Hoppa till huvudinnehållet

De köpte ”kafétomten” i Borgvik – planerar för en hamnfest

Publicerad:
Här, vid hamnen i Borgvik, öppnar om en vecka, om allt går som det ska, ett litet kafé. Men en av köparna, Tommy Sandström, berättar att man har planer på en utbyggnad vad det lider. Och i planerna finns också en hamnfest.
Här, vid hamnen i Borgvik, öppnar om en vecka, om allt går som det ska, ett litet kafé. Men en av köparna, Tommy Sandström, berättar att man har planer på en utbyggnad vad det lider. Och i planerna finns också en hamnfest. Foto: Grums kommun

Snart kan det köpas kaffe och kaka intill vattnet i Borgvik, för nu är det klart med köpare av ”kafétomten”.

– Vi vill verkar för landsbygden, säger Tommy Sandström, som kommer att driva kafé och camping.

Och redan finns planer på en hamnfest.

Det var i vintras som Grums kommun gick ut med att man ville sälja en tomt i Borgviks hamn.

Intresset från spekulanter lät inte vänta på sig. Redan ett par dagar efter att annonsen publicerats sa mäklaren Richard Patré på Real Advice så här till NWT:

– Det har varit en stor uppslutning från intressenter såväl lokalt i Värmland som nationellt som letar efter den här typen av objekt.

Tar över från 1 juni

Och till slut landade det i en lokal köpare berättar Jonas Gunnberg, teknisk chef på Grums kommun.

– Ja, det togs beslut i kommunstyrelsen den 26 april att sälja till Degerbyns handel AB.

Bakom det namnet döljer sig Tommy Sandström som, tillsammans med sin syster Tinette Sandström, ska driva kafé och camping med start den 1 juni.

– Ja, då tar vi över helt och hållet och ska driva befintlig camping och gästhamn precis som tidigare. Vi kommer ha en liten kaféverksamhet i en befintlig byggnad men sedan är planen att bygga ut på tomten som ingick i köpet.

Syskonen Tinette och Tommy Sandström ska driva kafé och camping i Borgvik med start den 1 juni.
Syskonen Tinette och Tommy Sandström ska driva kafé och camping i Borgvik med start den 1 juni. Foto: Privat

Satsar på landsbygden

Tommy Sandström är en bekant entreprenör i Grums kommun. Sedan tidigare driver företaget lanthandel i Värmskog och servicepunkten i Liljenäs.

Vad det ett enkelt val att slå till på tomten i Borgvik?

– Enkelt och enkelt... Hela bolaget satsar på landsbygden och vi såg det här som ett möjligt tredje ben att stå på. Så målsättningen är att verka för landsbygden, några andra planer har vi inte, säger han.

Vad kan ni tillföra Borgvik?

– Det finns många fantastiska företagare här och vi ska inte konkurrera med dem. Vi ska istället lyfta Borgvik ännu mer och vi hoppas kunna vara en injektion för alla i bygden.

Kan bli matkafé

Vi återvänder till planerna för kaféet. Inledningsvis blir det glass, kaffe och kaka samt lite mer matigare fikaalternativ. Man har även sökt ett tillfälligt alkoholtillstånd, vilket Tommy Sandström ser som ett sätt att prova på den biten, då:

– Vi vill utveckla verksamheten framöver och tänker att det mer ska likna ett matkafé.

På frågan om man även planerar arrangemang blir svaret:

– Vi jobbar på ett som vi ska ha den 26 augusti, så det kan man hålla utkik efter. Vi leker med tanken på att bygga upp en tradition med en hamnfest i Borgvik.

Artikeltaggar

BorgvikCampingFastigheterGrumsKaféerSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.