Ny detaljplan ska utveckla sommarstugeområde i Alster

Publicerad:
Sommarstugorna i Gamla Lungvik i Alster ska få byggas ut. Därför har en ny detaljplan tagits fram för att göra det möjligt. Bilden är en illustrationsbild. Foto: Henrik Holmberg / TT

Allt fler sommarstugeområden förvandlas till permanentboenden. Ett sådant är Gamla Lungvik i Alster. Där ska detaljplanen göras om.

– Folk vill bygga ut sina hus och nu ska det bli möjligt.

Det säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).

Sommarstugeområdet i Gamla Lungvik strax norr om Vänern är relativt stort och har ett attraktivt läge.

– Men byggrätterna är ganska begränsade vilket gör det svårt att bygga ut husen där. Därför tog fastighetsägarna kontakt med kommunen för att höra om det var möjligt att förändra detaljplanen, säger Erik Nilsson.

Och nu har ett förslag till ny detaljplan tagits fram innebär en utökad byggrätt till maximalt 200 kvadratmeter byggnadsarea per tomt inklusive komplementbyggnader. Huvudbyggnaden får maximalt vara 150 kvadratmeter i byggnadsarea.

Så här ser området ut i Gamla Lungvik som omfattas av detaljplanen.
Så här ser området ut i Gamla Lungvik som omfattas av detaljplanen. Foto: Karta: Karlstads kommun

För att klara riktlinjer för trafikbuller och risk för olyckor kopplat till järnvägen ställs krav på bebyggelsens utformning i områdets södra delar. Samtidigt har inte alla fastigheter inom området kunnat inkluderats i detaljplanen av samma skäl.

– Vi vill ta ett samlat grepp om det här området för att byggandet ska bli rättvist. Vill man från liknande typer av bostadsområden ha samma hjälp med nya detaljplaner bör man ta kontakt kommunen, säger Erik Nilsson.

Några nya tomter

Detaljplanen som även möjliggör för upp till en handfull nya villatomter är nu på samråd fram till den 26 augusti så att berörda får tycka till om den.

Kommunen håller samtidigt på med ett planprogram som på sikt ska leda till flera nya detaljplaner i Lungvik. Sammanlagt planeras det för cirka 250 nya bostäder i området.

Artikeltaggar

AlsterBostad och byggenErik NilssonKarlstads kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare