Hoppa till huvudinnehållet

Inför livstidsstraff för de grövsta våldtäkterna

Publicerad:
Sverige måste ta efter England och Wales och införa livstidsstraff för serievåldtäkter och de grövsta våldtäkterna, skriver Matilda Ekeblad, Noah Hjortman och Johanna Lindqvist.
Sverige måste ta efter England och Wales och införa livstidsstraff för serievåldtäkter och de grövsta våldtäkterna, skriver Matilda Ekeblad, Noah Hjortman och Johanna Lindqvist. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Förutom att straffen för våldtäkt måste skärpas behöver resurserna till våldtäktsutredningar öka för att korta ned utredningstiderna, skriver Matilda Ekeblad, Noah Hjortman och Johanna Lindqvist.

Våldtäkt är ett av de värsta brotten som en människa kan utsättas för men straffet för brottet är idag alldeles för lågt. I Sverige är det genomsnittliga straffet för våldtäkt två år och fyra månader. För grov våldtäkt är det fem år och en månad, men då har man inte räknat med mängdrabatterna som drar ned det sammanlagda straffet vid flerfaldig brottslighet. Det här måste ändras. Sverige måste ta efter England och Wales och införa livstidsstraff för serievåldtäkter och de grövsta våldtäkterna.

95 procent av alla våldtäktsanmälningar läggs i dag ned. Samtidigt är straffen alldeles för låga jämfört med brottets allvar och polisen varnar för att de inte hinner utreda de anmälningar som kommit in till följd av det höga antalet gängskjutningar. Det är dags att Sverige börjar prioritera sexualbrotten. Allt annat vore ett svek mot de som blivit utsatta.

Vi kan inte ha ett system där mannen från Skåne som i april dömdes för 102 våldtäkter endast fick sju års fängelse, eller som Nytorgsmannen, som begick 35 sexuella övergrepp varav sju av dem var våldtäkt, som bara fick fem års fängelse. Dessutom kommer båda med största sannolikhet släppas ut efter att de har avtjänat två tredjedelar av sitt straff på grund av villkorlig frigivning.

Så skriver du en debattartikel

Förutom att straffen för våldtäkt måste skärpas behöver resurserna till våldtäktsutredningar öka för att korta ned utredningstiderna. I dag tas resurser från våldtäktsutredningar för att hantera andra grova brott som gängskjutningar och mord.

För att korta utredningstiderna krävs fler poliser som utreder sexualbrott och för att få till det föreslår vi höjd lön för de poliser som jobbar med att utreda sexualbrott. Det för att de som jobbar med det ofta har en sämre lön i dag. Därtill måste en del poliser som utreder sexualbrott fredas från att jobba med andra brott, så att de inte tas till andra utredningar och våldtäktsanmälningarna läggs på hög.

Vi vill också att det införs ett krav på att den som är misstänkt i ett våldtäktsärende alltid ska bli förhörd och att en utredning inte kan läggas ned innan det är gjort. I dag finns det inget sådant krav, utan i ungefär var fjärde utredning förhörs inte den som är skäligen misstänkt, enligt Brå.

Straffen för att ha begått våldtäkt är alldeles för låga i Sverige. Det är hög tid att brottets allvar återspeglas i lagen och att vi tar ett krafttag i arbetet mot sexualbrott.

Matilda Ekeblad

Förbundsordförande, MUF

Noah Hjortman

Distriktsordförande, MUF Värmland

Johanna Lindqvist

Andre vice distriktsordförande, MUF Värmland

Artikeltaggar

BRÅBrottBrottsbalkenDebattFängelseGängkriminalitetGrov våldtäktMatilda EkebladModeraternaMUFNoah HjortmanPolisenSexualbrottSexuella trakasserierSkottlossningStraffSverigeVåldtäkt