på vindar och i hus på gården och breven blev snart en grundpelare i kulturarvsarbetet på Sahlströmsgården. Många forskare har också varit på besök under årens lopp.

Bland dem som skrivit till familjen Sahlström finns kända konstnärer som Carl Wilhelmsson, Siri Derkert och Erling Ärlingsson.

I Anna Sahlströms ateljéstuga på Sahlströmsgården får konstnärer komma och ha residens.
I Anna Sahlströms ateljéstuga på Sahlströmsgården får konstnärer komma och ha residens. Foto: Lena Richardson

– Det är värre än Hänt i veckan. Det är mycket skvaller! Det är spännande läsning. Jag har trevliga stunder ute i bunkern, det är en skatt vi har i ett uthus här, säger Bengt Sahlström.

Pengarna från Riksantikvarieämbetet går till ett arbete som Föreningsarkivet i Värmland gjort, med att sortera upp samlingen.

Sorterade brev

– Vi måste få ordning på dem, så att man hittar. Uppgiften för oss är att göra det här ska vara tillgängligt, säger Bengt Sahlström.

Kommer ni att digitalisera brevsamlingen också?

– Det är nästa steg och det kostar några hundra tusen, men vi är glada över att vi kommit så här långt. Det är ett jättejobb som Värmlandsarkiv gjort.

Hornkullens silvergruvor är ett kulturarv som nu får stöd av Riksantikvarieämbetet.
Hornkullens silvergruvor är ett kulturarv som nu får stöd av Riksantikvarieämbetet. Foto: Filip Kowalski

De övriga värmländska aktörerna som får stöd är Hagfors järnvägsmuseums vänförening som får 56 000 till upprustning av bangården, Ångbåtsföreningen Freja af Fryken som får 52 000 till Frykstad Clara Elfs Jernvägs Museum, Kroppa Hembygdsförening i Filipstads kommun som får 38 000 till upprustning av besöksmålet Hornkullens silvergruvor och Östra Ämterviks hembygdsförening, som får 36 000 till arbetarbostaden på Mårbacka.

Ångbåtsföreningen Freja af Fryken får 52 000 till sitt arbete.
Ångbåtsföreningen Freja af Fryken får 52 000 till sitt arbete. Foto: Tommy Andersson

Fler söker bidrag

Sammanlagt fördelar Riksantikvarieämbetet nu 17 miljoner kronor till ideella verksamheter inom kulturarvsområdet. 114 projekt har beviljats bidrag av närmare 400 ansökningar.

– Vi ser ett ökat intresse för bidraget i år. Antalet ansökningar har ökat och det är en spännande blandning av projekt, säger Joakim Malmström, riksantikvarie, i ett pressmeddelande.

Östra Ämterviks hembygdsförening får 36 000 till arbetarbostaden på Mårbacka.
Östra Ämterviks hembygdsförening får 36 000 till arbetarbostaden på Mårbacka. Foto: Lena Richardson

Många söker bidrag för digitalisering, men det finns också renoveringar och upprustning av varierande objekt på listan över beviljade projekt.

Syftet med bidraget är att ”bevara, använda och utveckla kulturarv i hela landet”. Bidraget går till arbetslivsmuseer, hembygdsföreningar och andra ideella verksamheter som förmedlar kulturarvet till allmänheten, berättar Riksantikvarieämbetet.

Artikeltaggar

ArvikaArvika fordonsmuseumBengt SahlströmFilipstadFreja af FrykenFritid och livsstilHagforsHagfors järnvägsmuseumKilKroppa hembygdsföreningKulturarvMårbacka minnesgårdNöje/KulturNykroppaÖstra ÄmtervikRiksantikvarieämbetetSahlströmsgårdenTorsbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.