Hoppa till huvudinnehållet

Vändningen: Initiativ kan hjälpa döve Lucas – så småningom

Publicerad:
Ett förslag från Värmlandssamverkan kan göra vattenskydd till hörapparater, som sexårige Lucas Sandin i Karlstad behöver, kan bli avgiftsfria i framtiden. Foto: Helena Karlsson

Sexårige Lucas i Karlstad behöver vattenskydd till sina hörapparater för att kunna bada.

I dag får familjen stå för skydden.

Men ett politiskt initiativ gör att det kan bli annorlunda i framtiden.

NWT har tidigare berättat om sexårige Lucas Sandin som är döv och vars familj får betala 4 500 kronor för vattenskydd till hans hörapparater. Regionen står för i princip allt annat, men inte det.

Familjens kostnad för att döve Lucas, 6, ska kunna bada: 4 500 kronor

Nu har Värmlandssamverkan, som styr Region Värmland, tagit ett politiskt initiativ som kan hjälpa Lucas och andra barn – åtminstone någon gång i framtiden.

Marianne Utterdahl (SIV) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, berättar att hon fått veta att hjälpmedel för att kunna vara med på fritidsaktiviteter inte är avgiftsfria för barn med funktionshinder. Det kan handla om hjälpmedel som behövs för att kunna cykla eller åka skidor.

– Vi var på en funktionsrättsdag och jag kände att så här kan vi ju inte ha det, säger hon och fortsätter:

– Vi säger i Värmland att vi ska ha livskvalitet i världsklass, då kan vi inte ha det på det här sättet för barnen.

Regionrådet Marianne Utterdahl (SIV) reagerar på att hjälpmedel för fritidsaktiviteter för barn inte är avgiftsfria.
Regionrådet Marianne Utterdahl (SIV) reagerar på att hjälpmedel för fritidsaktiviteter för barn inte är avgiftsfria. Foto: Helena Karlsson

Hon säger att NWT:s artikel också pekade på behovet.

– Då hänger det på om mamma och pappa har råd eller inte.

Regioner gör olika

Nu föreslår Värmlandssamverkan att hälso- och sjukvårdsdirektören ska utreda saken. Man vill att det ska göras tillsammans med Rådet för funktionsrätt, några av regionens nämnder och länets kommuner. Man vill veta vilka förutsättningarna är för att barn och unga som behöver hjälpmedel ska kunna delta i fritidsaktiviteter på samma villkor som andra. Möjligheten att slopa avgifterna ska ingå.

”Vi säger i Värmland att vi ska ha livskvalitet i världsklass, då kan vi inte ha det på det här sättet för barnen.”
Marianne Utterdahl (SIV), regionråd

– Jag har förstått att det inte finns några tydliga nationella riktlinjer på det här, så därför gör regioner olika, säger Marianne Utterdahl.

Initiativet ska tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden. Vad det skulle kosta med avgiftsfria hjälpmedel eller när ett beslut om att eventuellt införa det kan fattas är oklart.

”Jättebra”

Jessica Sandin är mamma till sexårige Lucas, som nu behöver nya vattenskydd för att kunna höra när han badar i sommar.

– Det är jättebra, måste jag säga, kommenterar hon Värmlandssamverkans initiativ.

Jessica Sandin är mamma till Lucas, som är döv. ”Det är jättebra”, säger hon om Värmlandssamverkans förslag om att utreda hur barn som behöver hjälpmedel ska kunna delta i fritidsaktiviteter på samma villkor som andra.
Jessica Sandin är mamma till Lucas, som är döv. ”Det är jättebra”, säger hon om Värmlandssamverkans förslag om att utreda hur barn som behöver hjälpmedel ska kunna delta i fritidsaktiviteter på samma villkor som andra. Foto: Helena Karlsson

– Det var det som var mitt syfte med att upplysa om hur det är.

På kort sikt får familjen ändå betala de 4 500 som krävs för de nya vattenskydden till Lucas hörapparater.

– Det är inte en stor kostnad för regionen, men för oss som individer blir det det.

Artikeltaggar

BarnHälso- och sjukvårdsnämndenHörselskadorKarlstadMarianne UtterdahlRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.