Hoppa till huvudinnehållet

Tillbaks till betyg i årskurs åtta

Publicerad:

”Jag anser att vi ska tillbaka till den gamla goda tiden då de första betygen gavs  ut i årskurs åtta”, skriver insändarskribenten.
”Jag anser att vi ska tillbaka till den gamla goda tiden då de första betygen gavs ut i årskurs åtta”, skriver insändarskribenten. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag blir så förbannad när jag ser dagens betygssystem. Vi ser hur sexorna lider varje gång som det vankas betyg. Trots att detta problem finns rakt framför våra kollektiva näsor så är det ingen som agerar, därför har jag bestämt mig att höja rösten i protest mot systemet.

Jag anser att vi ska tillbaka till den gamla goda tiden då de första betygen gavs ut i årskurs åtta. För det första det är inte bra att barn utsätts för sån här stress och oro i så ung ålder. Det kan leda till psykiska men för livet och i värsta fall en för tidig död. Enligt statistik från Mind så har 500 000 ungdomar självmordstankar varav 100 000 har försökt att ta sitt liv de senaste åren.

Jag begriper att folk stödjer betyg i sexan på grund av att det ger en bättre koll på var man är och hur man ska göra för att förbättra sig. Men bedömningen man får på lågstadiet och mellanstadiet är i stort sett lika täckande med skillnad att man inte får betyget utskrivet. Bedömningen där är inte lika anklagande som när betyget kommer.

Det är mycket bättre att barnet får en skolgång fylld med mer fysisk aktivitet mellan lektionerna. Plus ett lärande som inte skapar press. Det ska vara roligt att lära sig.

För det tredje så är det väldigt vanligt bland eleverna att jämföra sina betyg med varandra. Denna sport ger effekten av att ångesten eldas på om man får höra vad andra har fått i betyg, speciellt om man har sämre betyg än gemene man.

Vi måste återinföra det gamla systemet innan det är försent. För att uppnå detta är det enda vi kan göra är att ta saken till riksdagen och få politikerna på vår sida, så kan vi stoppa denna psykiska misshandel.

Betygskämpen

Artikeltaggar

BetygInsändare