Stoppa rasismen i skolan

Insändare
PUBLICERAD:
”Jag är så trött på att bli kallad och behandlad annorlunda bara för jag råkar komma från ett annat land och har mörkare hy”, skriver insändarskribenten. Genrebild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Jag har varit med om rasism i skolan. En gång när jag var på väg till skolan och några killar väntade på mig utanför dörren för att kasta saker på mig, det var hemskt. Jag vill aldrig vara med om det igen.

Jag vill att det tar stopp nu! Jag är så trött på att bli kallad och behandlad annorlunda bara för jag råkar komma från ett annat land och har mörkare hy. För det första så är skolan till för att lära sig, inte till att döma varandra för hur man ser ut och inte för vem man är. Jag vågar inte vara mig själv, jag kan inte göra det jag är intresserad av och jag vågar inte säga vad jag tycker och tänker. Jag har ångest över att vara i skolan och är rädd för nån ska gå för långt nån dag.

Jag kan ha förståelse för människor som inte tål förändring men det innebär inte att man kan gå och göra vad man känner för. Försök att förstå mig också, jag har också rätt att kunna göra vad jag än vill och bli vad jag vill.

För det andra så är vi alla människor lika vare sig man vill det eller inte. Rasism kan leda till orättvisa och ojämlikhet. Jag kan inte fatta att det finns människor som ens bryr sig om sånt. I vissa länder kan man bli dömd inte bara för hur man ser ut utan för andra saker som till exempel vilken musik man gillar. Även om vi människor är lika betyder det inte att vi kan gilla olika saker och tycka olika.

För det tredje, om vi alla människor var likadana så skulle våra liv ha varit tråkiga och förutsägbara. Vem vill ha ett tråkigt och förutsägbart liv egentligen? Tänk er om jag hade på mig samma kläder som alla andra i skolan, ingen skulle kunna vet vem jag är och hur jag är. Det är ju fruktansvärt och hemskt. Jag vill ha ett liv där jag kan vara vem jag vill och inte något någon annan vill att jag ska vara.

Till sist vill jag att den här fruktansvärda miljön ska förändras inte till det sämre utan till det bättre. Jag vill vara vem jag vill och vara hur jag vill. Jag vill kunna ha samma möjlighet som alla andra och få samma chanser som andra barn får.

Rasismbehandlad elev

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.