Hoppa till huvudinnehållet

Barn i Karlstad har klimatoro – skolan vill ha pengar till insatser

Publicerad:
Barn- och ungdomsnämnden i Karlstads kommun vill ha pengar för insatser mot klimatoro hos barn. Barnet på bilden har inget samband med artikeln.
Barn- och ungdomsnämnden i Karlstads kommun vill ha pengar för insatser mot klimatoro hos barn. Barnet på bilden har inget samband med artikeln. Foto: "Catarina Gunnarsson"

Klimatkrisen oroar barn och ungdomar i Karlstad.

Nu begär barn- och ungdomsnämnden för första gången pengar för insatser mot oron.

”Under 2021 kunde vi konstatera att klimatoro hos barn i vår verksamhet är en utmaning.”

Så står det i barn- och ungdomsnämndens yttrande över Karlstads kommuns strategiska plan och budget för 2023-2025.

Alltså behövs fler insatser för att möta barnens oro och personalen behöver fortsatt utbildning i klimat och miljö, enligt yttrandet.

För att klara av det begär nämnden en miljon kronor nästa år. Förvaltningen vill utveckla satsningen över tre år, vilket skulle öka kostnaderna med tre miljoner om året, enligt skoldirektör Maria Kjällström.

Det är alltså första gången som nämnden vill ha pengar för klimatoro bland barn.

Maria Kjällström, skoldirektör på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad, säger att klimatoro förekommer bland barn i kommunen. Arkivbild.
Maria Kjällström, skoldirektör på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad, säger att klimatoro förekommer bland barn i kommunen. Arkivbild. Foto: Jeanette Dahlström

– Vi har äskat pengar för att kunna jobba lite mer proaktivt med miljöfrågorna och verkligen möta elevgrupper som i rätt stor utsträckning är oroliga över: ”Vad är det för framtid vi ska möta?”, säger hon.

Uppgivenhet

Hon säger att det även kan finnas en uppgivenhet bland eleverna.

– Där tror vi att skolan har en viktig roll, att vi hjälper dem att förstå vad som händer.

Det handlar även om att lyfta fram att det finns positiva inslag i arbetet med klimatfrågan.

– Det finns en del omställning som är påbörjad, vi behöver hjälpa dem att orientera sig i det.

Artikeltaggar

BarnBarn- och ungdomsförvaltningenKarlstads kommunKarlstads kommunKlimatMaria KjällströmMiljöSkola och utbildningUngdomar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.