Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen säljer tomt: "Den är för liten för bostäder”

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Arvika Fastighets AB har bestämt sig för att sälja tomten Katten 6 inom kvarteret Katten i centrala Arvika. Det har funnits storslagna planer på bostäder i kvarteret men av detta har intet blivit. Ej heller bostadsmodulerna, som man redan sålt, har kommit till användning som förväntat. Modulerna ska för övrigt fraktas bort i närtid.
Arvika Fastighets AB har bestämt sig för att sälja tomten Katten 6 inom kvarteret Katten i centrala Arvika. Det har funnits storslagna planer på bostäder i kvarteret men av detta har intet blivit. Ej heller bostadsmodulerna, som man redan sålt, har kommit till användning som förväntat. Modulerna ska för övrigt fraktas bort i närtid. Foto: Hans-Åke Henriksson

Från stora planer på lägenheter till ingenting. Nu ska Arvika Fastighets AB sälja tomten Katten 6 inom kvarteret Katten.

2010 bjöd Arvika kommuns fastighetsbolag in till pressträff för att berätta om planerna på att bygga 30 lägenheter inom kvarteret Katten, det vill säga på parkeringsdäcket intill vårdcentralen Verkstaden samt på deltomten Katten 6 intill.

Av dessa planer blev det dock intet. Året därpå skrinlades planerna bland annat beroende på kostnaderna för ljudisoleringen längs Styckåsgatan.

– Man jobbade på det, tittade på det, men det ställdes bland annat för höga ljudkrav, säger Mikael Engstig, vd på Arvika Fastighets AB.

Upprustning hjälpte inte

2016 köpte samma fastighetsbolag in drygt 40 bostadsmoduler från Norge (cirka 15 kvadratmeter stora) varav åtta, sju bostadsmoduler och en tvättstuga, rustades upp och placerades på Katten 6.

Modulerna, som rustades för en cirka miljon kronor, kom dock inte att användas i den omfattning Arvika Fastighets AB hoppats på. I början av 2022 kom istället beskedet att de åtta modulerna skulle säljas.

Månaden efter, i februari i år, hade man hittat en köpare, en firma från Knivsta, som för 271 000 kronor köpte modulerna.

– Efter att ha använts som stödboende och bostad för byggnadsarbetare under olika byggprojekt, huvudsakligen Minnebergsskolan, ser vi inte längre något behov av modulerna, sa Mikael Engstig, då.

Ingen efterfrågan

Och nu vill man alltså även sälja tomten Katten 6. Så här skriver bolaget i sitt senaste protokoll.

"Vi bedömer inte fastigheten som lämplig för byggnation för Arvika Fastighets AB. Kommunens planavdelning har tillfrågats och lämnat besked att de inte har något kommunalt intresse av fastigheten".

Engstig utvecklar resonemanget:

– Vi har testat vad vi kan göra med den, när vi avyttrat modulerna blir det blir en tom, oanvänd yta, men vi har inte sett någon efterfrågan. Den är för liten för bostäder och vi har även kollat inom kommunen utan att se något ändamål. Vi har också övervägt om vi ska lägga den som tomtreserv eller se om det finns intresse på den privata marknaden och bestämt oss för det sistnämnda.

Vad skulle det kunna handla om för privat verksamhet?

– Kanske en laddstation för elbilar men jag tror tomten blir för trång för det. Den har också en begränsning, man får inte köra in på den från Styckåsgatan utan från tvärgatan Skolgatan.

Fotnot: Enligt Mikael Engstig ska bostadsmodulerna transporteras bort från Katten 6 i närtid.

Artikeltaggar

Bostad och byggenMikael Engstig

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.