Hoppa till huvudinnehållet

De blågröna satsar

Publicerad:
De blågröna i Karlstad presenterar budget. Från vänster Niklas Wikström (L), Monika Bubholz (MP), Frida Pettersson (C), Per-Samuel Nisser (M), Alexander Torin (M) och Erik Nilsson (KD).
De blågröna i Karlstad presenterar budget. Från vänster Niklas Wikström (L), Monika Bubholz (MP), Frida Pettersson (C), Per-Samuel Nisser (M), Alexander Torin (M) och Erik Nilsson (KD). Foto: Helena Karlsson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Inom loppet av några dagar har de styrande blågröna koalitionerna i Karlstads kommun och Region Värmland presenterat sina budgetförslag (i det senare fallet medverkar även Sjukvårdspartiet och budgeten stöds av Vänsterpartiet). Det är flera satsningar som tas upp, lagom till valet i höst.

Självklart så förnekar de inblandade partierna att det handlar om valet, men om det finns något konkret att visa upp för väljarkåren så är det just de budgetar man lagt fram. Oppositionen kommer säkerligen att kalla det valfläsk, men vänta bara till de partierna kommer med sina egna budgetalternativ. Då lär det bli förslag på ännu mer satsningar. Till skillnad mot när man är med och styr så behöver man inte ta hänsyn till helheten.

Nå, det blir en senare fråga, även om det i fallet Socialdemokraterna går att spå vad de vill göra. Sedan tidigare har S kritiserat det blågröna styret i Karlstad för att kommunen går med ett så stort överskott. För 2021 var det närmare bestämt plus 709 miljoner kronor för kommunkoncernen, och 452 miljoner för kommunen som helhet. Lite udda ändå att få kritik för att man går med överskott.

I höstas ville S ta av de pengarna och satsa på välfärden, i vad som får ses som en permanent utgiftshöjning. Men de tänker inte på att en kommun måste ha ordning på ekonomin över tid, och de stora överskotten som kommuner och regioner hade förra året till stor del kan skrivas på pandemikontot. Alltså att staten sköt till stora summor i samband med coronabekämpningen. Det kommer staten inte att göra framöver.

Ändå lyckas de blågröna i Karlstad få till flera stora satsningar, med stark betoning på trygghet, miljö och skola. Nya skolor och mer resurser till specialpedagogik, samt brottsförebyggande åtgärder kommer barn och unga till del. Mer grönområden ger en, tja, grönare stad. Frågetecken kan dock resas över nyttan av solceller och ännu en ny gång- och cykelbro, denna gång från Klara till antingen Sandgrundsudden eller Sundsta.

I Region Värmland satsar Värmlandssamverkan (de borgerliga plus Sjukvårdspartiet) också en hel del, och det med hjälp av Vänsterpartiet. Det handlar främst om en stor lönesatsning. Tidigare i våras fick de kritik för den riktade löneökningen till sjuksköterskor i dygnet runt-vården. Det är svårt att göra alla nöjda och resurserna är begränsade.

Andra personalgrupper kände sig åsidosatta, men det vill man försöka göra bot på nu genom att i sitt budgetförslag skjuta till 80 miljoner till övrig vårdpersonal. Detaljerna är dock inte klara, men hanteringen blir mer normal där man skall reda ut mer exakt vilka grupper som behöver en höjning och med hur mycket.

En annan positiv sak är att regionen vill effektivisera administrationen, till ett värde av 80 miljoner kronor. Det finns alldeles för mycket byråkrati i offentlig sektor, och detta är ett arbete som inte gjorts sedan landstingen blev region. Vill man vara lite elak kan man ju säga att detta borde gå ända till toppen. Vi behöver inte så många heltidsanställda regionråd att de motsvarar en regering i ett mindre land.

Sedan återstå väljarnas dom den 11 september. Kommer de blågröna Karlstads kommun och Region Värmland (med stödpartier) att lyckas behålla makten ännu en mandatperiod när de redan suttit så pass länge som de har?

Artikeltaggar

Alexander TorinByråkratiCenterpartietCoronavirusetErik NilssonFrida NilssonKarlstads kommunKlaraKommunalvalKommunbudgetKristdemokraternaLedareLiberalernaMiljöpartietModeraternaMonika BubholzNiklas WikströmOffentlig sektorRegion VärmlandRegionvalSandgrundsuddenSjuksköterskaSjukvårdSjukvårdspartiet i VärmlandSkolpolitikSocialdemokraternaSundstaTrygghetsarbeteUndersköterskaVänsterpartietVårdbiträdeVärmlandssamverkan