Sju värmländska kulturarvsprojekt ror hem bidragsstöd från Riksantikvarieämbetet. Pengarna går till bland annat en bangård, en silvergruva och en unik brevsamling.
– Vi har en skatt i ett uthus här, avslöjar Bengt Sahlström på Sahlströmsgården.
Största summan i Värmland från årets bidragsomgång går till ett portbyte på Arvika fordonsmuseum: 80 000 kronor. Nästan lika mycket, 79 000, landar hos Krukmakeriets vänner i Arvika krukmakerimuseum på Övre Stortorpet.
Familjerna Sahlströms och Ärlingssons minnesfond får 66 000 som ska gå till Sahlströmsgårdens brevsamling.
– Det är fantastiska brev! Jag hittade 5000 brev ungefär, som är från 1800-talet och framåt, berättar Bengt Sahlström.
”Värre än Hänt i veckan”
Det är många år sedan nu han hittade buntvis med brev i lador, på vindar och i hus på gården och breven blev snart en grundpelare i kulturarvsarbetet på Sahlströmsgården. Många forskare har också varit på besök under årens lopp.
Bland dem som skrivit till familjen Sahlström finns kända konstnärer som Carl Wilhelmsson, Siri Derkert och Erling Ärlingsson.
– Det är värre än Hänt i veckan. Det är mycket skvaller! Det är spännande läsning. Jag har trevliga stunder ute i bunkern, det är en skatt vi har i ett uthus här, säger Bengt Sahlström.
Pengarna från Riksantikvarieämbetet går till ett arbete som Föreningsarkivet i Värmland gjort, med att sortera upp samlingen.
Sorterade brev
– Vi måste få ordning på dem, så att man hittar. Uppgiften för oss är att göra det här ska vara tillgängligt, säger Bengt Sahlström.
Kommer ni att digitalisera brevsamlingen också?
– Det är nästa steg och det kostar några hundra tusen, men vi är glada över att vi kommit så här långt. Det är ett jättejobb som Värmlandsarkiv gjort.
De övriga värmländska aktörerna som får stöd är Hagfors järnvägsmuseums vänförening som får 56 000 till upprustning av bangården, Ångbåtsföreningen Freja af Fryken som får 52 000 till Frykstad Clara Elfs Jernvägs Museum, Kroppa Hembygdsförening i Filipstads kommun som får 38 000 till upprustning av besöksmålet Hornkullens silvergruvor och Östra Ämterviks hembygdsförening, som får 36 000 till arbetarbostaden på Mårbacka.
Fler söker bidrag
Sammanlagt fördelar Riksantikvarieämbetet nu 17 miljoner kronor till ideella verksamheter inom kulturarvsområdet. 114 projekt har beviljats bidrag av närmare 400 ansökningar.
– Vi ser ett ökat intresse för bidraget i år. Antalet ansökningar har ökat och det är en spännande blandning av projekt, säger Joakim Malmström, riksantikvarie, i ett pressmeddelande.
Många söker bidrag för digitalisering, men det finns också renoveringar och upprustning av varierande objekt på listan över beviljade projekt.
Syftet med bidraget är att ”bevara, använda och utveckla kulturarv i hela landet”. Bidraget går till arbetslivsmuseer, hembygdsföreningar och andra ideella verksamheter som förmedlar kulturarvet till allmänheten, berättar Riksantikvarieämbetet.