Hoppa till huvudinnehållet

Inför Carlstad Beer & Music: ”Man får, bör och ska testa gränserna”

Publicerad:
Magnus Björnstjerna arbetar på bryggeriet Omnipollo som är ett av 40 bryggerier som gästar Carlstad Beer & Music i helgen.
Magnus Björnstjerna arbetar på bryggeriet Omnipollo som är ett av 40 bryggerier som gästar Carlstad Beer & Music i helgen. Foto: Privat

I helgen arrangeras den första upplagan av Carlstad Beer & Music Festival.

Ett 40-tal olika ölbryggerier – från små lokala aktörer till internationellt prisade – gästar Nöjesfabriken i Karlstad.

NWT pratar med Omnipollo, ett av de ledande svenska bryggerierna som testar gränserna både för hur öl får smaka och paketeras. Bland deras ingredienser märks marshmallows och bläck från bläckfiskar.

Det svenska bryggeriet Omnipollo drevs till en början från ett köksbord i Stockholm där de båda vännerna Henok Fentie och Karl Grandin ville skapa öl på ett nytt sätt – både vad gäller tekniker, smaker och det rent visuella, hur ölen såg ut och förpackades. I dag hör bryggeriet till ett av de mest internationellt uppmärksammade svenska aktörerna, med flera prisvinnande ölsorter.

– Under åren i början satt vi runt köksbordet och kom på recept och liknande, berättar Magnus Björnstjerna som var den första att bli anställd av bryggeriet några år efter starten.

– Det var speciellt, vi fick tidigt fina utmärkelser och omnämndes som ett av världens bästa bryggerier, samtidigt som vi inte ens hade en skrivare utan fick gå till biblioteket för att skriva ut pappersfakturor.

I dag är Magnus Björnstjerna Omnipollos ansikte utåt och han kommer att representera bryggeriet på under ölmässan Beer & Music på Nöjesfabriken. Om inledningen av verksamheten var blygsam är verklighet en annan i dag, drygt tio år efter starten.

– Vi har ett toppmodernt brygger i Sundbyberg numera och exporterar öl till över 30 länder runt om i världen. Årligen brygger vi ungefär 1,2 miljoner liter.

Inledningsvis var Omnipollo ett spökbryggeri. De hade ingen egen lokal eller teknik för att framställa sin öl, utan reste till andra bryggerier där dryckerna togs fram i ett samarbete.

– Vi hade en dröm i många år om att ha ett eget bryggeri. Länge kändes det som en utopi, men genom en rad omständigheter kunde det förverkligas strax innan pandemin slog till.

Numera är det snarare Omnipollo som bjuder in bryggare till sig, än tvärtom som det var i början.

– Tidigare har vi förlitat oss på andra, nu kan vi bjuda tillbaka. Den här veckan har vi Poppels från Göteborg här till exempel. Det är alltid intressant med samarbeten.

Bild från Omnipollos lokaler i Sundbyberg.
Bild från Omnipollos lokaler i Sundbyberg.

Lokalen där bryggeriet nu huserar är en före detta kyrka. De fick upp ögonen för lokalen när medgrundaren Karl Grandin hade en konstutställning på samma plats. Grandin har designat samtliga produkter för företaget och stilen med de klara färgerna och den lekfulla utformningen är lättigenkännlig. En av bryggeriets mest uppmärksammade öl är Yellow Belly, namnet är ett engelskt uttryck för fegis.

– Vi gjorde ett öl tillsammans med ett engelskt bryggeri och en premiss var att färgen gul skulle vara med på något sätt. Det enklaste hade varit att göra en starkt gul IPA. Men det kändes inte nog utmanande. I stället tänkte vi – vad är den totala motsatsen till IPA? Jo, en mörk, kraftig imperial stout.

En imperial stout är i regel alkoholstark och fyllig med en rostad karaktär, ofta smaksatt.

– Under tiden vi utvecklade ölen var det val i Sverige och i många andra länder. Flera främlingsfientliga partier växte fram. Vi frågade oss vad som kännetecknar folk som har de värderingarna. De saknar ballar, alltså som i det engelska uttrycket "got balls". Vi översatte balls till nötter och gjorde en stout som smakade nötter fast det fanns inga nötter i bryggningen. Och nästa steg blev paketeringen – vi inspirerades av japansk inslagningskonst. Varje flaska slogs in för hand i ett vitt papper – för att efterlikna Ku Klux Klans vita dräkter med hål för ögonen.

Yellow Belly finns inte längre i produktion, men Omnipollo har under åren gjort liknande koncept.

– Men vi gör inte för att chockera eller väcka uppmärksamhet. Det intressanta för oss är att ge ölen ett större sammanhang.

Yellow Belly till vänster och Tefnut Marshmallow Pass Out till höger.
Yellow Belly till vänster och Tefnut Marshmallow Pass Out till höger. Foto: Privat

"Beer everything"

Utöver det egna bryggeriet har Omnipollo två barer i Stockholm, samt en i vardera Tokyo och Hamburg.

– Det började med att Karl hade ett pizzaställe tillsammans med några personer från modevärlden. Det hette Pizza Hatt. När de ville öppna ytterligare ett ställe passade det bra att kombinera pizza med öl och på den vägen blev det. Sedan har det växt med fler barer.

För Omnipollo har uttrycket "Beer everything" blivit något av en slogan. Magnus Björnstjerna förklarar att begreppet syftar till en öppenhet kring hur man ser på öl – vad den kan smaka, hur den kan se ut.

– Uttrycket sammanfattar Omnipollo tycker jag. Inom ölvärlden är det många som får kritik för att de säger sig vara innovativa – men allt behöver inte vara innovation. Man kommer nästan lika långt med ren nyfikenhet. För några år sedan ville ingen dricka grumlig öl, många tyckte det såg ut som flytande gröt. I dag är de flesta öl grumliga, ju grumligare IPA desto bättre. Så något som kändes fel och konstigt kan bli accepterat. Första gången vi hade marshmallows i öl var det många som rynkade på näsan. Det upplevdes galet, otänkbart!

Han ler åt hur tiderna förändras.

– Vi vill inte känna några begränsningar vad gäller smaker. Man får, bör och ska testa gränserna. Och kvalité och smak måste alltid komma först.

Han nämner ett av de senaste ölen från bryggeriet – Tefnut Marshmallow Pass Out – där svarta tomater, mörka bär och aktivt kol blandas med bland annat lavasalt.

– Plus majs. Och bläck från bläckfisk. Bläck är lite oväntat kanske. Där handlar det mer om utseendet – den svarta färgen – än om smaken. Vi utgår från en vision, en idé och sedan pusslar vi ihop smakerna. På samma sätt som om man gör en tårta eller en hamburgare.

FAKTA

Namnet Omnipollo är en sammanskrivning av orden omnipotent, som betyder allsmäktig, och det spanska ordet för kyckling – pollo.

– Bär ger överlag mycket smak och färg. Majs och tomat i det här fallet bidrar till umami och fyllighet. Hade vi plockat ut några av de färgbidragande ingredienserna hade ölet sett annorlunda ut, vi vill ju att färgen ska kännas galet intensiv. Alla sinnen påverkas – du ser drycken och känner den mot läpparna och tungan. Du hör ölet när du häller upp det. Att tappa det visuella runt öl kan påverka njutningen. När det gäller drag av mörk choklad eller vaniljpaj, smaker som man kan förnimma i öl, så bidrar utseende och konststens mycket till upplevelsen.

Vad kommer ni att ta med er till Karlstad och ölmässan?

– Våra senaste, roligaste saker. Två IPA – det ena – Strawberry Milkshake IPA – är ett samarbete med amerikanska Tired Hands och den andra är I'm With Stupid som är gjord tillsammans med Other Half. Färska, humliga öl. En tredje, som är en stout med jordgubbar, tar vi med också, samt ett gäng specialgrejer.

Beer & Music Festival arrangeras på Nöjesfabriken i Karlstad lördagen den 28 maj.

Artikeltaggar

AlkoholFestivalerFrämlingsfientlighetFritid och livsstilHamburgHantverksölJapanJordgubbarMat och dryckModeMusikNöje/KulturNöjesfabrikenNöjesfabrikenÖlpizzaSundbybergTokyo

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.