Hoppa till huvudinnehållet

Så tänker Göta om Tingvallas avsked: ”En riktig folkfest”

Publicerad:
IF Götas tävlingsgeneral Johan Engberg laddar för en stor avskedsfest på Tingvalla IP med Karlstad GP den 3 juli.
IF Götas tävlingsgeneral Johan Engberg laddar för en stor avskedsfest på Tingvalla IP med Karlstad GP den 3 juli. Foto: Tommy Pedersen

Den 3 juli är det sista gången Tingvalla IP står värd för Karlstad GP.

– Vi vill fira av Tingvalla och vi tänker oss en heldag från ungefär klockan 12 till 19, säger Götas tävlingsgeneral Johan Engberg.

Klart: Daniel Ståhl till Karlstad GP – men i nuläget ingen Duplantis

IF Göta arrangerar Karlstad GP och på en presskonferens under onsdagen presenterade tävlingsgeneralen Johan Engberg en rad starka namn till årets tävling på söndag 3 juli. I startfältet finns just nu bland annat Daniel Ståhl, Simon Pettersson, Fanny Roos, Ragnar Carlsson och Kim Amb.

– Totalt har vi alltså fem stycken toppkastare i fyra grenar att bjuda på än så länge. Det är fem aktiva som vill vara med och stänga Tingvalla IP på riktigt och bidra till en riktig folkfest här den 3 juli, säger Engberg och fortsätter:

– Det är det vi vill åt, och vi kommer även ta med ungdomar som får chansen att tävla på Tingvalla när den är fixad för stortävling.

”Sista stora internationella tävlingen”

Det är alltså dags för en sista avskedsfest för Tingvalla IP.

– För nästan exakt 103 år sedan, den 16 augusti 1919, invigdes Tingvalla IP med friidrotts-SM och det senaste svenska mästerskapet på Tingvalla var 2019. Vi har även fått se två världsrekord på Tingvalla genom åren.

– Vi ser Karlstad GP den 3 juli som det sista tillfället att tacka Tingvalla från friidrotts-håll så att säga. Det blir den sista stora internationella tävlingen här även om det senare kommer vara exempelvis ungdomsspel och Blodomloppet.

– Vi vill fira av Tingvalla och vi tänker oss en heldag den 3 juli från ungefär klockan 12 till 19. Mellan klockan 14 till 17 är huvudfönstret som tv-sänds och det är det som vi säljer biljetter till så att säga. Men vi har ett för- och efterprogram, så klockan 12 till 19 kommer det vara fullt ös med ungdomar, elit och kanske även äldre. Vi ska försöka fylla arenan med aktivitet på alla delar hela tiden.

Hur mycket publik siktar ni på?

– De senaste åren har vi haft 4 000 till 6 000 och det är vad vi vill ha. Förr förra året var arenan tom och förra året var det 500 i publik (på grund av coronapandemin). Nu känns det som att vi kan släppa på fullt ut och vi har redan börjat sälja biljetter, det är ganska mycket sålt på sittplatsläktaren, säger Götas Johan Engberg:

– Jag tror publikrekordet på Tingvalla på friidrott är från 1999 på 8 900 åskådare när Ludmila Engquist var här och då var det inga extraläktare. Så det har vi kapacitet att ta emot och vi har en beredskap för det. Kan vi nå 5 000 får vi nog vara nöjda och når vi 6 000 är det superbra skulle jag säga.

– Drömmen är alltid publikrekord, men man får nog vara realistisk också och de senaste åren är det 6 000 vi har haft som mest.

Nästa år flyttar Karlstad GP till nybyggda Sola arena.

– Det är klart att vi ser fram emot att från och med nästa år flytta in på Sola arena. Men vi vill ge Tingvalla en riktigt bra avslutning. Det tror jag även att många aktiva vill som exempelvis Ståhl, Pettersson, Amb, Roos och de som varit här mycket. De tycker det ska bli kul att visa upp sig här på Tingvalla för sista gången, säger Johan Engberg.

Artikeltaggar

FriidrottIF GötaJohan EngbergKarlstad GPTingvalla idrottsplats

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.