Hoppa till huvudinnehållet

Nu kastar båtbussarna loss inför sommaren – med flera nyheter

Publicerad:
Båtbussen i Karlstad under sommaren 2021.
Båtbussen i Karlstad under sommaren 2021. Foto: Tommy Andersson

Den 1 juni startar den populära båtbussäsongen för 15:e gången.

– Självklart hoppas vi på att år 15 blir en rekordsäsong, säger Mathias Lindgren, tätortstrafikchef på region Värmland kollektivtrafik i ett pressmeddelande.

Under onsdagen kommer de välkända båtbussarna åter igen inta värmländskt vatten, och regionen har stora förhoppningar inför den kommande sommaren, skriver man i ett pressmeddelande.

– Allt fler har upptäckt båtbussarna och vi hoppas på att möta såväl premiärresenärer som erfarna båtbussare i år, säger Mathias Lindgren.

Båtbussarnas 10 linjer trafikerar turer på Klarälven till och inom Karlstad, samt i Grums, Hammarö och Kristinehamn.

Från navet i Inre hamn kan sommarturister och pendlare ta sig mellan hållplatserna och till Vänerns skärgård.

– Båtbussarna är ett spännande exempel på hur man kan koppla samman kollektivtrafik, fritidsresande och turism. Dessutom gör båtbussarna det möjligt för fler att komma ut på sjön, oavsett om man har båt eller inte, säger Jesper Johansson, kollektivtrafiknämndens ordförande i pressmeddelandet.

På grund av låga vattennivåer har regionens trafikplanerare dock tvingats skriva om tidtabellerna för linjerna 90, 91 och 92.

Men bussarna kommer ändå gå som vanligt – bara lite långsammare, enligt Mathias Lindgren.

– Klarälven är mycket grund på sina ställen och vi har fått förlänga restiden mellan vissa hållplatser. Inga hållplatser eller linjer är i dagsläget indragna.

Fakta

Nyheter

• Under många år har boende i Vålberg efterfrågat båtbusstrafik. I år är därför linjesträckningen för linje 97 och 98 justerad så att ny start- och sluthållplats för de båda linjerna blir Vålberg.

• Linje 99 mellan Lillängshamnen/Mörudden och V:a Söön är en linje med hög efterfrågan och får därför dubbelt så många turer jämfört med ifjol.

• Linje 90 förlängs från Björkås till Button Town Café under caféets öppettider för att möta den efterfrågan som finns för att resa dit med båtbuss.

Artikeltaggar

BåtbussKarlstadSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.