Hoppa till huvudinnehållet

Ge företag chansen att växa

Publicerad:
Arbetsgivaravgiften måste sänkas och synliggöras. Som exempel kan tas den allmänna löneavgiften, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe.
Arbetsgivaravgiften måste sänkas och synliggöras. Som exempel kan tas den allmänna löneavgiften, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe. Foto: Skattebetalarna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det kan vara svårt att få sitt företag att gå med vinst under normala omständigheter. Men för många har det varit nästan omöjligt under de senaste årens kriser som avlöst varandra, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe.

Vård, skola, omsorg. Pensioner, arbetstillfällen, stambanor. Allt politiker lovar är bara möjligt för att företag växer, anställer och betalar skatt. Tyvärr är det i dag i många lägen alldeles onödigt krångligt och dyrt att driva företag. Det måste förändras om Sverige ska kunna växa.

Att Sverige kan beskrivas som ett rikt land har vi de svenska företagen att tacka för. Det är i företagen som tillväxt skapas vilket bygger vårt välstånd. Men att företag skapar tillväxt sker inte av någon naturlag. Det är inget man kan ta för givet. Tvärtom behövs gynnsamma förutsättningar för företagande, annars uteblir tillväxten och med den vårt välstånd.

Det kan vara svårt att få sitt företag att gå med vinst under normala omständigheter. Men för många har det varit nästan omöjligt under de senaste årens kriser som avlöst varandra. En pandemi, höga elpriser, drivmedelspriser och livsmedelspriser slår nu hårt mot såväl företag som hushåll.

Så skriver du en debattartikel

Ska företag kunna växa, investera och anställa fler måste skatterna bli lägre och reglerna enklare.

För det första måste arbetsgivaravgifterna sänkas. Den dolda skatten på arbete som arbetsgivaravgiften utgör innebär en tung börda för svenska arbetsgivare. Kopplingen till förmånerna i socialförsäkringen som de anställda får är svag, knappt hälften av skatten går att binda till en förmån. För den företagare som anställer sig själv är skyddet ännu svagare.

Arbetsgivaravgiften måste sänkas och synliggöras. Som exempel kan tas den allmänna löneavgiften. En ren skatt på lön som alla tvingas betala genom arbetsgivaravgiften och som helt saknar koppling till den skattskyldiges sociala skydd. En skatt som fyrfaldigats de senaste 15 åren.

För det andra måste skatterna på el och drivmedel permanentas på en lägre nivå än dagens. Allt från hantverkare till matbutiker drabbas hårt när el- och drivmedelspriserna sticker iväg. Tillfälliga skattelättnader i all ära, men ska man våga investera för framtiden måste det finna stabila, goda förutsättningar.

För det tredje måste regelbördan förenklas. Sverige är konkurrenskraftigt till följd av hög kompetens i våra företag, men vi dras ner av krångliga regelverk och långsamma byråkratiska processer. Svenska företag har som exempel en dyrare och krångligare skattehantering än vad man har i snitt i EU enligt en rapport från EU-kommissionen. Det är inte hållbart.

Så alla politiker som inför valet i höst vill lova guld och gröna skogar, fråga dem hur de ska underlätta för företag att starta och växa – det är det som är förutsättningen för alla löften.

Christian Ekström

Vd, Skattebetalarna

Erik Bengtzboe

Chefekonom, Skattebetalarna

Artikeltaggar

ByråkratiChristian EkströmDebattDrivmedelElpriserErik BengtzboeEUEU-kommissionenFöretagandeLivsmedelSkattebetalarnaSkatterSverigeVälfärd