Hoppa till huvudinnehållet

Protest och ny Kristoffersson-seger: "Klockrent"

Publicerad:
Johan Kristoffersson och Thomas Bryntesson i hård duell.
Johan Kristoffersson och Thomas Bryntesson i hård duell. Foto: Qnigan

En seger, en andraplats och utökad totalledning blev facit för Johan Kristoffersson under helgens RallyX i Finland.

Det blev även en triumf för Thomas Bryntesson och dubbla segrar för Simon Olofsson i litesklassen.

Andra dubbeltävlingen efter premiären i Höljes avgjordes i Kouvola lördag–söndag.

Thomas Bryntesson från Töcksfors och tävlande på norsk licens fick efter många om och men vinsten på lördagen i supercarklassen. Kristoffersson ledde finalen, men fick tekniska problem och tappade sitt försprång. Bryntesson i en Volkswagen körde om märkeskollegan i sista kurvan, för hårt ansågs det först och han fråntogs viktorian, men sent på kvällen ändrades beslutet och Bryntesson vann före Niclas Grönholm och Kristoffersson.

– Kul att vinna, men tråkigt att det blir så i efterhand, kommenterar Bryntesson, och berättar att han fick femsekundersstraff för omkörningen.

– Racedirectorn menade att jag sköv ut Johan. Jag brukar inte protestera, men nu kände jag att jag var orättvist behandlad så jag lade in en protest och förklarade min syn för juryn. Johan gick in och täckte, men hade problem med bilen och bromsade tidigare än han brukar och det var jag inte beredd på, då var det en sammanstötning. Men sen ser man att jag bromsar så gott det går och då fick jag tillbaka segern.

På söndagen var dock den fyrfaldige världsmästaren från Arvika omutlig och vann såväl kval som semifinal och final. I slutuppgörelsen kom Grönholm tvåa, JC Racetekniks norrman Sondre Evjen trea och Bryntesson fyra.

– Fantastiskt bra jobb av alla. I semi och final fungerade allt klockrent, säger Kristoffersson i ett pressmeddelande.

Tiderna var dessutom anmärkningsvärt bra med KMS-teamets gamla Volkswagen Polo Supercar GTI som tävlingsdebuterade 2014.

– Vi var faktiskt snabbare än med VM-bilen på den här banan 2020.

Johan Kristoffersson har tre segrar och en tredjeplats hittills i RallyX och leder mästerskapet med 19 poäng före Grönholm. Bryntesson är fyra.

Simon Olofsson hade en succéhelg i Finland.
Simon Olofsson hade en succéhelg i Finland. Foto: Olle Persson

Även i supercar lites är det värmländskt i topp genom Simon Olofsson. 27-åringen från Charlottenberg var tvåa och femma i Höljes, men dominerade i Finland och tog hem båda omgångarna, närmast jagad av norrmannen Ole Henry Steinsholt och finländaren Jesse Kallio och tog varsin andra- och tredjeplats.

– Fruktansvärt gôtt. Det har aldrig hållit en hel helg så det var första någonsin faktiskt. Brukar alltid hända någon galet. Detta är en självförtroendeboost, säger Simon Olofsson.

I crosscar junior lade 14-årige Lukas Andersson från Svanskog, tävlande för Westom och JC Raceteknik, två pallplatser till de två han hade i Höljes. Han var trea på lördagen och tvåa på söndagen.

I crosscar ställde Höljessegraren Elias Svensson, Östmark, upp igen, men fick nöja sig med en fjärdeplats. Jimmie Österberg, Westom, blev tvåa på lördagen.

Artikeltaggar

Johan KristofferssonNiclas GrönholmRallycrossSimon OlofssonThomas Bryntesson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.