Kraftsamling i Deje inför sista(?) sommaren: ”En konstsommar vi är stolta över”

Konst
PUBLICERAD:
På torsdag öppnar Gamla kraftstationen i Deje för säsongen. Linn Sönstebö Mossberg tar sig en närmare titt på Lisa Agnetuns spöken.
Foto: lisa olaison nwt
På torsdag öppnar Gamla kraftstationen i Deje för säsongen ‒ en säsong som i värsta fall kan vara den sista för det populära utflyktsmålet vid Dejeforsen.
– Vi ska leverera en konstsommar som vi är stolta över, slår verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg fast med en tår i ögonvrån och utlovar både wow och gullighet.

Det spökar på Gamla kraftstationen i Deje i sommar ‒ men det sprakar också av både färg och humor i en konstblandning, där Carolina Falkholts kroppsmagi är utropstecknet. Hon har gjort två platsspecifika verk för Kraftstationen. Det ena ska ses rakt uppifrån från övervåningen, det andra sitter högst upp i gaveln på den stora kraftstationshallen.

Ett av Carolina Falkholts verk ses med fördel rakt uppifrån.
Foto: lisa olaison nwt

– Det är första gången vi visar graffiti på det här sättet. Det är något vi haft som idé länge och Carolina Falkholt har också varit på vår önskelista länge, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Vad lockar med henne?

– Hennes mod. Och motiven, så klart. Att våga.

Skratt eller ilska

Carolina Falkholts motivvärld kretsar kring kvinnokroppen, kön, tabun och styrka. Ofta målar hon kvinnliga könsorgan, mer eller mindre uppenbart. Väggmålningen i Deje hör till de uppenbara varianterna i rosa och svart. Den liggande målningen har budskapet ”What´s up with the female orgasm”.

Carolina Falkholts storslagna väggmålning är skapad på plats i konsthallen.
Foto: lisa olaison nwt

– Överraskningsmomentet när man ser en gigantisk vagina på väggen kan leda till att man bryter ut i skratt, eller så kanske man blir förbannad. Båda sidor är lika viktiga. Jag tänker att det är ok att bli lite upprörd om man känner så, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Frihetens plattform

Konsten kan dessutom hjälpa till att lyfta viktiga frågor.

– Eftersom hennes verk väcker diskussion och samtal om ämnen som ibland kan vara lite svåra att prata om, så tänker jag att konsten fyller en viktig funktion där. Vi konsthallar ska vara en plattform för den konstnärliga friheten och vi vill visa mer än sånt som folk vill hänga på väggarna hemma. Det är en viktig uppgift som vi har.

Falkholt gör performance

Carolina Falkholt ställer också ut detaljrika teckningar i svart-vitt:

– Vi har fått en bredd att visa av hennes konstnärskap, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Allt är inte stort och färgstarkt i Carolina Falkholts konstnärskap. I Deje visar hon också några detaljrika teckningar i svartvitt.
Foto: lisa olaison nwt

Falkholt kommer att vara på plats under vernissagedagen och på kvällen ska hon utföra en performance med musik.

Börjar med upptäcktsfärd

Men det första besökarna möter på årets sommarsalong är Chantal Guyots stora målningar. Hon är född i Schweiz och bodde i Kil i tio år. Nu bor hon i Malmö och återbesöket i Värmland bjuder på mycket färg, stark rörelse och stor detaljrikedom.

Chantal Guyot målar bilder man kan gå på upptäcktsfärd i.
Foto: lisa olaison nwt

– Det är tavlor man ska gå på upptäcktsfärd i. Det dyker upp undertoner man kanske inte ser vid första anblicken, tipsar Linn Sönstebö Mossberg.

Söta spöken med sälta

Nästa blickfång är Lisa Agnetuns keramikspöken. De är små, gulliga och lekfulla och inte särskilt skrämmande.

– Här finns både enhörningsspöken och geisha-spöken! säger Linn förtjust.

Dock kan man också ana en djupare mening, bortom det söta. Konstnären säger själv i en text att hon ibland skapar för att slippa tänka på döden.

Lisa Agnetuns ”Ghost Ceramics” flörtar med japansk estetik och har en lekfull spökighet.
Foto: lisa olaison nwt

Hon bor i Göteborg, men spökena når ut långt:

– Hon har samlare över hela världen och säljer både i ett galleri i Paris och en butik i Japan, berättar Linn.

Perfektionisten från Dyvelsten

Salongen rymmer ytterligare en keramiker: Elin Klar, som bor i Dyvelsten. I ett hemlighetsfullt sidorum som ”hittades” för några år sedan bakom en barrikaderad dörr, är de sträva väggarna nu en häftig bakgrund till hennes stilrena verk.

Värmländska Elin Klar har gett några av sina keramiska verk kvinnonamn. Den här heter Lena.
Foto: lisa olaison nwt

– Hon är så elegant! Det är perfektionism, säger Linn och lyfter på några vaser.

– Hon har gett dem kvinnonamn. Den här heter Majken. Den här är Signe, här är Margit...

Bokstavligt målat

En konstnär som återvänder till Deje är fotokonstnären Elin Zlatkovic från Skövde. På hennes bilder ikläder sig barn roller som superhjältar, astronauter eller Pippi Långstrump.

Elin Zlatkovic skapar fotografier av barn som har ett tema av både saga och verklighet.
Foto: lisa olaison nwt

Helt ny är däremot Maria Hellqvist, Stockholm. Hennes teckningar syns varannan vecka i Dagens Nyheter och nu visas originalmålningarna i Deje. Hon tar vanliga ord och tolkar dem väldigt bokstavligt: så samlar hon också sina bilder under parollen ”Bokstavligt målat”.

– Det här är ett rum där man mår bra, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Maria Hellqvist lockar till skratt med sina bokstavliga bildtolkningar av uttryck som gäddhäng och travbanan.
Foto: lisa olaison nwt

”Gulligt och wow”

Rundvandringen i konsthallen innebär en välblandad konstupplevelse.

– Jag tycker vi har fått till en bra blandning med både lite gulligt och en del wow! Jag tror vi uppfyller besökarnas förväntningar på en härlig konstupplevelse på Gamla kraftstationsvis, säger Linn.

Sista sommaren?

Samtidigt är det inte bara glädje och förväntan när vernissagedagen nu närmar sig. Som NWT tidigare berättat har Fortum, som äger den gamla kraftstationsbyggnaden, sagt upp hyresavtalet med Forshaga kommun. Om det vill sig illa, kan det vara den sista säsongen som inleds nu i Deje.

”Jag blir väldigt rörd”

– Vi vet inte än. Det kan vara sista sommaren, men hoppet är det sista som över människan. Det kanske är ett slitet uttryck, men så är det ju. Än har vi inte satt nyckeln i låset och stängt, säger Linn och får tårar i ögonen.

– Jag blir väldigt rörd.

Gamla kraftstationen har haft en tuff tid efter beskedet om att hyresavtalet sagts upp. En fulladdad konstsommar ska det ändå bli, om det så ska vara den sista.
Foto: lisa olaison nwt

Hon tar ett andetag och fortsätter.

Förhandlingar pågår

– Det pågår förhandlingar, det vet vi, men det går oroväckande sakta. Kommunalråden har sagt att de ska kämpa och det tror vi på. Och vi ska leverera en konstsommar som vi är stolta över och vi tänker att vid sidan av det här tråkiga ska vi också försöka njuta lite grann.

Efter två pandemiår som följts av ett kaosår finns visioner ändå kvar, om helårsverksamhet, utökade lokaler, konstnärsresidens, fler helårsanställda...

Den spirande drömmen lever?

– Ja, det gör den ju tills motsatsen är bevisad. Det är så det måste vara.

Lisa Agnetun inspireras av japansk popkultur och uttrycket ”kimo kawaii” som beskriver något som är både gulligt och otäckt, men oftast med glimten i ögat.
Foto: lisa olaison nwt
Gamla kraftstationen 2022

Sommarsalongen

Årets säsong på Gamla kraftstationen i Deje öppnar torsdag 26 maj och pågår till 28 augusti.

Medverkande konstnärer: Lisa Agnetun, Carolina Falkholt, Chantal Guyot, Maria Hellqvist, Elin Klar och Elin Zlatkovic.

Den 2 juli ansluter ytterligare ett antal konstnärer och då blir det en ny vernissage.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.