Hoppa till huvudinnehållet

Olivers spaning – tippar Hail Mary som Elitloppsvinnare: ”Nu välter vi Valla!”

Publicerad:
Daniel Redén med Propulsion. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Världens bästa travdag är snart här. Det är dagen man går och längtar efter under ett helt år. Det kommer bjudas på försök och final av Elitloppet 2022. De fyra först placerade hästarna i varje försök gör upp i finalen senare under kvällen och tilldelas evig ära och berömmelse - och inte minst, fem miljoner kronor.

Jag är sjukt taggad och det kommer bli en upplevelse jag sent kommer glömma. Här kommer min analys och nycklarna inför söndagens omgång av V75 samt vilka hästar jag tror tar sig till final och slutligen min vinnare av årets Elitlopp.

V75-1 Elitkampen

8 Månlykke A.M. är en segermaskin som sällan gör bort sig när det vankas tävling. Han fick ett dåligt startspår men jag tror man skickar framåt och får ta över ledningen direkt. Klar förstahäst.

10 Odd Herakles är den norska motsvarigheten till Månlykke. En segermaskin som är väldigt svår att besegra helt enkelt. Har vunnit detta loppet tidigare och är den främsta utmanaren till favoriten.

V75-2 Försök 1

1 Önas Prince fick ett perfekt utgångsläge och är min spetsfavorit i loppet. Kommer leda länge och jag tror han tar sig vidare till final.

2 Brother Bill har visat form på slutet och med rätt resa skulle han kunna knipa en plats bland dom fyra första.

3 Cokstile såg lysande ut i den senaste starten och jag tycker han ska räknas även här. Blev tilldelad segern för två år sedan och nu vill han säkert vinna “på riktigt”.

4 Perfetto är en kanadensisk gäst som jag tror tyvärr bara blir en åskådare här. Svårt att matcha dom bästa.

5 Click Bait är en hyfsad häst men jag tycker att han håller en lägre klass än övriga. Står sig bra mot guldhästarna i Sverige men inte mer än så.

6 Vernissage Grif springer åt alla håll och kanter och jag har svårt att se honom i en final av Elitloppet. Kapacitet finns men han gör förmodligen bort sig tidigt.

7 Etonnant är en fransk topphäst med grym kapacitet och kretsen kring hästen blev nöjda med startspåret. Given finaldeltagare enligt mig.

8 Don Fanucci Zet vann ifjol och fick samma startspår i försöket i år igen. Lär skickas fram tidigt utvändigt om ledaren och det ska mycket till för att han inte går till final.

Till Final: Önas Prince, Cokstile, Etonnant och Don Fanucci Zet.

V75-3 Försök 2

1 Snowstorm Hanover är underdogen i årets Elitlopp. Kommer få en fin resa härifrån men jag tror det blir för tufft, tyvärr.

2 Admiral As har skyhög kapacitet men vi har sett honom lägga krokben på sig själv tidigare. Tävlar först och främst mot sig själv.

3 Who`s Who vann enkelt senast och nu läget blev perfekt. Kapacitet finns och jag tror att Åke Svanstedt tar honom till final.

4 Hail Mary är snackhästen som “alla” har lirat som vinnare i Elitloppet. Han är stark, snabb och älskar att vinna. Given i finalen.

5 Night Brodde tycker jag borde ha satsat på Sweden Cup istället. Blir inte förvånad om han slutar sist i försöket.

6 Mister F. Daag spurtade snyggt till segern senast i Danmark men att utmana om segern i Elitloppet tror jag blir svårt. Finalhäst? Kanske.

7 Vivid Wise As blev tvåa ifjol i Elitloppet och nu har han aldrig varit bättre. En av dom som kan vinna rubbet på söndag.

8 Extreme struken pga. hälta.

Till Final: Admiral As, Who`s Who, Hail Mary och Vivid Wise As.

V75-4 Treåringseliten

3 Pure Atlas galopperade näst senast men det var ett olycksfall i arbetet. Vann på ett säkert sätt senast med sparade krafter och kommer vara befogad favorit nu.

6 Monastery Boko har alltid tävlat mot ruggiga hästar utan att göra bort sig. Spåret blev hyfsat bra och jag tror att han kan utmana favoriten om segern.

10 Hurricane D.K kommer ifrån samma stall som Monastery Boko och det är imponerande att tränaren lyckades kvala in tre hästar till detta loppet. Vill man gardera vidare ska denna kuse inte underskattas.

V75-5 Fyraåringseliten ston

5 Shirley Godness är en amerikansk vinstmaskin som tidigare visat sig vara riktigt bra på kort distans. Förutsättningarna är bra och nu rycker man alla skorna på henne och jag tror Örjan Kihlström kommer få hålla i sig. Jag vill dock gardera.

9 Clarissa har jag fått rapporter om ska vara något alldeles extra. Hon vann på en fantastisk tid senast och jag blir inte överraskad om hon rubbar favoriten.

V75-6 Fyraåringseliten

2 Callmethebreeze är en italiensk fyraåring som i den senaste starten mötte självaste elitloppsdeltagarna Vivid Wise As och Etonnant. Nu är motståndet aningen enklare och jag tror han redan har tre ben i mål. Spik.

3 Asteroid är en fin häst som verkligen gör det riktigt bra varje gång han tävlar. Han är laddat för detta loppet men jag har svårt att se honom vinna. Överspelad i min bok.

7 Aquarius Face är en välstammad travare från Stall Kolgjini och han verkar ha hittat rytmen i dom senaste starterna. Kan vara en rysare om favoriten skulle göra bort sig.

V75-7 Lärlingseliten

3 Zorro Wind har fått två lopp i kroppen efter längre vila och nu rycker man alla fyra skorna från hovarna. Jag tror vi kan förvänta oss en ruskig prestation och han blir mitt förstastreck i loppet. Dante Kolgjini sitter som pilot och han är kanske den bästa lärlingen vi har i landet.

4 Laradja Vrijthout är snabb ut, älskar kort distans och jag blev förvånad att han inte var med i Sweden Cup denna helgen. Hästen är enorm när han tävlar på topp och han tveklöst en av segerkandidaterna.

10 Shapes har avslutat dom senaste loppen på ett väldigt bra sätt och han kan blanda sig i matchen om det skulle bli för hård körning framme i täten.

Vem vinner Elitloppet då?

Jag tycker årets upplaga är mycket jämnare på förhand än vad den var ifjol. Hästarna är ganska lika varandra i sitt sätt att tävla och många av deltagarna kommer till Solvalla med absoluta toppform. I en tidigare text skrev jag att Daniel Redén spelar i en egen liga och det är något jag kommer hålla fast vid. Därför säger jag Hail Mary som slutvinnare av Elitloppet 2022.

Nu välter vi Valla!

Olivers spaning

Omgångens spik V75-6 Callmethebreeze är flera längder bättre än övriga i det här gänget. Spikas på allt.

Omgångens drag V75-5 Clarissa blir spännande att följa och jag ser otroligt bra spelvärde i henne på söndag. Kan bli så att jag spikar henne också.

Vill du spela V75 med mig hittar du mina andelar i länken här. De heter V75 med Oliver och Olivers lilla V75.

Artikeltaggar

ElitloppetTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.