Putin, tänk om, gör om, gör rätt för dig

Insändare
PUBLICERAD:
”Avsluta kriget. Börja betala krigsskadestånd”, uppmanar insändarskribenten Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Sergei Guneyev
Vad f-n håller du på med, Putin? Nu när mänskligheten står inför den största utmaningen någonsin i världshistorien, nämligen jordens klimatförändring och dess negativa konsekvenser som nuvarande och nästkommande generationer förväntas att drabbas av vilket kommer att kräva enorma ekonomiska insatser för att mildra och motverka - då startar du ett krig?!

Ett krig som utöver fruktansvärt mänskligt lidande kostar tusentals miljarder kronor i förstörd infrastruktur, byggnader, utrustning etcetera, inklusive kostnaderna för att driva krigsmaskineriet. Man tar sig för pannan och undrar hur du kunde komma på ett så urbota dumt beslut.

Om du hade investerat alla de bortkastade miljarderna i klimatarbetet i stället hade det kunnat innebära stora positiva effekter i den satsningen. Om du hade satsat på att förbättra och utöka handel med dina grannländer. Satsat på kulturellt och idrottsligt utbyte med dem.

Då hade du kunnat åtnjuta stor respekt och blivit ansedd som en ansvarsfull statsman. Det har du nu fullständigt raserat och dessutom gjort dig ovän med stora delar av omvärlden.

Nu har du istället skapat elände för miljontals människor i Ukraina och inte nog med det, du har skapat elände för dina egna medborgare i Ryssland också på grund av alla sanktioner som du dragit på ditt land. Du säger att du skall "befria" invånarna i Ukraina. När det innebär att de befrias från sina nära och kära, hus och hem, jobb etcetera och jagas på flykt i miljontals, då kommer du inte att mötas av någon hyllningskör, det är då ett som är säkert.

Du verkar gilla att utlysa folkomröstningar också, Putin, speciellt i andra länder. Hur vore det om du utlyste en folkomröstning i ditt eget land. Där hade du kunnat ställa frågan om folket vill att Ryssland skall invadera Ukraina och bomba bostadshus, skolor, sjukhus etcetera för att "befria" landet. När du fått det svaret då kunde du vara säker på att då hade du sluppit att starta det här sorgliga kriget. Nä, Putin, tänk om, gör om, gör rätt för dig. Avsluta kriget. Börja betala krigsskadestånd.

Fred

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.