Hoppa till huvudinnehållet

Tunga sågen mot Elitloppets upplägg: ”Hade fått sparken i en annan bransch”

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi har en helt magisk helg framför oss och samtliga hästar är valda inför Elitloppet. Men sättet det gick till på är jag verkligen inte nöjd med. Skäms han inte, sportchefen Anders Malmrot?

Jag skrev för några veckor sedan om upplägget med direktkvalificerade lopp som tar dig direkt in i Elitloppet. Jag visade tydligt min besvikelse kring det hela och tyvärr får vi återigen se hästar i Elitloppet som inte alls håller samma nivå som övriga. Där tycker jag man hade kunnat hittat starkare ekipage som kan utmana på riktigt och de hästarna som blev direktkvalificerade i och med sina segrar hade istället kunnat satsa på andra bra lopp med hög prissumma samma helg.

När man inte trodde att det kunde bli sämre kom Solvalla med det nya förslaget att folket och travfansen skulle få välja den sista hästen in i Elitloppet, med hjälp av en röstning.

Hästarna man kunde rösta på var Upstate Face, Night Brodde, Calle Crown och Stoletheshow.

Olivers spaning – tippar Hail Mary som Elitloppsvinnare: ”Nu välter vi Valla!”

Adrian Kolgjini, som är tränare till Upstate Face klev ut i media tidigt under lördagen för att plocka bort sin häst ifrån röstningen och kallade upplägget för “Melodifestivalen”. Han berättade även att han ville få en inbjudan istället för att bli framröstad och glida in på ett bananskal och att hästen istället siktas mot sommarens stora lopp framöver.

Night Brodde blev slutligen vinnaren med 79 % av rösterna. Hästen är tyvärr helt chanslös i Elitloppet men det är såklart roligt för ägare, tränare och hela kretsen kring hästen att få vara med och dom blev naturligtvis jätteglada över platsen.

Men enligt mig fick hästen sin plats på helt fel sätt.

Solvallas sportchef Anders Malmrot ska välja ut 16 hästar varje år men det klarar han tydligen inte av. Flera av deltagarna var dock givna på förhand och det kan inte ha varit jättesvårt att locka hit dom. Dels för att dom har varit med i Elitloppet tidigare och vet hur det fungerar, plus att det är fem miljoner kronor till vinnaren. Svårt att inte vilja vara med då.

Det stör mig när Solvalla tillsammans med sin sportchef, hostar upp ett trött förslag som en röstning, bara för att det är ont om tid. Hade det varit någon annan bransch där man inte hade gjort sitt jobb så hade man fått sparken. Det vet vi alla.

Jag tycker man borde se över hur inbjudningarna går till och jag hoppas att upplägget är annorlunda till nästa år. Om inte Anders Malmrot klarar av sitt uppdrag så borde man rekrytera någon annan, som vill bjuda in hästar och som kan bjuda in hästar. Och vill man rösta fram någon man tycker om får man väl göra det genom Idol eller något annat familjeprogram.

För ett sånt här jippo kan vi inte ha i fortsättningen.

Guide inför Elitloppet – allt du behöver veta

Artikeltaggar

ElitloppetKrönikorSportkrönikaTrav