Hoppa till huvudinnehållet

Så har Cypern påverkats av pandemin – och kriget

Publicerad:
Turisterna har hittat tillbaka Cypern efter pandemin.
Turisterna har hittat tillbaka Cypern efter pandemin. Foto: Nea Liljegren

Cypern är beroende av turisterna. Att leva under en pandemi har satt djupa spår på semesterorten Ayia Napa – även kriget i Ukraina har påverkat ön.

– Innan kriget kom det runt 800 000 ryska turister varje år, berättar en lokal taxichaufför för NWT.

Likt många länder runt Medelhavet baserar Cypern stora delar av sin ekonomi på turism. Omkring 23 procent av Cyperns BNP kommer från turistnäringen. Men vad händer när en världsomspännande pandemi och ett fullskaligt krig i närområdet sätter stopp för flygplan och festglada turister?

Personer NWT pratat med i Ayia Napa minns pandemin som en mörk period och vittnar även om en kraftig nedgång efter den ryska invasionen av Ukraina.

SUPERLIVE: Följ studentresan i Ayia Napa här

Tapp på flera hundra tusen

I gryningen den 22 februari invaderade ryska militära styrkor Ukraina, det första kriget på europeisk mark sedan Jugoslavienkriget var inlett. Omvärldens svar kom direkt och hela västvärlden fördömde den ryska attacken. Inom kort kom även sanktionerna.

Den 28 februari förbjöd EU ryska plan att beträda unionens luftrum, och med det försvann hundratusentals ryska turister från semesterön.

– Innan kriget kom det runt 800 000 ryska turister varje år, berättade en taxichaufför jag åkte med från Larnaca i går.

Rysslands ambassadör på Cypern, Stanislav Osadchiy, ifrågasatte landets agerande när man gick med på EU-sanktionen.

– Var ska Cypern få sina ryska turister ifrån? De kommer inte, vart ska de – till Turkiet, är det vad de vill? Att de ska spendera sina pengar i Turkiet? De har skjutit sig själva i foten, säger Osadchiy till Cyprus Mail.

Min taxichaffis var också oroad, men menade att man tydligt valt sida.

– Nu kommer det inga ryssar alls. Vi står ju på Ukrainas sida, vilket är rätt – men det märks inom taxibranschen. Det är mindre att göra när så många försvinner.

Efter pandemin har turistnäringen återgått till vardagen igen: ”Det var tufft under pandemin. Det var inte så mycket körningar då”.
Efter pandemin har turistnäringen återgått till vardagen igen: ”Det var tufft under pandemin. Det var inte så mycket körningar då”. Foto: Amos Friedman
BILDEXTRA: Häng med under andra dagen i Ayia Napa

”Tufft under pandemin”

Pandemin satte i princip helt stopp för en av Cyperns största inkomstkällor – turismen – under 2019 och halva 2020. På ön i Medelhavet var restriktionerna stundvis hårdare än hemma i Sverige och man fick bland annat bara vara utomhus i korta perioder.

– Det var tufft under pandemin. Det var inte så mycket körningar då, säger taxichauffören som körde mig tillbaka från Larnaca igår.

Märks det att pandemin är över nu?

– Det gör det verkligen. Man har mer att göra, men så är det ju det där med kriget också, sa han och slog fast att det är skönt att se ”partysvenskarna” igen.

BILDEXTRA: Första utekvällen i Ayia Napa

Artikeltaggar

Ayia NapaCypernResorSamhälleStudenten 2022

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.