Hoppa till huvudinnehållet

Kristoffer Kullberg hänger av sig mäklarkavajen

Publicerad:
Fotbollsspelare lägger skorna på hyllan när de lägger av. Mäklare hänger av sig kavajen, och det är det Kristoffer Kullberg gör nu efter en lång och framgångsrik mäklarkarriär.
Fotbollsspelare lägger skorna på hyllan när de lägger av. Mäklare hänger av sig kavajen, och det är det Kristoffer Kullberg gör nu efter en lång och framgångsrik mäklarkarriär. Foto: Helena Karlsson

Efter 22 år på Fastighetsbyrån i Karlstad har den tidigare vd:n och majoritetsägaren Kristoffer Kullberg bestämt sig för att göra något helt annat. Vad vet han inte än.

– Jag har klivit av tåget. Jag vet inte när jag kliver på nästa tåg och jag vet inte vart jag tar vägen.

Men att han vill vara med och stötta nya företag, det vet han.

Kristoffer Kullberg anställdes på Fastighetsbyrån i Karlstad år 2000 då företaget var ett dotterbolag till Swedbank. Fem år senare tog han över verksamheten tillsammans med kollegan Weit Bohlin i samband med att Fastighetsbyrån ombildades till franchisekedja.

2008 pensionerade sig Weit.

– Då släppte jag in två nyckelpersoner, men jag ägde majoriteten. Sedan dess har jag varit majoritetsägare och vd.

Har sålt över 600 bostäder

Cirka 600 försäljningar av bostadsrätter och villor i Karlstad och Hammarö hann det bli för Kristoffer Kullberg innan han för ett tiotal år sedan var tvungen att backa från mäkleriet och ägna sig helt åt företagsledande i takt med att kontoret växte.

– Vi har gått från tre personer till 30.

Att mäkla bostadsaffärer är ett fantastiskt jobb, säger Kristoffer Kullberg, och han har haft kul hela tiden.

– Det är en tacksam bransch att vara i på många sätt. Man får vara en del i människors förändring av sina liv. Hos oss pratar vi om att förverkliga folks drömmar. För köparen handlar drömmen om vad man ska till. För säljaren är drömmen att få till en bra försäljning, så att man kan skapa förutsättningar för att förverkliga din dröm någon annanstans. Vi gör många affärer men det är viktigt att vara ödmjuk inför varje affär, både hos köparen och säljaren. Och gör man en sådan tjänst bra får man ambassadörer bland kunderna förhoppningsvis.

”Jag har åkt tåg i flera hundra kilometer i timmen, och klivit av. Nu går jag på perrongen, kollar lite grann vilka tåg som avgår. Jag vet inte när jag kliver på nästa tåg och jag vet inte vart jag tar vägen. Sen får man också se om tåget jag kliver på vill ha mig” säger Kristoffer Kullberg.
”Jag har åkt tåg i flera hundra kilometer i timmen, och klivit av. Nu går jag på perrongen, kollar lite grann vilka tåg som avgår. Jag vet inte när jag kliver på nästa tåg och jag vet inte vart jag tar vägen. Sen får man också se om tåget jag kliver på vill ha mig” säger Kristoffer Kullberg. Foto: Helena Karlsson

Kristoffer Kullberg har levt intensivt med jobbet. I perioder har det gått ut över balansen mellan arbete, familj och fritid. Inte minst under en period när han även var delägare och ansvarig för Juristbyrån.

Allt förändrades dock när han sålde Juristbyrån. I stället för att vara en person på två bolag, blev det två personer på ett bolag, eftersom Tobias Green vid det laget hade klivit in som kontorschef på Fastighetsbyrån.

– Det blev en lagom arbetsbelastning och det var mycket roligare att driva det tillsammans med Tobias.

Tobias Green har allt mer har vuxit in i rollen som Kristoffers arvtagare på byrån och har tagit över vd-rollen. Tobias har en viktig roll i det som nu sker.

– Tidigare kände jag inte att jag hade möjlighet att kliva av mitt eget företag. Vi hade varit framgångsrika, det hade varit roligt, men exitmöjligheten fanns inte.

Kristoffer Kullberg

Ålder: 49 år

Bor: Hus vid vattnet, Gunnarskär, Skoghall.

Familj: Gift med Jessica, utbildad mäklare som också jobbar på Fastighetsbyrån Karlstad. Två barn, 11 och 13 år.

Kommer från: Värmskog, och har bott i Forshaga och Grums. Har bott i Karlstad hela vuxenlivet.

Intressen: Allmänt sportintresserad. Gillar att titta på landslagsfotboll, och följer Färjestad i ishockey. Är ledare för barnens innebandy. Tränar mycket själv, blandad konditionsträning, mest cykel.

Gör en ledig dag: Skjutsar barn till aktiviteter. ”Vi trivs också på sjön, och har en båt som vi åker ut och fiskar och badar med”.

Styrkor som ledare: ”Jag hoppas att jag kan entusiasmera genom att jag tror på sakerna själv”. Bygga team är en annan styrka. ”Vi rekryterar mycket utifrån värderingar. Någon som är här bara för göra karriär kommer inte att funka i teamet. Det är inte vassast armbågar som gäller, här hjälper vi varandra när det behövs. Intresset för människor är vad det här vad jobbet handlar om, och det speglar kulturen på jobbet”.

Var är du om tio år: ”Jag tror att jag och min fru spenderar stora delar av vintern i Italien, Spanien eller någon annanstans runt Medelhavet. Men vi kommer inte att flytta för gott, jag trivs för mycket i Sverige och Karlstad. Jag är hemkär.”

– När Tobias tog över personalansvaret och Juristbyrån var såld, då var livet toppen. Då såg jag en möjlighet, och jag har varit och nosat på en del andra saker. Men även om andra affärsmöjligheter har funnits har jag tackat nej till dem. Jag har fokuserat på Fastighetsbyrån, jag gör hellre en sak bra än två saker dåligt. Men allteftersom min roll blev mindre här, så exponerade jag mig lite för sådana möjligheter och kände att de finns där.

Nu händer det alltså. På tisdag sker hans sista bostadsöverlåtelse, och sedan hänger han av sig mäklarkavajen för gott. 49 år gammal lämnar han det traditionella yrkeslivet.

– Jag känner mig klar nu, det är dags att göra det här generationsskiftet på riktigt och låta de andra kliva fram och ta över. Det har aldrig varit ett bättre tillfälle för Fastighetsbyrån än nu.

Han räknar inte med att klippa alla band direkt. Han finns fortfarande tillgänglig om det skulle behövas, men han har ingen formell operativ roll i bolaget längre.

Känns det läskigt?

– Det gjorde det fram till den dagen när jag var ute och gick med en kollega där jag tänkte igenom allt och kom fram till ”nu är det klart”. Det var bara skönt att det blev ett beslut.

Vad han ska göra nu är inte klart. Men han har en idé om att investera i startup-bolag och gå in i företagen och hjälpa dem att växa.

– Det finns så mycket bra idéer, produkter och tjänster som aldrig når ut. Jag gissar att det kommer att mynna ut i att jag stöttar flera sådana startups.

Mäklaryrket handlar om att kunna hantera relationer, menar Kristoffer Kullberg. ”Vi har haft anställningsintervjuer där folk säger att ”mäklare vore drömmen för jag är så intresserad av hus”.  Det är inte hus man ska vara intresserad av, det är människor man ska vara intresserad av, och att hjälpa dem att uppfylla en dröm.”
Mäklaryrket handlar om att kunna hantera relationer, menar Kristoffer Kullberg. ”Vi har haft anställningsintervjuer där folk säger att ”mäklare vore drömmen för jag är så intresserad av hus”. Det är inte hus man ska vara intresserad av, det är människor man ska vara intresserad av, och att hjälpa dem att uppfylla en dröm.” Foto: Helena Karlsson

Det är inte möjligheten att tjäna pengar för egen del som är det intressanta. Det som lockar är att göra skillnad för nya entreprenörer som har en bra idé, men som saknar verktygen att ta idén till en färdig produkt som man tjänar pengar på. Med sin erfarenhet av företagande och med det enorma kontaktnät man bygger upp under mer än 20 år inom fastighetsmäkleri, tror han att han kommer att kunna bidra med mycket mer än bara kapital.

– Det jag tror att jag kommer må bäst av, och där jag gör störst skillnad för företaget, är när jag också går in med engagemang, ”med kroppen”.

Ska ha samhällsnytta

Produkter och tjänster som gör samhället bättre har störst chans att väcka hans intresse.

– Det får gärna vara något som bidrar till en bättre värld, till exempel något som sparar resurser. Jag hatar resursslöseri.

Att kunna välja att hoppa av en framgångsrik karriär och börja stötta andra entreprenörer utan att behöva tjäna pengar är inte många förunnat, och han kan dessutom göra det redan vid 49 års ålder, då det är mycket kvar av det aktiva yrkeslivet.

– Jag är både glad, ödmjuk och tacksam inför det. Jag förstår att jag är lyckligt lottad.

Artikeltaggar

BostadsmarknadFastighetsbyrån ABFöretagandeKarlstadKristoffer KullbergNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.