Hoppa till huvudinnehållet

Budgetförslaget: Bättre skolmat – och sänkt skatt

Publicerad:
Solweig Gard (S) är kommunalråd i Hammarö Kommun berättade bland annat om kommande investeringar på högstadiet. ”Det finns pengar, men vi måste vara oerhört försiktiga med dem” säger hon. Foto: Lisa Olaison

Nu har majoriteten på Hammarö presenterat sitt förslag för nästa års budget.

Det utlovas skattesänkning, satsning på skolan och matbespisningen.

Nu har majoriteten (S, C, V och MP) i Hammarö kommun presenterat sina förslag och mål i sin budget för 2023 där man även visar en plan för åren 2024 och 2025.

Kommunalrådet Solweig Gard (S) säger att den planerade skattesänkningen nu kan genomföras.

– Under 2023 kommer vi att sänka skatten med 20 öre per invånare vilket totalt kommer att ge en minskad skatteintäkt på lite över nio miljoner.

Planen är att sänka skatten ytterligare 20 öre under de kommande sju-åtta åren.

– Sen kan ju verkligheten bli en annan i och med att läget i världen ser ut som det gör just nu. Vi förstår ju att folk inte gillar hög skatt, men vi måste också ha underlag för att bibehålla en stabil verksamhet, fortsätter Solweig Gard.

Växande kommun

Invånarökningen i Hammarö kommun visar på ett ökat statsbidrag under åren 2023 till 2025 men Solweig Gard berättar att befolkningen inte ökat i den takt som man hade trott.

– Vi hade räknat med att växa mer men samtidigt har ju medaljen alltid två sidor. Det är också viktigt att vi växer med sans. Nu har vi inte så högt tryck på förskolor och kan nu ta tillfället i akt och satsa på skolan vilket ger en bättre grund för framtida växande, säger hon.

Elevantalet har dock ökat så pass att man behöver utöka antalet moduler på Hammarlundens skola.

– Nu bygger vi på höjden så vi slipper ta upp ytterligare mark, säger Solweig Gard.

Äldresatsning

Generellt sett blir hela Sverige äldre och Hammarö är inget undantag. Därför har man valt att satsa mer pengar på de äldre. Margareta Ivarsson (C) berättar att man bland annat kommer att testa en äldrelots-verksamhet där det första steget är att besöka alla invånare över 80 år.

– Vi kommer också att satsa på utevistelse för alla vilket är en del i vårt mål att bli Sveriges friskaste kommun, säger Margareta Ivarsson.

Samtidigt ser man utmaningar med personalrekryteringen inom bland annat vården.

– Det gäller inte bara vår kommun men ja, vi saknar personal inom vården. Vi står inför utmaningen att skapa en bättre struktur kring detta. Den kommun som inte ser om sitt hus nu kommer att få det svårt i framtiden! säger Margareta Ivarsson.

Två rätter

I skolan har man även satsat på att förstärka kosten genom att se till att det ska finnas två maträtter att välja mellan i skolbespisningen, och fler mjölkalternativ.

– Vi har redan fått positiv respons på det här beslutet. Till maten finns det även en rejäl salladsbuffé och det bakas eget bröd. Vi satsar också på att ha så mycket närproducerade varor som möjligt, säger Britt Bagge (MP) glatt.

Under sommaren drar även lägerverksamheten för såväl unga som 75+ igång.

Britt Bagge berättar också att kommunens miljöstrateg är tillbaka.

– Som miljöpartist tycker jag det är oerhört viktigt, säger hon.

Solweig Gard fyller i:

– Vi jobbar för att få till en fossilfri bilpark inom kommunen och vill även ansöka för att få sätta upp fler solceller.

Över lag beskriver Solweig Gard Hammarös ekonomiska situation som trygg.

– Vi har pengar men vi måste samtidigt vara oerhört försiktiga med dem. I dagsläget kan man inte ta något för givet och vi ser bland annat en ökad inflation som påverkar även oss. Men, till skillnad från andra kommuner, har vi inte behövt ta av resursreserverna än, säger hon.

På måndag läggs budgeten fram för KS (Kommunstyrelsen) och den 20 juni tas beslut i Kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

Britt BaggeHammaröMargareta IvarssonPolitikSolweig Gard

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.