Hoppa till huvudinnehållet

Verkligheten för dem med funktionsvariation: "Mörkare än vi kunnat ana"

Publicerad:
Bild från filminspelningen av ”Det kunde varit vi”.
Bild från filminspelningen av ”Det kunde varit vi”. Foto: Magnus Laupa

Värmländska filmaren Björn Tjärnberg gör film om hur livet historiskt har sett ut för människor med funktionsvariation.

Tidigare har Björn Tjärnberg bland annat varit delaktig i Kent-dokumentären "Vi är inte längre där", "Jills veranda" och "Cat Walk". För en tid sedan berättade NWT om hans pågående arbete med en dokumentär om Avicii. Nu är han aktuell med ytterligare ett filmprojekt – dokumentärfilmen "Det kunde varit vi".

Filmen följer Emma Örtlund och Ida Johansson, två vänner som båda föddes med en funktionsvariation, som tillsammans med Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson gör historiska tillbakablickar på hur personer med funktionsvariation har behandlats genom olika tider.

– När vi bestämde oss för att ta reda på hur livet har sett ut för människor med funktionsvariationer genom tiderna, vecklades det ut en verklighet som var mörkare än vi någonsin kunnat ana, säger Björn Tjärnberg som regisserar filmen och även har skrivit manus tillsammans med Rebecca Brander.

Dokumentärfilmen har premiär på Viaplay under nästa år.

Artikeltaggar

AviciiBjörn TjärnbergDokumentärfilmFilmFunktionsvariationGlada Hudik-teaternKentNöje/KulturPär JohanssonTVViaplay

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.