Button Town storsatsar: Nu öppnar skulpturparken

Publicerad:
Anna och Mathias Bucht gör sig redo för nästa steg i sin satsning hemma på Knappstad. Button Town café utökas i sommar med en skulpturpark. Här sitter de i ett verk av Sunne-konstnären Andreas Poppelier. Foto: Tommy Pedersen

Under lördagen föds en ny värmländsk konstarena, när Button Town Art invigs. Konstverk av mer än 20 konstnärer står under bar himmel och efter invigningstal och vernissage-mingel väntar sommarens första konsert.

– Den röda tråden är definitivt konstnärskap som jag tycker om, säger initiativtagaren Anna Åberg Bucht.

Förra året var det premiär för Button Town Café på Knappstad. Det blev succé direkt och nu är det dags för en ny säsong, där café och musik får sällskap av en stor konstsatsning.

En rymdstorm har landat på Knappstad: ”Det blir så häftigt”

Ägarparet Anna och Mathias Bucht är redo att köra igång säsongen i helgen. Eller redo och redo...

– Det är mycket som ska fixas nu. Vi råddar verkligen in i det sista! säger Anna, när NWT hälsar på under fredagseftermiddagen.

En konstsatsning växer fram. Kristin Andreassens skulptur är på plats, men runtom bärs och snickras det. Under lördagen ska allt vara klart - då kommer kommunalrådet Per-Samuel Nisser och inviger nysatsningen.
En konstsatsning växer fram. Kristin Andreassens skulptur är på plats, men runtom bärs och snickras det. Under lördagen ska allt vara klart - då kommer kommunalrådet Per-Samuel Nisser och inviger nysatsningen. Foto: Tommy Pedersen

Gadd och Sojdelius

Energinivån i området är onekligen hög: det bärs konst, sågas bräder, målas paviljonger, monteras möbler, installeras belysning och mycket mer. Och plötsligt står två gäster på gårdsplanen: konstnären Cornelia Sojdelius och hennes man Eric, mer känd under namnet Eric Gadd.

Musik, konst och mat är grejen i familjen Gadd-Sojdelius, som har konsert på caféet under invigningskvällen. ”Jag kommer spela ganska många Eric Gadd-konserter i sommar och så kör vi mera Moonlet också på lite flera ställen. Så det är igång igen”, konstaterar Eric Gadd, som under pandemin bland annat kom ut som matlagare när han vann första upplagan av Sveriges mästerkock VIP.
Musik, konst och mat är grejen i familjen Gadd-Sojdelius, som har konsert på caféet under invigningskvällen. ”Jag kommer spela ganska många Eric Gadd-konserter i sommar och så kör vi mera Moonlet också på lite flera ställen. Så det är igång igen”, konstaterar Eric Gadd, som under pandemin bland annat kom ut som matlagare när han vann första upplagan av Sveriges mästerkock VIP. Foto: Tommy Pedersen

Cornelia är en av utställarna och tillsammans med Eric ska hon även ge en konsert under premiärlördagens kväll.

– Eftertänksam, elektronisk popmusik, beskriver han det de tillsammans kommer att ge publiken och Cornelia tillägger att det också kan bli akustiskt.

Men om publiken sitter här och önskar sig gamla hits, hur gör ni då?

– Nja... vi kör inte det med Moonlet, säger Eric Gadd.

– Vi får väl bara ursäkta oss på något sätt, säger Cornelia.

”Fantastiskt”

De spelade på Button Town redan i fjol och är imponerade av vad som vuxit fram sen sist.

– Det är fantastiskt. Jätteroligt. Vi var här förra året och nu är det plötsligt en konsthall och trädgård, säger Eric.

Cornelia Sojdelius upptäckte helt nya planeter, när ett experiment med tusch och glas gav nya intryck.
Cornelia Sojdelius upptäckte helt nya planeter, när ett experiment med tusch och glas gav nya intryck. Foto: Tommy Pedersen

De anlände lagom till att konstnären Anders Augustsson börjat montera upp hennes bilder på ett långt, vitmålat plank. Grunden till bilderna är ett experiment med tusch mellan objektsglas, platta små glasskivor som används för analyser i mikroskop. Tuschet flöt ut till små landskap:

Planeter i mikroskopet

– Sen fick jag för mig att titta på dem i mikroskop och det visade sig att ett litet glas med röd och svart tusch, gav alla dessa olika bilder. Det blev en väldig massa olika planeter! säger hon.

Experimentlustan har hängt i sedan hon började sin konstnärsbana med att måla i dator. Det var på 90-talet och sedan har det blivit både måleri och foto:

– Jag är inte så trogen någon särskild teknik. Det är mer som experiment och så ser jag vart det bär.

Och musiken, är den något helt annat eller en annan sida av samma sak för dig?

– Det är som olika sidor av samma sak, men man kanske vänder lite på processen. Jag experimenterar mycket i konsten men har en tanke eller ett koncept innan. I studion går jag bara in och provar olika saker, säger Cornelia Sojdelius, som även driver ett galleri i Stockholm.

Ditte Reijers har flera vattennära skulpturer med på utställningen.
Ditte Reijers har flera vattennära skulpturer med på utställningen. Foto: Tommy Pedersen

Värmland är grunden

Hon är en av konstnärerna som Anna Åberg Bucht bjudit in från utanför Värmlands gränser. Annars är många av premiärutställarna på Knappstad värmlänningar.

– Det ska bottna i det värmländska, för det värmländska är jätteviktigt för mig. Sedan vill jag plocka in element utifrån. Det är den kombinationen som gör att det blir intressant, säger Anna Åberg Bucht.

Hilma Nordén har specialbehandlat sin skulptur så att den ska tåla det svenska utomhusklimatet.
Hilma Nordén har specialbehandlat sin skulptur så att den ska tåla det svenska utomhusklimatet. Foto: Tommy Pedersen

Favoriter är röda tråden

Hon har tidigare jobbat som konstansvarig både på Region Värmland och i Västra Götaland och det hon visar i den privata konstsatsningen är i mångt och mycket hennes egna favoriter.

– Jag har lärt känna väldigt många genom åren och det finns många fler jag vill ringa också. Den röda tråden är definitivt konstnärskap som jag tycker om, säger hon.

Protector av Leif Jacobsson möter besökarna som en platsens beskyddare.
Protector av Leif Jacobsson möter besökarna som en platsens beskyddare. Foto: Tommy Pedersen

Det är en bred tråd och paret är måna om att det ska vara så.

– Man kan inte ha konst som alla tycker om, alla kan inte gilla allt, men alla kan gilla nåt. Det är en väldigt brokig skara, men samtidigt är det sammanhållet i det här rummet som blir som en bakgård, säger Anna.

"Uttis” är en bronsskulptur av Göteborgskonstnären Emma Ströde.
"Uttis” är en bronsskulptur av Göteborgskonstnären Emma Ströde. Foto: Tommy Pedersen

Alla verk är till salu

Hon har fler konstnärer på önskelistan och förhoppningsvis ska det bli fler säsonger.

– Det beror på. Utgångspunkten är naturligtvis att det här är något som vi ska fortsätta med. Vi får väl helt enkelt se hur det går! Jag hoppas att privatpersoner kan se här att man kan köpa ett konstverk och ha i sin trädgård, att man inte bara kan ha skulpturer utanför något kommunhus. Det vill jag gärna inspirera till.

Margareta Jansson är en av de värmländska konstnärerna som ställer ut i den nya utomhus-konsthallen.
Margareta Jansson är en av de värmländska konstnärerna som ställer ut i den nya utomhus-konsthallen. Foto: Tommy Pedersen

Alla verk är till salu:

– All konst man ser kan man köpa, från Ians stora till de små som står i vitrinskåpen och allt där emellan.

Ian Newberys jättelika stålkonstruktion väger 3,5 ton...

Har ni hemkörning?

– Det kan vi nog ordna, säger Anna och skrattar.

Glada och stolta

Inget verkar omöjligt här: så är hon och Mathias också ett par med tydlig dådkraft. Nu ligger stor förväntan i luften.

– Det finns ju inget sånt här i Karlstad. Det känns så roligt, att kunna bidra med en utomhusscen och att kunna fokusera på skulpturer. Vi är glada och stolta över att få bidra och ge det här till Karlstadsborna.

Kerstin Wessberg, Romstad, visar gouacher med Karlstadsmotiv i en lekstuga. ”Det känns väl inte helt fel även om det här måleriet kanske inte är mitt vanliga lekfulla utan lite annorlunda. Det här är naturmåleri, gjort direkt på plats i naturen. Jag har suttit på en stubbe eller nåt!” Hennes man Stefan fixar ljus i stugan.
Kerstin Wessberg, Romstad, visar gouacher med Karlstadsmotiv i en lekstuga. ”Det känns väl inte helt fel även om det här måleriet kanske inte är mitt vanliga lekfulla utan lite annorlunda. Det här är naturmåleri, gjort direkt på plats i naturen. Jag har suttit på en stubbe eller nåt!” Hennes man Stefan fixar ljus i stugan. Foto: Tommy Pedersen
Fakta

Button Town Arts

Medverkande konstnärer: Anders Augustsson, Andreas Poppelier, Anna Berglund, Anna Lidberg, Anton Hjärtmyr, Cornelia Sojdelius, Ditte Reijers, Emma Ströde, Eva Larsson, Henric Ernstson, Hilma Nordén, Ian Newbery, Jan-Olov Hilmersson, Johanna Strand, Kerstin Wessberg, Kristin Andreassen, Leif Jacobsson, Magnus Mellgren, Margareta Forslund, Margaretha Jansson, Pia Knöppel, Niklas Fännick och Jessica Fännick Van Doorn, Rune Rydelius.

Button Town Café & Arts säsongsöppnar lördagen den 28 maj och har helgöppet under juni. I juli öppet alla dagar utom måndagar. I augusti helgöppet.

Det ligger i Knappstad, strax bredvid Älven och kan nås via båtbuss, egen båt eller cykel/promenad.

Under lördagen blir det både vernissage och konsert med Moonlet, Eric Gadd och Cornelia Sodjelius. Konsertprogrammet senare i sommar omfattar namn som Jakob Hellman, Plura, Sophie Zelmani och Louise Hoffsten.

Margareta Forslund har skapat de nästan självlysande blommor i förgrunden. Mot älvkanten står en skulptur av Hilma Nordén.
Margareta Forslund har skapat de nästan självlysande blommor i förgrunden. Mot älvkanten står en skulptur av Hilma Nordén. Foto: Tommy Pedersen
Karriärbytaren Anna ger Karlstad en ny konstscen – med egen båtbusshållplatsNöjesfabriken i samarbete för Karlstads konsertsommarEn rymdstorm har landat på Knappstad: ”Det blir så häftigt”
Anna Åberg Bucht och hunden Lady gör sig redo - snart, snart kommer premiärbesökarna till den nya konstparken.
Anna Åberg Bucht och hunden Lady gör sig redo - snart, snart kommer premiärbesökarna till den nya konstparken. Foto: Tommy Pedersen

Artikeltaggar

Andreas PoppelierButton town caféDitte ReijersFritid och livsstilKändisarKarlstadKerstin WessbergKonstKonstnärKonstverkNöje/KulturPer-Samuel NisserSommarUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare