Värmlänning spelar förband till The Rolling Stones: ”Askul”

Publicerad:
Keith Richards och Mick Jagger på scenen ifjol. I sommar kommer gruppen till Sverige och Karlstadsmusikern Niklas Hellberg värmer upp publiken. Foto: Carl Edlom

Mick Jagger, Keith Richards och Ronnie Wood, de tre kvarvarande medlemmarna i The Rolling Stones, inleder sin Europaturné i Madrid nästa vecka. När turnén når Sverige och Friends Arena den 31 juli kommer Thåström att vara förband och med sig i bandet har han Niklas Hellberg från Karlstad.

– Jag såg Stones 1982 på Ullevi. Det var en av de första stora konserterna jag var på. "Det där ser ju kul ut", tänkte jag när jag såg dem spela, säger Niklas Hellberg och ler åt minnet.

– Det tog bara 40 år att nå dit!

Han minns resan till Göteborg och Ullevi i sällskap med några vänner.

– Konserten var verkligen – wow! Det blev min ingång till Stones, innan konserten var jag ingen större Stonesfan. Men efter det blev jag det.

Det är 30 år sedan han gjorde sin första konsert med Thåström, då i bandet Peace Love and Pitbulls och scenen var Korsakoff i Amsterdam. Nyligen avslutade Thåström sin vårturné med en konsert i Avicii Arena i Stockholm.

– Det har verkligen varit en grym turné på alla sätt. Nytt band och en fantastisk publik.

Nu går tankarna kring vilka låtar ur Thåströms digra produktion som ska spelas på Friends Arena, Niklas är kapellmästare för bandet.

– Visst rullar de tankarna i skallen, men det är ett angenämt bekymmer.

Under senare år berättar Niklas Hellberg att han har lyssnat allt mer på The Rolling Stones, mycket tack vare en liveinspelning han hörde på en bar i Berlin.

– Den lät så fruktansvärt bra. Det var ingen gammal konsert, utan något gjort i nutid. Alltså nutid för att vara Stones, det vill säga inspelat någon gång under de senaste 20 åren.

Det är inte första gången som Niklas Hellberg tillsammans med Thåström möter en publik modell större. För några år sedan gästade de båda Håkan Hellström under en konsert på Ullevi.

– Då var det Skandinaviskt publikrekord. Det står sig fortfarande. Men det skiljer sig egentligen inte så mycket från en "vanlig" turnéspelning. Man går in i sin egen bubbla och bara fokuserar på att förmedla musiken och känslan. Men fasen, visst är det extra kul att vara med i de här sammanhangen.

Han tystnar och konstaterar med ett skratt:

– Att spela förband till världens största band på ett utsålt Friends Arena är fantastiskt. Det kommer att bli askul.

Niklas "Pankan" Bergson: "I Karlstad är det enklare att göra skillnad"

Artikeltaggar

Avicii ArenaBerlinFriends arenaHåkan HellströmJoakim ThåströmKändisarKonserterMick JaggerMusikNiklas HellbergNöje/KulturRockThe Rolling StonesUllevi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare